Vier keer afwisseling in verrassend Zuid-Afrika

Het land van de Big Five, van uitgestrekte wijngaarden en het hippe Kaapstad. Maar ook van townships en apartheid. Dat is verrassend Zuid-Afrika. Eén ding is zeker: een reis door Zuid-Afrika staat gegarandeerd voor een reis vol afwisseling. Waar je ’s ochtends nog met het zand tussen je tenen over de Indische Oceaan staart, bevind je je ’s middags hoog in de bergen tussen Basotho-herders die kleurrijke dekens omgeslagen hebben tegen de kou. Zuid-Afrika heeft natuurlijk natuur, maar ook de lokale bevolking telt vele gezichten en juist deze combi maakt een reis als geen ander. We nemen je graag mee op reis langs onze momenten in verrassend Zuid-Afrika.

Verrassend Zuid-Afrika

#1 Verken het land met je eigen huurauto

Alleen al te kunnen rondrijden in je eigen huurauto: wow, wat een heerlijk gevoel van vrijheid! De wegen zijn goed, het verkeer is veilig en je bent vrij om zelf te bepalen hoe laat je vertrekt, waar je stopt en welke route je rijdt. Je kunt gemakkelijk van de gebaande paden af en je bent van niemand afhankelijk. Sla wat boodschappen in en kies onderweg je eigen picknickplek, wijk af van de grote wegen af en rijd juist naar die kleine dorpen die de grote tourbussen overslaan.

verrassend zuid-afrika

Met je eigen huurauto door Zuid-Afrika

#2 Bezoek een township

Townships zijn een inherent onderdeel van de Zuid-Afrikaanse maatschappij. Ze zijn gevormd tijdens de apartheid, maar nog steeds leeft een groot deel van de bevolking in deze buitenwijken. De sfeer is bijzonder: armoede is zichtbaar, maar niet voelbaar. De bevolking straalt opgewektheid, hoop en kracht uit. Een bezoek aan een township wordt vaak in groepen of met een busje gedaan; voor ons té toeristisch. Veel leuker is het om samen met een local te voet door een van de wijken te wandelen. Hij kent het hier, dit is zijn grond en hij laat je zijn leven zien. Drink een biertje in een shebeen (lokale bar), loop langs de kapper en neem een kijkje bij een kinderopvang.

zuid afrika towship

Bezoek met een local een township

#3 Een nachtje bij de boer

Wie zelf door Zuid-Afrika rijdt, legt al gauw lange afstanden af. Dan is het fijn om de reis af en toe te kunnen onderbreken en dan het liefst natuurlijk op een leuke plek. Wij vonden er een in het glooiende heuvellandschap tussen Oudtshoorn en Kaapstad. De Zuid-Afrikanen Neels en Anné-Lize runnen hier een heuse Kaapse boerderij, waar je een nachtje kunt komen logeren. Klim achterin het bakkie (de pick-up truck) van de boer en help met voeren en schapen tellen of luister naar de passievolle verhalen. Om het boerenleven echt te proeven, word je ’s avonds in de watten gelegd met een Afrikaanse boerenmaaltijd met bobotie en boerewors.

zuid afrika safari

Op safari in de prachtige Afrikaanse natuur

#4 Wildspotten in een privéreservaat

Het Kruger National Park is het bekendste wildpark van Zuid-Afrika en mag natuurlijk niet ontbreken op je reis. Net buiten Kruger liggen echter een paar mooie privéparken die we ook van harte kunnen aanraden. De parken zijn wat kleiner, waardoor de dieren makkelijker te spotten zijn. Je komt tot een paar meter (en soms zelfs nog dichter bij) van het grote wild; een neushoorn naast je auto of een giraffe die voor je uit loopt. Ook krijg je hier een ‘bush’-introductie van de parkranger. En die uitleg komt weer goed van pas als je hierna zelf op zoek gaat naar olifanten, zebra’s en leeuwen in de andere wildparken van verrassend Zuid-Afrika.

Bovenstaande reistips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Zuid-Afrika, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. De reisspecialisten kennen het land en adviseren je graag uit eigen ervaring.

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Zuid-Afrika!

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!