Gamla Stan, de middeleeuwse pracht van Stockholm

Smalle steegjes, overdekte gangen en geklinkerde straatjes leiden je door het fleurige Gamla Stan van Stockholm. Gamla Stan is hét toeristische visitekaartje van de Zweedse hoofdstad. Fotogeniek tot en met, want om elke hoek in dit middeleeuwse labyrint vind je weer een nieuwe verrassing. De oude stadskern is er één om in te lijsten.

Stockholm’s Gamla Stan

De bouw van Gamla Stan op het eiland Stadsholmen begon in de dertiende eeuw. De oude stadskern is goed behouden en de meeste gebouwen zijn in een uitmuntende staat. Buiten de typische donkergele en oranje huizen vind je in Gamla Stan ook prachtige kerkjes, het Riddarhuset, het koninklijk paleis, en natuurlijk het wereldberoemde Stortorget. Wie de laatste niet bezoekt heeft Stockholm niet gezien.

Stortorget

Oké, Stockholm is toeristisch en Gamla Stan staat bij elke bezoeker hoog op de must see lijst. Toch doen de vele bezoekers geen afbreuk aan al dit moois, want er zijn genoeg rustige plekken te vinden in het oude centrum. Sterker nog, buiten de met souvenirwinkels, barretjes en restaurants gevulde buitenste rand lijkt het eiland helemaal niet zo druk. De concentratie toeristen blijkt zich te beperken tot het commerciële gedeelte. Slenter dus door de kleine straatjes in het midden van het eiland en ontdek de veelzijdigheid in architectuur en de diversiteit in alleen al de kleur geel. Fotogenieker als hier gaat het niet snel worden.

Gamla Stan is het best te voet bereikbaar vanuit Stockholm’s grote winkelstraat Västerlånggatan, of via de brug vanaf Södermalm. Uiteraard kun je ook met de metro naar het oude centrum en zijn er tal van opstappunten in Stockholm’s archipel, vanwaar je met één van de vele veerdiensten naar de noordzijde van het eiland kunt varen. Neem voor een bezoek aan het oude centrum ruim de tijd, want je vergeet snel de tijd als je door de prachtige middeleeuwse stadskern loopt.

Zweden

Gamla Stan

Souvenir

Tunnel

Blogger

Stockholm

Antiek

  • Zweden
  • Gamla Stan, de middeleeuwse pracht van Stockholm


Reacties (4)

  • Ziet er prachtig uit, het lijkt me ook wel een stad voor mij met al die kleuren! Sinds IJsland ben ik erg benieuwd naar de andere Scandinavische landen, dus wie weet komt een bezoekje er volgend jaar van 🙂

  • Leuk om te lezen. Ziet er heel mooi uit! Ik zoek nog een bestemming voor een citytripje met Koningsdag en regelmatig zie ik voordelige vliegtickets voorbij komen, maar op de een of andere manier trekt de stad me niet echt. Hmm, na het zien van je foto’s toch even over nadenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden