Ticino’s Valle Verzasca

Valle Verzasca behoord sinds mijn jeugd tot mijn favoriete plekken in het Zwitserse Ticino. Het fotogenieke Valle Verzasca is een bergdal en ligt ten noorden van de Locarno aan het Lago Maggiore.

Fotogeniek Valle Verzasca

De vallei is via de weg bereikbaar vanuit het plaatsje Gordola. De slingerende weg begint meteen steil en al gauw bevind je je op een behoorlijke hoogte en heb je een prachtig uitzicht over het Lago Maggiore.

Na enkele kilometers doemt de grote 220 meer hoge stuwdam voor je op, waarvan je een spectaculaire bungeesprong kunt maken. De bekendste sprong werd gemaakt tijdens de opnamen van de James Bondfilm GoldenEye. De dam is voor bezoekers open en kan tot de andere zijde te voet worden overgestoken. Door de dam is het stuwmeer Lago di Vogorno ontstaan, wat gevuld wordt met smeltwater uit de omringende bergen.

Stuwdam Valle Verzasca

Stuwmeer Valle Verzasca

Een stuk verder de vallei in kom je uit bij het plaatsje Lavertezzo met de beroemd brug Ponte dei Salti. De brug wordt vaak gezien als een Romeinse, maar stamt uit de romantische periode in de zeventiende eeuw. Bij de brug is een recreatief deel langs de rivier, wat in de zomer veel bezoekers trekt die van de zon komen genieten en verkoeling zoeken in het koude heldere water.

Ponte dei Salti brug

Lavertezzo

Verder in de vallei wordt het gaandeweg minder druk en begint de begroeiing wat af te nemen. Na enkele kilometers kom je uit bij het plaatsje Brione, wat mooi gelegen is aan een indrukwekkende bergwand. Hier is het gebied een waar paradijs voor wandelaars en liefhebbers van buitensporten.

Overal in de vallei kun je kleine hotels, pensions en restaurants vinden. Valle Verzasca is ideaal als dagtrip vanuit Locarno of een andere plaats aan het Lago Maggiore, maar leent zich ook uitstekend voor een meerdaags bezoek en meerdaagse trekkings.

Ga voor meer informatie over dit gebied naar de website van het Bureau van Toerisme Tenero.