Ticino, een gebied dat tikt als een Zwitsers uurwerk en smaakt als een Italiaans pastagerecht. Ticino is het meest zuidelijk gelegen kanton van Zwitserland, waar de voertaal Italiaans is. Het gebied is beroemd vanwege de oogverblindende steden, hoge bergen en diepe meren. Toch heeft dit kanton nog een andere aantrekkingskracht op reizigers als wij. Het leent zich met de geweldige bergwegen namelijk perfect voor roadtrips.

Waarom Ticino perfect voor roadtrippers is

Zodra je aan de zuidzijde van de beroemde Gotthardpas komt ligt Ticino aan je voeten. De weg voert je vanaf de berg richting Italië, wat je als bezoeker gaandeweg duidelijk wordt. Het gebied kent talloze bergpassen, die je met de auto of motor naar de mooiste plekken van de regio voeren. Laat het asfalt onder je voertuig doorrollen en geniet van de prachtige valleien. Overal vind je lieflijke kleine dorpjes, die volledig in Italiaanse stijl zijn gebouwd. Bezoek de fijne steden, die je verrassen met oogverblindende architectuur en indrukwekkende piazza’s. Ticino kent veel hoogtepunten, waarvan we er enkele voor je willen uitlichten:

bergpas

Suisse

Prachtige steden

Tijdens een roadtrip door dit Zwitserse kanton blijft een bezoek aan steden als Bellinzona, Locarno of Lugano niet uit. Elke stad met haar eigen charme, maar zeker allemaal een bezoek waard. Waan je in middeleeuwse sferen in het prachtige Bellinzona, waar de drie karakteristieke kastelen het fotogenieke stadsbeeld bepalen. Het mondaine Lugano aan het gelijknamige meer is misschien niet ieders ding, maar een dagje in deze mooi gelegen stad hoort er zeker bij. Locarno is de beroemde oude dame aan het grote Lago Maggiore. De stad is mooi, erg gezellig en is een perfecte uitvalsbasis om de omgeving goed te leren kennen. Aan de zuidzijde van Locarno ligt het luisterrijke Ascona, waar je in alle rust van een hapje en een drankje kunt genieten aan de mooie boulevard.

Alpen

Locarno

Valleien en bergpassen

Vanwege de ligging in het zuidelijke deel van de Alpen is Ticino op toeristisch gebied zeer divers en is het een Walhalla voor roadtrippers. Diverse passen en bergdalen in de regio zijn zeer bekend onder motorrijders en liefhebbers van autovakanties. Denk aan het spectaculair gelegen Valle Verzasca, met haar wereldberoemde stuwdam en romaanse brug met twee bogen. Ga over de bergpas tussen Bellinzona en Lugano, of maak een uitstapje via de binnenwegen naar het Italiaanse Como. Rijd de fotogenieke route langs het prachtige Lago Maggiore en bezoek één van de vele typische Italiaanse dorpjes aan de waterkant. Ga vanuit Locarno door de Valle Maggia en laat de weg je langs smalle kronkelwegen en stuwmeren helemaal naar de top van het gebergte voeren. Beter kan het niet worden!

Ticino

Zwitserland

Goede leven

Een bezoek aan Ticino is er natuurlijk ook een van Dolce Vita. De streek staat bekend om haar goede wijnen en kazen, maar heeft ook al het goede uit de Italiaanse keuken. Meng dat hier en daar een beetje met traditionele Zwitserse gerechten, en je hebt met recht een culinaire topbestemming. Als het op overnachten aankomt zit je hier ook goed. Je kunt het zo gek of luxe maken als je maar wilt en voor elk budget is er een mouw aan te passen. Campings vind je in overvloed, maar ook traditionele herbergen zijn volop aanwezig. Natuurlijk kun je ook voor één van de luxe hotels aan de waterkant van één van de vele prachtige meren gaan, een optie waar hier ook zeker geen gebrek aan is. Deze regio lijkt te zijn gemaakt om te genieten!

Maggia

Bellinzona

Ticino mag met recht een geweldige roadtrip destination worden genoemd, want het is er in alle opzichten perfect voor. Mocht je denken dat dit gebied alleen maar voor welgestelde toeristen geschikt is, dan heb je het behoorlijk mis. Natuurlijk is er best wat jetset te vinden, maar ook reizigers die een kleiner budget ter beschikking hebben kunnen er goed uit de voeten!

Extra tips Ticino:

  • Let op dat er voor de Zwitserse snelwegen een vignetplicht bestaat. Dit is o.a. verkrijgbaar bij de winkels van de ANWB, of check de site van Zwitserse overheid.

  • Ga op weg naar of van Ticino over de Gotthard of Bernardinopas en geniet van de vergezichten en vermijd op deze manier de tunnels.

  • Neem i.c.m. de Gotthard de route langs de kustweg van het Vierwoudstrekenmeer. Ga bij Luzern over Bundesstrasse 2 richting Küssnacht en vervolg de route via de 2b.

  • Neem bij een bezoek aan Locarno de gondellift naar Cardada. Het spectaculaire uitzicht vanuit de gondel alleen is het al waard.

– Check hier alle artikelen over Zwitserland