Bergpas

Roadtrippen in de Alpen

Roadtrippen is tegenwoordig één van de meest favoriete manieren om te reizen. Met eigen auto, motor of camper onderweg zijn geeft je dat extra beetje vrijheid. Er zijn veel manieren om met eigen vervoer op reis te gaan, maar er zijn ook talloze Europese gebieden die perfect zijn voor een roadtrip. Wat dacht je van de Alpen?

De Alpen, gemaakt om te roadtrippen

Als er één plek perfect voor een roadtrip is, dan is dat wel het Alpengebied van Zwitserland en Oostenrijk. Een gebied waar wij door de jaren heen al diverse gave roadtrips hebben gemaakt. De omstandigheden zijn in alle opzichten werkelijk perfect. Beide landen hebben een geweldig goed wegennet en bieden reizigers alle faciliteiten die ze maar kunnen wensen. Wat maakt de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen dan zo perfect om te roadtrippen?

Geweldige bergpassen

Zoals we al schreven is het wegennet in beide landen perfect. Goed onderhouden en alles staat duidelijk aangegeven. Het mooiste zijn nog altijd de geweldig aangelegde bergpassen. In de Alpen kun je met gemak met je eigen vervoer naar de hoogste regionen. De uitzichten vanaf grote hoogte is adembenemend, maar ook de soms duizelingwekkende wegen van en naar de top zijn geweldig om te passeren. Het meest bijzondere is misschien wel om tijdens een mooie zomerdag naar boven te rijden en op de top in de sneeuw te staan.

Suisse

Verfrissend bergwater

Overal in de Alpen vind je prachtige meren en rivieren met vers water uit de bergen. Bij veel plekken zijn speciale parkeerplaatsen aangelegd en kun je je tijdens een pauze heerlijk opfrissen met het heldere bergwater. Boven in de bergen lopen de meest verfrissende stroompjes door de meest fantastische fotogenieke gebieden. In de dalen kun je meren van enorme omvang, maar ook kleine pittoreske meertjes vinden. Aan de oevers van de Alpenmeren is het goed toeven, dus neem regelmatig een pauze bij één van de vele terrasjes in een Alpendorp.

Alpen

Nachtrust

Natuurlijk kennen we de Alpen allemaal van het kamperen, maar ook hotels en Gasthöfe zijn absolute aanraders om na een lange dag op de weg als onderkomen te gebruiken. Natuurlijk zijn er prijsverschillen, maar je kunt het ook in Zwitserland en Oostenrijk zo gek maken als je maar wilt. Wil je genieten van de Alpen, maar heb je geen groot budget? Ga in dat geval voor Oostenrijk. Wil je wat meer luxe en mag het wat meer kosten, dan is Zwitserland onze keus. Welke je ook kiest, comfort en gastvrijheid hebben beide landen hoog in het vaandel.

Bergpas

Gastronomie

Oostenrijk en Zwitserland hebben nog een groot voordeel. De culinaire cultuur van beide landen is geweldig. Niets is té fancy en meestal gaat het onder de Duitstalige noemer “gut bürgerliche Küche”. De Zwitserse Käsefondue en de Wiener Schnitzel zijn de absolute toppers onder de toeristen, maar ook de diverse regionale specialiteiten mogen er zijn. En mocht je denken dat het beide typische bierlanden zijn, dan heb je het mis. Vooral Zwitserland kent een grote wijncultuur en zal de meest verwende wijndrinker nog verrassen.

Mountain

Tips
Natuurlijk moet je ook binnen Europa niet zomaar zonder voorbereiding op pad gaan. Zorg ervoor dat je voertuig in een deugdelijke staat is en dat je bent voorbereid op de mogelijke weersomstandigheden. Een lidmaatschap van de ANWB is ook aan te raden, want mocht er iets met je voertuig gebeuren, dan kun je altijd op de ANWB pechhulp terugvallen. Denk er aan dat veel bergpassen vanwege sneeuw maar enkele maanden per jaar geopend zijn. Beide landen kennen het verplichte vignet op autosnelwegen. Deze vignetten zijn aan veel landsgrenzen verkrijgbaar, maar kun je ook vooraf bij diverse punten in Nederland kopen.