Uppsala Zweden

Uppsala citytrip, highlights van deze Zweedse studentenstad

Veel reizigers denken niet meteen aan een Uppsala citytrip als ze een stedentrip in een Zweedse stad overwegen. Uppsala is de minder bekende buur van hoofdstad Stockholm en vooral beroemd als traditionele studentenstad. Is de stad het maken van een bezoek waard? Wij bezochten Uppsala en delen de hoogtepunten van de stad in dit artikel.

Highlights Uppsala citytrip

Uppsala is naast studentenstad ook de hoofdstad van de Zweedse provincie Uppsala län. De op nog geen uur met de trein of auto noordelijk van Stockholm gelegen stad leent zich perfect voor een één- of tweedaagse trip vanuit de hoofdstad. Natuurlijk voelt de stad na het ontdekken van Stockholm’s grandeur wat dorps aan, maar Uppsala heeft zeker haar charme. Verken de stad al wandelend en ontdek de meest charmante plekjes. Een Uppsala citytrip zal menig reiziger positief verrassen.

Uppsala Citytrip

Oud historisch centrum

Het oude centrum van Uppsala mag met recht een plaatje worden genoemd. De prachtige oude gebouwen zien er keurig uit en de steegjes en straatjes liggen er uiterst verzorgd bij. De vele steegjes kronkelen tussen de bouwwerken door en brengen je van het ene historische gebouw naar het andere. De Fyrisån rivier deelt het oude centrum in tweeën, waar aan beide oevers een keur aan restaurants en barretjes te vinden zijn. Zoals overal in Uppsala, lijkt ook hier alles in een gestaagd tempo te gebeuren. Genieten van de rust in het centrum van een stad. Dat kan echt alleen in Scandinavië.

steeg centrum

Kathedraal van Uppsala

Bezoek tijdens je wandeling door het centrum de prachtige Kathedraal van Uppsala. Dit imposante bouwwerk is niet alleen het grootste gebedshuis van Uppsala, maar is ook de grootste kathedraal van Zweden. De bouw van dit prachtige bouwwerk begon al in de dertiende eeuw, maar de kathedraal die we tegenwoordig kennen werd in de negentiende eeuw gerestaureerd en aangepast naar het huidige uiterlijk. Een bijzonder kenmerk van het gebouw is het front met de dubbele torens. Neem ook een kijkje in de kathedraal en bewonder het prachtige interieur of breng een bezoek aan de adellijke graven.

religie

Uppsala Kasteel

Natuurlijk mag bij een trip naar Uppsala een bezoek aan het kasteel van de stad niet ontbreken. De bouw van Uppsala Slott begon in de zestiende eeuw onder leiding van Gustav Vasa, maar het kasteel kende veel bouwperiodes en dito leidinggevenden. Na een verwoestende brand begin achttiende eeuw werd het gebouw opnieuw opgebouwd en werd de aan de zuidzijde geplande toren eindelijk afgebouwd. Bij de grote ingang staat de beroemde houten klokkentoren Gunillaklockan, die elk jaar wordt geluid tijdens het traditionele lentefeest Valborg. Het kasteel, en tegenwoordig museum, is opengesteld voor bezoekers.

kasteel Zweden

Uppsala stadsparken

Ben je tijdens je Uppsala citytrip even toe aan meer rust en natuur, bezoek dan een van de vele prachtige tuinen en parken van de stad. Overal rondom het oude centrum kun je kleine en grote parken en botanische tuinen vinden. Langs de Fyrisån rivier vind je aan de zuidkant van het centrum het prachtig aangelegde stadspark, wat voor veel inwoners van de stad dé plek is om op vrije dagen met de hele familie te picknicken. Tegenover het kasteel vind je naast het Linneanum het Carolina Park en de Engelse Tuinen. De meeste parken in Uppsala zijn vrij toegankelijk en geven een goed beeld van typische Zweedse vrijetijdsbesteding.

stadspark

Uppsala citytrip tips

 • Vervoer naar Uppsala

  Uppsala is vanuit Stockholm het makkelijkst te bereiken per openbaar vervoer. De trein is het snelst, en het milieuvriendelijkst, waar je keuze hebt uit een sneltrein en een stoptrein. Beide gaan vanuit station T-Centralen, in het centrum van Stockholm. Met de auto neem je de E4 vanuit Stockholm, of vanuit het westen de E18 via Enköping.

 • Tours en musea in Uppsala

  Wil je het kasteel bezoeken of een tour met gids door de stad maken, kijk dan op de officiële website van Uppsala tourism. Hier kun je alle informatie over musea, stadsgidsen en geplande evenementen (bv foodtruck-festivals) vinden.

 • Koninklijke konditorei

  Wil je in stijl van typisch Zweeds gebak met koffie genieten, dan is een bezoek aan koninklijke konditorei Güntherska aan de oever van de Fyrisån rivier, midden in het oude centrum een aanrader. Hier kun je de gouden tijden van weleer beleven en smullen van de heerlijkste Zweedse lekkernijen.

 • Overnachten in Uppsala

  Ben je van plan om enkele dagen naar Uppsala te gaan en er te overnachten, check dan de beste Uppsala hotel en guesthouse deals.

citytrip Zweden

Conclusie Uppsala citytrip

Hoewel we de stad maar voor een dag hebben bezocht, kunnen we een bezoek aan Uppsala zeker aanraden. Natuurlijk is het er tijdens het studiejaar een stuk bruissender dan in de vakantieperiodes, maar dat doet niets aan de schoonheid van de stad af. De stad voelt zeker een stuk dorpser aan dan het grote Stockholm, maar dat is misschien ook wel de charme van deze Zweedse studentenstad. Een Uppsala citytrip is een leuk uitstapje vanuit de Zweedse hoofdstad, maar voor reizigers die even weg uit de drukte willen wellicht een fijne optie voor twee of drie dagen.

Lees ook onze andere reisinformatie over Zweden!