Citytrip

Hoogtepunten van Stockholm

Verdeeld over Uppland en Södermanland ligt het mooie Stockholm, midden in de Scherenkust, waar het Mälarmeer en de Oostzee bij elkaar komen. Hoogtepunten van Stockholm zijn haast ontelbaar, want de stad is als één grote toeristische wensbestemming voor elke reiziger.

Vijf hoogtepunten van Stockholm

Stockholm is een stad die tot ieders verbeelding spreekt en een grote aantrekkingskracht heeft op reizigers in zowat elke leeftijdscategorie. Het is de combinatie van al het goede wat deze stad te bieden heeft, wat Stockholm een toeristische topper maakt. Omdat we de stad niet in het kort kunnen samenvatten, sommen we in dit artikel onze eerste vijf hoogtepunten van Stockholm’s centrum op.

Gamla Stan

Gamla Stan, wat letterlijk “oude stad” betekent, is voor het grootste deel gelegen op het eiland Stadsholmen en is voor veel toeristen hét hoogtepunt van Stockholm. Het over kinderkopjes voerende labyrint van steegjes, smalle straatjes en pleinen lijken je wel honderd jaar terug te voeren. De prachtige oude huizen, in hun maisgele en terracotta achtige kleuren zijn een lust voor het oog en lijken wel een onderdeel van een openluchtmuseum. Toeristisch is het er zeker, want de vele winkeltjes met souvenirs en andere prullaria worden goed bezocht. Toch doet dat niet teniet aan de sfeer van Gamla Stan, want dat maakt dit stadsdeel nou juist zo levendig.

Stockholm Gamla Stan

Skansen Openluchtmuseum

Een bezoek aan openluchtmuseum en park Skansen hoort voor mij bij een bezoek aan Stockholm. Skansen ligt op het schiereiland Djurgården en is een combinatie van een openluchtmuseum en een dierentuin. Al door het park lopend ga je door het verleden van Zweden. Overal staan oude typisch Zweedse gebouwen, uit diverse periodes uit de Zweedse geschiedenis, in hun volle glorie tentoongesteld. De gebouwen zien er prachtig uit en de bijbehorende ambachten worden in de passende kleding uitgebeeld. Rondom het openluchmuseum is het gedeelte met de dieren te bezichtigen, welke voornamelijk inheemse soorten zijn. Skansen is een prachtig park en een bezoek meer dan waard, maar dat geldt overigens ook voor de rest van het schiereiland Djurgården.

Skansen Huis

Stadhuis

Stockholm’s Stadhuis, in het Zweeds Stadshuset, staat als een baken aan de waterrand. Het uit rode baksteen opgetrokken stadhuis is één van de markantere gebouwen in Stockholm en de 106 meter hoge toren is vanuit vele plaatsten in de stad zichtbaar. Het stadhuis is internationaal vooral bekend vanwege de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijs, die in de Blauwe Zaal plaatsvindt. Na het betreden van het stadhuis kom je in de Blauwe Zaal, van waaruit je door de arcaden meteen de waterkant kunt zien. Tegen meerprijs kun je via de trap of met de lift naar het hoogste punt van de toren. Vanaf de top kun je van het prachtige uitzicht over de stad genieten, wat een bezoek aan het stadhuis afmaakt.

Stockholm stadhuis

Boot rondvaart

Stockholm is een aaneenschakeling van eilanden en is een rondvaart per boot een voor de hand liggende optie om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. In het centrum worden aan diverse pieren en kades, buiten de reguliere overtochten per veer, een keur aan rondvaarten door Stockholm’s archipel aangeboden. Bestemmingen als Skansen en Drottningholm zijn zeer populair, maar ook twee uur durende rondvaarten met gids horen bij de toeristische favorieten. Kaartjes zijn er in diverse uitvoeringen te koop en vrijwel elke combinatie is mogelijk. Een handige veerpas voor meerdere dagen is ook verkrijgbaar, want over water verplaatsen is niet alleen leuk, maar vaak ook sneller dan over land.

Stockholm boottocht

Östermalms Saluhall

Deze in 1888 gebouwde overdekte markt in het stadsdeel Östermalm, is bij de meeste toeristen niet bekend. Het prachtige in rode baksteen gebouwde complex is in goede staat en is tot op de dag van vandaag een populaire markt voor de inwoners van Stockholm. Östermalms Saluhall is een verzameling van verkopers van typisch Zweedse levensmiddelen en delicatessen. Een groot deel van het aanbod is vers en kan vaak bij een bijbehorend terrasje worden genuttigt als lunch of gewoon als tussendoortje. Of je nu van verse vis, lekker gebak of van ingemaakt fruit houdt, of gewoon nieuwsgierig naar deze bedrijvige markt bent, Saluhall heeft iedere bezoeker wel iets te bieden.

Saluhall

Extra Tips en aanraders

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Zweden!