Roadtrips Zuid-Afrika

De mooiste roadtrips in Zuid-Afrika

Zoek je een bestemming voor mooie roadtrips, dan is Zuid-Afrika een aanrader. Dit prachtige land kun je het beste met een huurauto bereizen en onderweg kom je langs de mooiste plekken. Doe een self drive-safari in Kruger National Park, verken de kust bij Kaapstad en rijd langs de eindeloze wijngaarden van Stellenbosch. Op zoek naar de mooiste routes? Dit zijn de vier mooiste roadtrips in Zuid-Afrika.

4x de leukste roadtrips Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is perfect voor een roadtrip. De afstanden zijn groot, onderweg is veel te zien en het land is heel afwisselend. Van kust tot savanne, van hippe stad tot bergen: het is er allemaal. Deze vier roadtrips mag je in elk geval niet missen.

1. Mini-roadtrip rond Kaapstad via Chapman’s Peak Drive

Kaapstad is fantastisch en ook de omgeving is de moeite waard. Trek zeker een dag uit voor een roadtrip in de buurt van de stad. Eén van de eerste stops is Simon’s Town, waar je beroemde pinguïns op een spierwit strand kunt bezoeken. Ook de gekleurde badhuisjes van surfstadje Muizenberg zijn een stop waard. Daarna rijd je door naar Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent. Hier kun je naar de vuurtoren op de Kaap wandelen en genieten van een schitterend uitzicht over de kust. Terug naar Kaapstad neem je Chapman’s Peak Drive, één van de mooiste wegen ter wereld. Deze smalle kustweg slingert zich in 114 bochten langs hoge rotsen, met weidse uitzichten over zee. Nog spectaculairder bij zonsondergang!

Roadtrips Zuid-Afrika

Kaap Afrika

2. De Wijn- en tuinroute van Zuid-Afrika

De Wijn- en tuinroute van Kaapstad naar Port Elizabeth is één van de mooiste roadtrips van Zuid-Afrika. Voor deze route heb je een kleine twee weken nodig, maar langer of korter kan natuurlijk ook. De roadtrip leidt langs de prachtige wijngaarden van Stellenbosch en Franschhoek, waar je zeker een dag moet uittrekken voor wijnproeverijen. Beter niet met je eigen auto natuurlijk, kies voor een tour of een fietstocht. Ga vervolgens walvissen spotten in Hermanus, bezoek de struisvogels van Oudtshoorn en ga wandelen langs de kust bij Knysna. Sluit af met een safari in Addo Elephant Park, waar zo’n achthonderd wilde olifanten leven.

Wijnroute Afrika

Wildlife Olifant

3. De Panoramaroute vanuit Johannesburg

De Panoramaroute start officieel in Graskop, dat op vier uur rijden van Johannesburg ligt. Deze tocht is een aanrader als je gek bent op natuur. Je stopt bij onder andere bij de indrukwekkende Blyde Canyon, Bourke’s Potholes en verschillende watervallen. De Panoramaroute is maar vijftig kilometer lang en je kunt hem prima in een dag rijden. Maar het is een aanrader om de roadtrip uit te breiden met overnachtingen in één van de vele private wildlifeparken en natuurlijk het geweldige Kruger National Park. De kans is groot dat je tijdens deze roadtrip de Big Five spot. In Kruger National Park kun je prima zelf rijden, maar het is ook leuk om een safari onder leiding van een ranger te maken. Hij weet precies waar je de meeste dieren kunt vinden.

Afrika roadtrip

Rotsformaties Zuid-Afrika

4. De ultieme roadtrip: van Johannesburg naar Kaapstad

Heb je alle tijd voor je roadtrip Zuid-Afrika, kies dan voor een tocht van Johannesburg naar Kaapstad. Trek hier zo’n drie tot vier weken voor uit. Je kunt dan de drie bovenstaande routes meenemen en je reis aanvullen met een bezoek aan de prachtige Drakensbergen, het kleine, bergachtige Lesotho, het interessante Swaziland en wat minder vaak bezochte plekken als het roze Golden Gate Highlands National Park, Karoo National Park of het relaxte St. Lucia.

Highlands Zuid-Afrika

Tafelberg Zuid-Afrika

Praktische informatie over auto huren Zuid-Afrika

De wegen in Zuid-Afrika

Natuurlijk kun je wel met openbaar vervoer door Zuid-Afrika reizen, maar een auto huren is de beste manier om het land te zien. Zelf rijden in Zuid-Afrika is prima te doen. De wegen zijn over het algemeen goed, al kun je ook stukken tegenkomen waar de gaten niet te tellen zijn. In dat geval is het een kwestie van goed uitkijken en langzaam rijden. Een 4WD heb je niet nodig. Voor sommige stukken snelweg moet je tol betalen. Het bedrag kun je contant of met je creditcard afrekenen. Het kan ook zijn dat je huurauto een e-tag heeft. In dat geval krijg je aan het eind van je reis een rekening voor de tol van je verhuurbedrijf. De weg vinden in Zuid-Afrika is niet moeilijk. Je moet alleen in de steden extra goed opletten. Zorg dat je navigatie in je auto hebt of download een offline kaart op Google Maps.

Het verkeer in Zuid-Afrika

Je Nederlandse rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika, maar sommige verhuurbedrijven vragen toch om een internationaal rijbewijs. Ook de politie kan je daarom vragen. Bij de ANWB kun je een internationaal rijbewijs krijgen. Het verkeer in Zuid-Afrika is niet te druk en automobilisten houden zich over het algemeen goed aan de regels. Houd er wel rekening mee dat je links rijdt, dat kan even wennen zijn. Lees van tevoren de verkeersregels in Zuid-Afrika goed door. Naast wetten zijn er natuurlijk ook ongeschreven regels in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld bij het inhalen. Als iemand je wil inhalen op een eenbaansweg, dan moet jij -als het kan- deels op de vluchtstrook gaan rijden. Je komt regelmatig snelheidscontroles tegen, dus het is belangrijk om je aan de limiet te houden.

Is autorijden in Zuid-Afrika veilig?

Veel mensen vragen het zich af: is autorijden in Zuid-Afrika veilig? Over het algemeen geldt dat het inderdaad veilig is. Het is wel beter om zo min mogelijk ’s avonds te rijden, vanwege de dieren op de weg en de algemene veiligheid. Helaas ontkom je niet altijd aan ’s avonds rijden, bijvoorbeeld als je ergens wilt gaan eten. Zorg dat er geen spullen in de auto liggen en doe je deuren op slot als je rijdt.

Tanken en parkeren in Zuid-Afrika

Tanken in Zuid-Afrika is erg makkelijk, want een medewerker gooit je tank vol en maakt meteen je ramen schoon. Zorg dat je op tijd gaat tanken, want het kan voorkomen dat er problemen zijn met de bevoorrading van tankstations. Parkeren in Zuid-Afrika is makkelijk. Er staat altijd iemand om je auto te bewaken, ook bij supermarkten bijvoorbeeld. Geef die persoon een kleine fooi.

Leeuw safari

Check ook onze andere reisinspiratie voor Zuid-Afrika op deze site.

Tekst en foto’s zijn van Karlijn Meulman.