Södermalm, Stockholm’s Hipster area

Södermalm is één van de 6 stadsdelen van het gelijknamige Stockholmse district. Stadsdeel Södermalm staat bij de meeste toeristen niet bovenaan de “must see” lijst van Stockholm. Toch is het absoluut een bezoek waard. Södermalm was deels het decor in de verfilming van Stieg Larsson’s Milennium Trilogie en staat vooral bekend als Stockholm’s “Hipster Area”, maar is dat wel zo?

Het niet alleen maar hippe Södermalm

Met Hipster Area stigmatiseert men Södermalm m.i. te zeer, want het stadsdeel heeft veel meer te bieden dan hippe koffietentjes en winkels met vintage spulletjes in het SoFo (Stockholmse SoHo) gedeelte. Het begint meteen als je vanaf het oude stadscentrum de lang getrokken helling over de Katarinavägan langs het water omhoog loopt. Je hebt er een prachtig uitzicht op de haven, op het oude stadsdeel Gamla Stan, het prachtige Djurgården en de meer noordelijk gelegen eilanden van de archipel.

Strand en food trucks

Bovenop het eiland vind je, buiten de vele straten met prachtige statige huizen, aan de oostzijde nog enkele straatjes met de typische rode Zweedse huisjes. Vlakbij ligt het mooie Vitabergsparken. Dit is een plek waar veel inwoners van Södermalm hun vrije tijd doorbrengen. Je kunt naar de wolkenkrabber Skatteskrapan, waar je vanaf de top een geweldig uitzicht over de stad hebt. Bezoek het Söder Mälerstrand en geniet van de relaxte sfeer die er hangt. Aan het begin van het strand vind je op vele zondagen een hele verzameling food trucks en marktstalletjes. Die laatste benadrukken het bohemian karakter van dit deel op een prettige manier. Ga ’s avonds op één van de vele populaire terrasjes op Medborgarplatsen een hapje en een drankje nuttigen. Sluit op deze gezellige manier de dag af.

Check ook de beste hotel en guesthouse aanbiedingen in Södermalm!

Hipster area

Is Södermalm nu werkelijk zo “hipster” als men zegt? Nee. Södermalm heeft veel hippe hot spots en kan zich met de meest hippe buurten van steden als London en New York meten. Bovendien heeft het ook veel anders te bieden. Dit stadsdeel is zeker één van de toffere delen van Stockholm, maar dat komt meer door de mix van hip, cultuur, geschiedenis, zeer diverse architectuur en culinaire veelvoud.

sodermalm waterside

sodermalm food trucks

sodermalm yellow house

sodermalm vacation houses

sodermalm sunset

sodermalm park

sodermalm old red house

sodermalm mirror

sodermalm house park

sodermalm colorful benches

sodermalm beach

sodermalm buildings

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Zweden!