Roadtrip door het Zweedse Skåne län

Vanuit het prachtige Malmö rijden we in zuidoostelijke richting, waar we enkele bekende plekken uit Zwedens geschiedenis en verhalen gaan bezoeken. Plaatsen uit de boeken van Henning Mankell en Selma Lagerlöf, of uit de vertellingen uit de glorietijden van de oude Vikingen.

Roadtrippen door Skåne län

De prachtige provincie Skåne län in het uiterste zuiden van Zweden kent veel hoogtepunten. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

Starten in Malmö

We starten ons bezoek in Malmö, de hoofdstad van de de provincie Skåne län. Malmö ligt aan de Öresund en is middels de Öresundbrug verbonden met het Deense Kopenhagen. Het centrum van Malmö is een mix van oud en nieuw en doet gezellig aan. Het prachtige raadhuis aan het centrale plein en de St. Pauli-Kerk zijn absolute musts om te bezoeken. Een bezoek aan het kunstmuseum in het Malmöhus kasteel is alleen al vanwege het imposante gebouw een aanrader, maar ook de moderne woonwijk aan de haven met de “Turning Torso” toren en een prachtig uitzicht op de brug over de Öresund is een bezoek meer dan waard.

Malmo Radhus

Het mooie raadhuis van Malmö

Het Ystad van Wallander

Na een uurtje rijden vanuit Malmö komen we aan in Ystad. Ystad is een kleine overzichtelijk stad en heeft in werkelijkheid een meer lieflijke uitstraling dan we kennen van de televisieserie Wallander. Als echte fan van de serie herkennen we diverse punten van de stad, maar heeft Ystad ook voor ons nog genoeg verassingen in petto. Ystad is overzichtelijk en het oude centrum lijkt bijna een blauwdruk van die typisch Zweedse uitstraling. Grote historische gebouwen wisselen zich af met die vrolijk gekleurde Skandinavische huisjes, waarbij het typische rood natuurlijk de boventoon voert.

Old Street

Oude straat in het centrum

Raadselachtig Ales Stenar

Vanuit Ystad gaan we langs de kust verder naar het oosten en komen we na zo’n twintig minuten rijden aan bij het kustplaatsje Kåseberga. Hie vindt je één van de Zwedens bewaarde monumenten van de Vikingen: Ales Stenar. Vanuit het strand is het een behoorlijke klim naar de top van de klif Kåsehuvud. Boven aangekomen heb je een geweldig uitzicht over de kuststrook en de Oostzee. Op de top vind je Ales Stenar, 59 keien in de vorm van een schip, met een lengte van 67 meter en een breedte van 19 meter. Het doel van dit bouwwerk is tot op vandaag een groot raadsel, maar de meeste archeologen gaan er vanuit dat het hier om een grafmonument gaat. Wat het ook mag zijn, het is een indrukwekkend nalatenschap uit het rijke verleden van de haast mythische Vikingen.

Ales Stenar

Het indrukwekkende Ales Stenar

Het imposante Glimmingehus

Vanaf de kust rijden we richting noorden het binnenland in en komen we na een klein half uur rijden bij Glimmingehus uit. Glimmingehus is het decor in één van de verhalen over Nils Holgersson. Het gebouw is een zeer goed bewaard gebleven burcht uit de vijftiende eeuw en doet tegenwoordig dienst als museum. Glimmingehus is een imposant hoog gebouw en is rondom uitgebreid met diverse gebouwen uit latere perioden. Het interieur lijkt nog in originele staat en de gure wind van buiten is op veel plekken voelbaar. Het is hierdoor niet moeilijk voor te stellen hoe het leven er enkele honderden jaren geleden moet hebben uitgezien. De enorm dikke wanden, de verdedigingspunten en de prachtige rustieke trappen laten niets aan de verbeelding over. Wat een prachtig gebouw!

Glimminghus

Glimminghus uit de avonturen van Nils Holgersson

Vanaf Glimminghus rijden we via Sjöbo en Staffanstorp terug naar Malmö en genieten we onderweg van het prachtige landschap van de zuidelijkste provincie van Zweden. Skåne län is een prachtige provincie en is uitermate geschikt om met de auto te verkennen.

Zuid Zweden

Typisch landschap in het zuiden van Zweden

Oresundbrug

De Öresundbrug in volle glorie

Extra informatie

Omdat Skåne deels vrij afgelegen is, is het raadzaam om voor vertrek de auto bij de garage te laten checken. Zorg ervoor dat je deugdelijke banden onder je auto hebt, want om sommige bezienswaardigheden te bezoeken moet je deels over een onverharde weg rijden. Ben voorbereid op eventuele autopech en neem afdoende reserveonderdelen als lampjes en zekeringen mee. Check daarvoor eventueel deze site en kijk ook of je de verplichte gevarendriehoek en verbandtrommel in je auto hebt liggen.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Zweden!