Lapland

Waarom je vakantie in Lapland in september moet plaatsvinden

Het is groen, fluffy en wordt omringd door rode en gele bomen.. Het antwoord: een rendier in een intens gekleurd bos in Lapland onder een hemel van noorderlichtstrepen! Eind augustus ruilt het noorden van Scandinavië zijn zomerse look in voor een magische herfstverschijning.

Lapland vakantie in de nazomer

De zuiderlingen trekken massaal de bossen van Lapland in om te genieten van de geuren, kleuren en smaken van dit seizoen. Maak kennis met de Ruska: de Indian Summer van het noorden van Finland en Zweden. Hét geheim van Lapland voor niet-Scandinaviërs, want weinig mensen in Europa weten waarom de Ruska zo noemenswaardig is. Na een stralende zomer is het tijd voor de transformatie naar de winter. Een transformatie die een stop maakt op de kleurenladder bij het rood, groen en geel. Na een bezoek aan Lapland in september blijft de Ruska voor altijd in je hoofd hangen. Benieuwd waarom? Je ontdekt het in dit artikel.

Meer Lapland

Stille gekleurde bossen

Te beginnen bij de prachtige bossen. De groene bladeren van de loof- en naaldbomen in Noord-Finland en -Zweden veranderen in pak ‘m beet 2 weken van intens groen naar helder geel en rood. Het zou zomaar kunnen dat je de ene dag nog door de groene wildernis wandelt terwijl je de volgende dag wakker wordt in een rood-met-geel gekleurde wereld. Tijdens de Ruska veranderen niet alleen de bomen; ook de struiken en moerassen kiezen voor een andere jas.

Ruka Kuusamo

Overal wild eten

De reden waarom alle Zuid-Scandinaviërs naar de bossen in het noorden trekken? Omdat de wildernis van Lapland de place to be is voor de lekkerste bessen, paddenstoelen en kruiden. Gewapend met manden, bakken en trommels duiken ze tussen de struiken, op zoek naar blauwe bessen, bospaddenstoelen en smaakvolle kruiden. Wie vindt als eerste de legendarische Matsutake paddenstoel? ’s Avonds geniet je waar je maar bent van de heerlijkste herfstgerechten, gecombineerd met vers elandvlees. In september krijgt namelijk een klein groepje mensen het recht om op een eland te jagen. Een duurzame manier van vlees eten, want de jagers weten wat ze doen, het dier heeft in het wild geleefd en van het elandenvlees wordt het hele jaar gegeten.

Lapland paddestoelen

Het noorderlicht

Vergeet de winter in Lapland om het noorderlicht te spotten: de herfst is een net zo goede periode! Er zit zelfs een groot aantal voordelen aan het jagen op het noorderlicht in september. Het is in deze maand ’s avonds en ’s nachts gewoon boven de 0°C. Je hoeft je dus niet in alle haast in je complete thermopak te hijsen. Daarnaast zijn de meren onbevroren. Dit zorgt bij het spotten van het noorderlicht voor een majestueus zicht, want het noorderlicht reflecteert door het spiegelbeeld van het water in het meer.

Aurora Finland

Bronzige rendieren

Zeg je Lapland, dan zeg je rendieren, ook in de zomer en herfst. In deze seizoenen leven de rendieren in het wild. Je komt ze overal waar je bent tegen: van langs de weg tot tijdens je hike door het bos. Aan het einde van augustus staat de bronsttijd weer voor de deur. De mannelijke rendieren vullen hun lichaam met testosteron en sluiten zich aan bij de vrouwelijke soortgenoten. De geweien groeien, de vacht krijgt een glanzende kleur en in haremverband huppelen ze vrolijk rond. De dieren zijn op zijn mooist in dit seizoen.

Fins Lapland

Kan je niet wachten om die kan op te gaan? Ga voor beleving en kies voor een reis bij een Lapland reisspecialist. Zo weet je zeker dat je op de juiste plekken komt op het juiste moment. De feiten in dit artikel zijn afkomstig van Laplandspecialist Voigt Travel. Voigt Travel laat je overnachten in kleinschalige houten bungalows, brengt je in contact met de locals en biedt je het ultieme Scandinavië gevoel door typische Lapse en Scandinavische gerechten te eten en activiteiten te beleven.

Lapland

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Finland, of hier voor meer reisinformatie voor Zweden.