Siljan

Roadtrip destinations: de bergen en meren van Dalarna

Zweden is perfect voor het maken van gave roadtrips. Vooral de provincie Dalarna is uitstekend voor een roadtrip met auto, motor of camper. Dalarna ligt in Midden-Zweden en is binnen een paar uur rijden vanuit Stockholm te bereiken. Met haar prachtige natuur en eeuwenoude Zweedse cultuur is deze provincie alles wat je je bij Zweden maar kunt voorstellen.

Dalarna, Zweden zoals in de reisgids

Wanneer je je afvraagt wat dat is, alles wat je je bij Zweden voorstelt, dan helpt deze blog je gegarandeerd verder. Zweden is het land van die mooie rode houten huisjes, de immense bossen en ontelbaar veel prachtige meren. Zweden is ook het land van een eeuwenoude cultuur, wat in klederdracht en gebruiken nog op veel plekken zichtbaar is. Omdat Dalarna dat allemaal heeft, willen we je met deze mooie provincie laten kennismaken. Enkele hoogtepunten van onze roadtrip door Dalarna.

Dalarna

Meanderende wegen

Voor roadtrippers is dit het perfecte terrein. Lange rustige wegen, die meanderend door het glooiende landschap lopen. Prachtige bossen die regelmatig worden afgewisseld door schitterende meren. Fotogenieke plaatsjes als Mora, Rättvik of Orsa, die er precies zo uitzien zoals je je een klein Zweeds plaatsje voorstelt. Alles gaat in een gemoedelijk tempo en het wegennet is zeer uitgebreid. Zelfs enkele kleine eilanden in de grotere meren zijn met de auto te bereiken. Heb je tijd genoeg, neem dan de minder drukke wegen en ontdek het echte Zweden en route.

siljan

Zweden

De houten Dalarna paarden

Sinds de zeventiende eeuw worden deze paardjes uit hout gesneden en in de loop der tijd hebben ze een aantal veranderingen ondergaan. Sinds op de wereldtentoonstelling van 1939 in New York een bijna drie meter groot paard in rode uitvoering tentoon werd gesteld, is het Dalarna paard een wereldwijd bekend icoon geworden. In het dorpje Nusnäs aan het Siljan meer worden de paarden op ambachtelijke manier vervaardigd. Bij de winkels van de familie Olsson heb je de mogelijkheid om een kijkje in de werkplaats te nemen en getuige te zijn van het productieproces. Niet alleen leuk, maar ook zeer leerzaam!

Dalahäst

Olssen

Het Siljan Meer

Wellicht de grootste trekpleister van de provincie, het Siljan meer. Centraal in Dalarna is het meer tussen de glooiende bergen gelegen. Het schitterende meer is zeer fotogeniek en kent een hoog aantal prachtige plaatsen aan de oever. Bezoek plaatsen als Rättvik of Leksand aan de zuidoever, of bezoek Mora of Nusnäs in het noorden. Neem een kijkje op het pittoreske eiland Sollerön en geniet van de mooie houten huisjes aan het water. Pak je auto of motor en maak een rondje om het meer en verbaas je over de diversiteit van dit mooie gebied.

Rättvik

viking

Zweedse rode verf

Veel reizigers zal de koperertsgroeve van Falun niet meteen iets zeggen. Toch is een bezoek aan deze groeve zeer interessant. Je krijgt er namelijk een kijkje in de mijnbouw tijdens de industriële revolutie. Je kan er zelfs met de lift afdalen in één van de mijnschachten. Heb je je trouwens wel eens afgevraagd waar de oorsprong van de rode kleur van de Zweedse huizen ligt? De verf is een bijproduct, of beter gezegd afval, van de mijnbouw en wordt verkocht onder de toepasselijke naam falurood.

falun

groeve

Dalarna bucketlist

Uiteraard hebben we nog wensen te over voor een volgend bezoek aan Dalarna. Misschien is een bezoek in de winter een goede optie. Wintersport is hier zeer populair. Denk aan de beroemde langlaufwedstrijd die elk jaar bij Mora wordt gehouden. In de regio rondom Falun zijn behoorlijk wat pistes om te skiën. Toch is een roadtrip in de winter natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Bij een volgend bezoek in de zomer staat hiken naar de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär waterval, in National Park Fulufjället, zeker op de agenda.

rood

Extra tips roadtrippen Midden-Zweden:

  • Mocht je met eigen auto dit gebied willen bezoeken, houd bij een route via Kopenhagen – Malmö rekening met de TOL-kosten voor de oversteek van de Öresundbrug.

  • Wanneer je Dalarna met een huurauto wilt verkennen, let er dan goed op wat allemaal in de huursom is inbegrepen. Lees goed de voorwaarden door en denk goed na over het eigen risico m.b.t. de verzekering en borg.

  • Overweeg voor het afsluiten van een eventueel huurcontract welk type auto je wil gaan huren. De buitengebieden zijn vaak alleen over onverharde wegen te bereiken.

  • Bezoek je Dalarna tijdens de winter, houd dan vanwege sneeuw en vorst rekening met de conditie van het wegdek.

souvenir

– Lees hier meer reisinspiratie over Zweden!

– Lees hier meer reisinspiratie over roadtrippen!