Faro

Het Zweedse Gotland, eiland van de honderd kerken

Sinds de middeleeuwen speelt het Zweedse Gotland een rol in de geschiedenis van de mens rondom de Oostzee. Het eiland heeft een buitengewone, natuurlijke schoonheid, een uiterst fotogenieke hoofdstad en biedt op veel plaatsen een blik in de bijzondere geschiedenis van dit wel heel bijzondere eiland.

De diversiteit van het Zweedse Gotland

De Vikingen waren de eerste bewoners van het eiland en wisten vooral de strategische ligging op waarde te schatten. Vele eeuwen lang was het een regelmatig afwisselen van de heersende macht en maakten voornamelijk de Denen en Zweden om en om er de dienst uit. Tegenwoordig zijn uit de meeste periodes her en der zichtbare herinneringen te vinden.

Zweedse Gotland

Gotland’s natuur

Gotland is als het op natuur aankomt zeer gevarieerd. Het eiland is deels bedekt met grote naald- en loofbossen, afgewisseld door weidse graslanden. Langs de lange kustlijn vind je diverse stranden, die je vanwege het milde klimaat op Gotland makkelijk het hele jaar door kunt bezoeken. Ook mooie druipsteengrotten en spectaculaire rotsformaties zijn de natuurlijke parels, die jaarlijks veel toeristen trekken. De diversiteit is voor een eiland van dit formaat verrassend groot.

natuur

Burchten, ruïnes en kerken

Niet alleen Gotland’s natuurpracht trekt reizigers van over de hele wereld, maar ook de oude bouwwerken van het eiland zijn favoriet. Reis over het eiland en ontdek de vele kerkjes of overblijfselen uit de tijd der Vikingen. Bezoek de oude dorpjes, of neem een kijkje bij een van de eeuwenoude boerderijen. Het summum van pracht is natuurlijk de hoofdstad van het eiland, want Visby is met de oeroude huizen, ruïnes en kasteelmuren de hoofdgang van het toeristische menu wat Gotland is.

Viking

Buren van Gotland

Rond Gotland liggen enkele kleinere eilanden, die optisch veel gemeen hebben met het grote eiland. Het mooiste eiland is met zekerheid het noordelijk gelegen Fårö. Het is met de fiets of auto makkelijk te bereiken via een klein veerpondje. Fårö is bekend vanwege de Raukar, een groep rotsen, die als standbeelden in de zee staan. Uiteraard is ook hier de natuur prachtig en zijn er talloze oude windmolens en boerderijen te bezichtigen.

Faro

Een bezoek aan het Zweedse Gotland zal voor veel reizigers één van de hoogtepunten van een trip door Zweden zijn. Het eiland is vanuit elke hoek wonderschoon en is uiterst divers. Het eiland is vanaf het Zweedse vasteland met het veer binnen 3 uur bereikbaar en is met eigen vervoer een geweldige bestemming voor meerdere dagen. Gotland zal beslist elke reiziger die het bezoekt verrassen!

Informatie Gotland:

– Gotland is met het veer te bereiken via de havenplaatsen Nynäshamn, ongeveer 60 km ten zuiden van Stockholm, en Oskarshamn in het zuidoosten van Zweden. De overtocht duurt zo’n 3 uur. Tijdens het hoogseizoen is het aan te raden je tickets vroeg te boeken.

– Het historische centrum van Visby is autovrij, dus is het aan te raden om je vooraf te informeren m.b.t. parkeren van je auto of motor.

– Gotland, en met name Visby, is tijdens de midzomerviering enorm populair onder de Zweedse bevolking. Let dus goed op in welke periode je het eiland zou willen bezoeken.

– De verfilming van Astrid Lindgren’s kinderboeken Pippi Langkous vond plaats op Gotland. De bekende Villa Kakelbont is net buiten Visby te bezoeken in vrijetijdspark Kneippbyn.

Geniet nog meer van Gotland met deze sprekende sfeerfoto’s!

burgt

Zweden

boot

reizen

travel

centrum

Gotland

visser