5x doen vanuit het Zwitserse Locarno

De naam Locarno doet veel reizigers vermoeden dat het welhaast om een typisch mondain Zwitserse oord moet gaan, maar niets is minder waar. Locarno ligt aan het Lago Maggiore en heeft een alom geroemd jaarlijks filmfestival, maar toch kun je er ook met een klein budget goed terecht. Ja, zelfs kamperen aan de rand van de stad en barbecuen in het park behoren tot de opties.

Dagtrips rondom Locarno

Als je denkt dat Locarno alleen voor de beter bedeelden en gepensioneerden is, dan heb je het goed mis. Deze gezellige en mooi gelegen Zwitserse stad in het zuidelijk gelegen Kanton Tessin is perfect als uitvalsbasis voor diverse dagtrips. We hebben onze 5 favorieten voor je op een rijtje gezet.

Valle Verzasca

Een bezoek aan deze prachtige vallei aan de noordzijde van de stad mag absoluut niet ontbreken. Halverwege de steile rit naar boven ligt de 220 meter hoge stuwdam, waar de adrenalinejunkies onder ons James Bond’s bungeejump kunnen nadoen. Verderop ligt de prachtige Ponte dei Salti brug, waar je op diverse plekken kunt zwemmen in het verfrissende bergwater. Verder in de vallei zijn voor de sportievelingen onder ons diverse wandelroutes uitgezet.

Bellinzona

Op een klein half uurtje rijden van Locarno vind je Bellinzona, de prachtige hoofdstad van Tessin. In het centrum van Bellinzona ligt de prachtig gerestaureerde burcht van Castelgrande (zie kopfoto), wat de absolute eyecatcher van de stad is. De burcht is onderdeel van het op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatste historisch erfgoed van Bellizona. Buiten Castelgrande zijn het kasteel Montebello, de gigantische kasteelmuur die beiden verbindt, en het historische centrum een lust voor het oog.

Ticino

Cardada Cimetta

Met een grote gondellift kun je vanuit Locarno naar de hoger gelegen wandel- en skigebieden. De tour met de lift is voor veel reizigers een hele belevenis, maar de magistrale uitzichten over de stad en het gebied rondom Lago Maggiore maken het gegarandeerd goed. Na de adembenemende rit met de lift kom je in een prachtig natuurgebied, wat al naar gelang het seizoen bij uitstek geschikt is om te wandelen of te skiën.

Locarno

Centovalli

Ook voor niet treinliefhebbers is deze reis naar het Italiaanse Domodossola een absolute aanrader. De reis voert je vanaf het centrum van Locarno naar een hoogte van zo’n 2600 meter. De reis voert langs diverse pittoreske bergdorpjes en adembenemende landschappen. De hoofdreden van de faam van dit traject zijn de talloze hoge bruggen over de dalen, waardoor reizigers via de grotendeels glazen deuren in duizelingwekkende diepten kijken. De reis is hier met recht het doel.

Locarno

Valle Maggia

De Maggia vallei is gelegen in het gelijknamig gebied en is via de zuidzijde van Locarno te bereiken. De Vallei kenmerkt zich door de prachtige slingerende weg door de brede vlakte ervan. Op de route liggen diverse zeer fotogenieke dorpjes en halverwege gaat de weg achterin de vallei langzaam naar grote hoogte. Boven ligt het prachtige stuwmeer Sambuco, waar je met de auto over een smalle weg lang kunt rijden naar de laatste etappe. Hier sta je werkelijk in een complete leegte, maar krijg je zo nu en dan gezelschap van enkele schapen of berggeiten.

Extra reistips Locarno

Conclusie Locarno en omgeving

Zoals je kunt lezen is rondom Locarno genoeg interessants te vinden. In een relatief klein gebied is veel te doen en alles is gemakkelijk bereikbaar. Voor een bezoek aan beide valleien is eigen vervoer optimaal, maar het is ook in de vorm van een dagtour te boeken en met openbaar vervoer bereikbaar. Wist je trouwens dat je vanuit Locarno binnen no time in Italië bent?