suisse

Het serene meer van Sambuco

Het Meer van Sambuco ligt in het Zwitserse Kanton Ticino, dat mijn favoriete deel van dit prachtige land is. Dit fraaie kanton heb ik sinds mijn jeugd talloze malen bezocht en ben er nog lang niet op uitgekeken. Tijdens mijn laatste bezoek ben ik met de auto naar het afgelegen stuwmeer, het Meer van Sambuco gereden. Alleen de fraaie tocht naar het meer is al de moeite meer dan waard.

Met de auto naar Lago del Sambuco

De weg begint vanaf Locarno, vanaf waar je al snel het district Vallemaggia binnenrijdt. De start is prachtig en de weg slingert zich tussen de hoge rotsen verder het dal in. Na enkele kilometers opent het gebied zich in een vlakker deel en heb je een prachtig uitzicht over de omringende bergen en de naamgever van de vallei, de Maggia rivier.

Na een dikke 20 kilometer bereiken we het plaatsje Cevio, alwaar de weg zich in twee delen opsplitst. We slaan rechtsaf en vervolgen de weg richting Lavizzara. Het is een prachtige rit en het landschap wisselt constant van rotsachtig naar bosachtig, en van bosachtig naar pittoreske dorpjes. Het verveelt geen moment en we stoppen ook veelvuldig om de omgeving op de digitale gevoelige plaat te leggen.

Bij Peccia splitst de weg zich weer in twee richtingen, waar wij rechtsaf richting Croisa en Mogno rijden. Laatst genoemd dorpje is vanwege z’n opvallend moderne kerk, San Giovanni Battista, waarschijnlijk één van de bekendere plaatsen in deze regio. Wij moeten de kerk helaas noodgedwongen skippen, want er wordt druk aan de weg gewerkt, waardoor het verkeer wordt omgeleid.

Het meer

Vanaf Croisa wordt de steeds smaller wordende weg pas echt avontuurlijk en slingeren we ons via talloze haarspeldbochten richting het stuwmeer. Steil is het zeker, maar alle moeite wordt absoluut beloond bij aankomst. Ondanks het grauwe weer is het uitzicht in het dal vanaf de dam adembenemend. Aan de andere zijde van de dam ligt het stuwmeer Lago del Sambuco, wat een ongehoorde sereniteit uitstraalt. Hier wordt je stil van. Zo mooi. Langs het meer gaat een smal geasfalteerd weggetje verder naar boven richting het tweede stuwmeer, Lago del Narèt. De weg is deels buitensporig smal en wordt enkele malen door kleinere watervallen geflankeerd. Het uitzicht lijkt met elke meter rijden mooier te worden en uiteindelijk wordt het meer een rivier en nemen de prachtig groene weilanden steeds meer plaats in. Bijna boven komen we bij een gesloten slagboom uit, wat onze reis richting het meer van Narèt abrupt beëindigd. Voordat we terug rijden genieten we nog even van het uitzicht over het lager gelegen Meer van Sambuco. Al met al een geweldig mooie trip, welke we elke natuurliefhebber en wandelaar kunnen aanraden.

Valle Maggia 01

Sambuco

Valle Maggia 04

Ticino

Zwitserland

suisse

alpen

locarno

Vallei

Handige Tips:

Bezoek het meer het liefst bij helder weer, want het zicht is soms echt beroerd en kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zorg dat je auto of motor in goede staat is, want er wordt een behoorlijke inspanning van het voertuig gevraagd. Naarmate je hoger komt, wordt het lastiger om hulp te vragen. Bevolking is summier en er is een gebrek aan bereik voor gsm’s. Check de site van de ANWB voor een goede voorbereiding, toets je reisverzekering op juistheid, laat je auto voor vertrek controleren bij een garage en check of de banden nog in goede staat zijn. Mochten je banden versleten zijn, check dan hier voor nieuwe.

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Zwitserland!