Zuid-Afrikaanse must-do’s voor first timers

Zuid-Afrika heeft veel westerse invloeden, wat ikzelf wel fijn vond voor mijn eerste reis buiten Europa. Als backpacker voelde ik me helemaal thuis in het Zuid-Afrikaanse, want het land heeft veel leuke guesthouses, laid back surfstranden en gave activiteiten in de natuur.

5 Zuid-Afrikaanse must-do’s

Natuurlijk zijn er de bekende highlights, die we uit elke reisgids kunnen halen. Maar wat zijn nou de ervaringen die écht indruk op mij hebben gemaakt? Deze mag je wat mij betreft niet missen als je voor de eerste keer naar Zuid-Afrika gaat.

1- Safari in Kruger

Verrekijker? Check! Camera? Check! Let the game begin. Het leek wel alsof ik in een National Geographic-aflevering zat toen ik per truck door het bekende Krugerpark hobbelde. Zie jij jezelf ook al oog in oog staan met een kudde olifanten? Superspannend! De adrenaline giert door je lijf en als ze eenmaal verder lopen, is het toch wel een beetje een opluchting dat er niets gebeurd is. ’s Avonds bij het knetterende kampvuur vertelden we sterke verhalen, terwijl ik genoot van een lekker biertje.

Zuid Afrika struisvogel

2- Biefstuk van de Volstruis in Oudtshoorn

Oudtshoorn heeft de struisvogel op de kaart gezet. De Zuid-Afrikanen noemen de loopvogel ook wel ’volstruis’, handig om te weten als je de menukaart voor je neus krijgt. Het is een gewilde lekkernij in Zuid-Afrika en ik heb dan ook overal in Oudtshoorn de volstruis op de menukaart zien staan. Ik vond het leuk om een bezoek te brengen aan een van de vele struisvogelfarms. Je krijgt een rondleiding waarbij je de gigantische eieren ziet, de vogels mag voeren en zelfs een ritje op een volstruis kunt maken. Houd je goed vast, want echt stabiel is het niet. De tour eindigde in het restaurant, waar ik een smakelijke struisvogelbiefstuk heb gegeten. Dat is nog eens smart.

Zuid Afruka townhip homestay

3- Overnachten in een Zuid-Afrikaanse township

In het rijtje culturele ervaringen die je volgens mij moet hebben meegemaakt: een nacht slapen in een township. Er is een aantal townships in Zuid-Afrika waar sociale projecten zijn opgezet en je met een gerust hart naartoe kunt. Ik sliep bij een familie in de logeerkamer in Stellenbosch en droeg daarmee bij aan de community. De familie heeft een inkomen, omdat ik bij hen gelogeerd heb. Ik werd hartelijk ontvangen door de mama van de familie en ’s avonds kookte ze Potjiekos (spreek uit: ‘Pojkies’: een stoofpotje met kip), waar we samen van hebben gesmuld. Misschien kom jij haar ook wel tegen. De familie vertelde over de lokale tradities en liet zien hoe het is om in een township te leven. Ik had het gevoel dat ik echt even bij de familie hoorde. Doe als de locals en drink ’s avonds een Tusker in de Shebeen, de lokale pub. Proost op Zuid-Afrika!

4- Abseilen van de Tafelberg

Voor mij was Kaapstad een van de hoogtepunten van mijn reis. In deze wereldstad heb ik me een hele week kunnen vermaken, maar als je niet zoveel tijd hebt dan moet je in ieder geval op een vette manier het hoogtepunt – letterlijk – van de stad bekijken: de Tafelberg. Zin in een beetje actie tijdens je Zuid-Afrikareis? Ga dan abseilen: Kaapstad ligt letterlijk aan je voeten. Ik heb nog nooit zo’n waanzinnig uitzicht gehad en de adrenaline gierde door mijn lijf toen ik aan een koord aan de Tafelberg hing. Stiekem was ik wel blij toen ik weer veilige grond onder mijn voeten voelde.

Zuid-Afrikaanse

5- Bezoek een festival

En tja, wat is een reis naar Zuid-Afrika nou zonder een goed feestje? Het hele jaar zijn er veel festivals in het land: van muziekfestivals tot evenementen in het teken van kunst en cultuur en van marathons tot wijnfeesten. Ik kon het land niet verlaten zonder er eentje mee te pakken. Zelf vond ik het Cape Town festival helemaal geweldig. Ieder jaar in maart vieren de Zuid-Afrikanen hiermee de culturele diversiteit van de stad. Kunst, muziek en theater komen samen. Feest mee tot in de late uurtjes samen met de Capetonians in hun ‘Moederstad’.

Bovenstaande tips komen uit eigen reiservaring. Kijk hier voor meer handige tips en reisinspiratie!

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Zuid-Afrika!

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!