Gotland

Roadtrip destinations: het verrassend mooie Zuid-Zweden

Ondanks de vele reizigers die jaarlijks Zweden bezoeken, lijkt Zuid-Zweden bij veel toeristen niet hoog op de must visit lijst te staan. De meest zuidelijke punt van dit Scandinavische land blijkt tijdens een bezoek een verrassend afwisselende bestemming te zijn. Zuid-Zweden kenmerkt zich door de rauwe kustlijnen, historische gebouwen, prachtige natuurgebieden en eindeloze kronkelwegen. Daarom is dit stukje Zweden de perfecte locatie voor een geweldige roadtrip.

Roadtrippen in Zuid-Zweden

Wellicht denk je bij Zuid-Zweden aan agrarische landschappen, geel-blauwe Ikea-gebouwen en rustige plaatsjes. Niets is minder waar, want de zuidpunt van dit Scandinavische land is verrassend veelzijdig. Wat kenmerkend is voor dit stukje Zweden? Bijvoorbeeld de woeste schoonheid van de kustlijn. De hoge kliffen en bosrijke achterlanden verbluffen reizigers keer op keer. De zuidelijkste punt van dit Noord-Europese land is vrij onbekend, maar is zeker de moeite van een bezoek waard. Wil je dit gebied echt goed leren kennen? Dan is een roadtrip de ideale manier om kennis te maken met dit minder bekende stukje Scandinavië.

Zuid-Zweden

Zweedse stadjes

Het zuiden van Zweden kent een aantal leuke kleine tot middelgrote steden. Wat dacht je van het bekende Malmö? Deze stad bereik je als eerste wanneer je met de auto via Denemarken over de Öresundbrug naar Zweden rijdt. Waar Malmö een typische middelgrote stad is, zo zijn stadjes als Ystad en Växjö plaatsen waar je die typische Zweedse sfeer kunt ervaren. Fotogeniek, rustig en aangenaam om te voet te verkennen. Deze mogen bij een roadtrip door dit deel van Zweden niet ontbreken. Mocht je de oversteek naar Gotland maken, dan kun je kennismaken met het mooie Visby. Dit historische stadje oogt middeleeuws en is een prima plek als uitvalsbasis om het eiland te verkennen te gebruiken.

Zweden

Ruige kustlijnen

Wanneer je op zoek bent naar ruige kustlijnen en slingerende wegen, dan ben je in Zuid-Zweden op de juiste plek. Ga ten oosten van Ystad naar de bekende kliffen bij Kåseberga en bezoek het prachtige Ales Stenar. Het 67 meter lange monument bestaat uit 59 stenen, die in de vorm van een schip staat opgesteld. Deze fotogenieke plek is ideaal voor een pauze. Dit gebied is niet alleen zeer fotogeniek, maar je kunt aan het strand ook typische Zweedse visspecialiteiten kopen. Vervolg je reis over de Oostelijke kustweg naar Sandhammarens, waar je de meer dan 150 jaar oude vuurtoren van dit plaatsje aantreft. Ofschoon het geen lange reis is, is dit een van de mooiste routes van Zuid-Zweden.

Viking

Herkenbaarheid

Mocht je een liefhebber van Zweedse films, tv-series of jeugdboeken zijn, dan is Zuid-Zweden een feest der herkenning. Wat dacht je van Wallander’s Ystad? Wandel door de straten en steegjes en je herkent al snel meerdere moordplekken. Waarschijnlijk zal iedereen de Öresundbrug bij Malmö herkennen uit de hit-serie The Bridge. Neem binnenwegen en rijdt langs de glooiende akkervelden die je uit Astrid Lindgren’s kinderboeken kent. Meest bekend zijn waarschijnlijk de landschappen uit haar boeken van Michiel van de Hazelhoeve en de straatbeelden van Gotland’s hoofstad Visby uit Pippi Langkous. Wie Selma Lagerlöf’s verhalen van Nils Holgersson kent, zal het uit de zestiende eeuw stammende Glimmingehus herkennen.

jeugdboek

Nationale parken

Wanneer je door het zuidelijke deel van Zweden gaat roadtrippen, dan kun je ook diverse nationale parken bezoeken. Niet alleen voor een pauze, ,maar ook voor een sportieve afwisseling zijn de parken aan te raden. Gooi je wandelschoenen in de kofferbak en onderbreek je roadtrip voor een fijne wandeling in een van de parken. Denk hierbij aan Nationaal park Söderåsen, Nationaal park Norra Kvill, Nationaal Park Dalby Söderskog, Nationaal park Stenshuvud en Nationaal park Store Mosse. Stuk voor stuk prachtige parken, die het typische landschap van deze regio weergeven. De meeste parken hebben een bezoekerscentrum, waar je in de meeste gevallen ook een typisch Zweedse lunch kan nuttigen.

natuur

Gotland en Fårö

Mocht je tijd over hebben, dan kun je aan de oostkust nog een beetje noordwaarts rijden. Neem dan bijvoorbeeld bij Oskarhamn het veer naar Visby, om een bezoek aan het mooie eiland Gotland te brengen. De prachtige hoofdstad is een traktatie op zich, want de stadskern zou zo uit een filmset kunnen komen. Verken het eiland met de auto en laat je door de meanderende wegen naar de vele fotogenieke uitzichtpunten brengen. Volg de wegen langs de kust, of rijd kris kras over het eiland. Overal waar je kijkt zie je de typische houten huisjes en zo nu en dan een zoveelste Villa Kakelbont. Wanneer je het veer naar Fårö neemt, kun je aan de noordzijde van dit piepkleine eiland de beroemde Raukar bewonderen.

Faro

Extra tips roadtrippen Zuid-Zweden:

  • Houd i.v.m. een route via Kopenhagen – Malmö rekening met de TOL-kosten voor de oversteek van de Öresundbrug.

  • Mocht je Zuid-Zweden met een huurauto willen verkennen, let er dan goed op wat allemaal in de huursom is inbegrepen. Lees de voorwaarden vooraf goed door en denk goed na over het eigen risico m.b.t. de verzekering en borg.

  • Denk voor het afsluiten van een eventueel huurcontract goed na over het soort auto dat je wil gaan huren. Bepaalde plekken kun je namelijk alleen over onverharde wegen bereiken.

  • Wanneer je een van de eilanden zou willen bezoeken, vergeet dan vooraf niet de veerdiensten te checken. Sommige bestemmingen worden niet dagelijks aangedaan.

monument

– Lees hier meer reisinspiratie over Zweden!

– Lees hier meer reisinspiratie over roadtrippen!