Actief Zuid-Afrika: van golfsurfen tot fietsen door townships

Denk jij bij Zuid-Afrika ook aan uitgestrekte savannes met giraffen en olifanten, beige safaritenten en wildspotten met een parkranger? Dat is precies wat Zuid-Afrika is. Dit is het land bij uitstek waar je de Big Five kunt spotten en avontuurlijke safari’s kunt maken. Maar je kunt nog veel meer doen in Zuid-Afrika.

Actief Zuid-Afrika’ van golfsurfen tot fietsen door townships

Wist je bijvoorbeeld dat je er ook kunt ziplinen en tuben? Of kruipen door grotten en fietsen door townships? Mijn collega’s en ik bereisden alle hoeken van het land voor je en delen graag onze leukste actieve tips met je.

1. Ziplinen in Tsitsikamma

Aan de Tuinroute vind je een heleboel groene landschappen, bossen en mooie kustlijnen. Klinkt niet heel spannend. Maar je kunt hier ook een geweldige adrenaline-ervaring opdoen: al ziplinend tussen de boomtoppen in het regenwoud van Tsitsikamma! Na een video met instructies stapte ik in een jeep die me naar het eerste platform reed. Eenmaal goed gezekerd, kan de fun beginnen. Ziplines tot wel 90 meter lang en bungelen op 30 meter hoogte boven de grond. Wow, wat gaaf! Tip: Vergeet onderweg vooral niet te genieten van het uitzicht over het regenwoud. Een mooie bijkomstigheid is dat je met deze ziplinetocht ook bijdraagt aan de lokale gemeenschap. Een deel van het geld gaat namelijk naar eten voor schoolkinderen of naar dierenwelzijn.

Zuid-Afrika ziplinen

Actief Zuid-Afrika is ziplinen in Tsitsikamma

2. Leer golfsurfen in Jeffreys Bay

Trek je wetsuit aan en leer surfen in the place to be aan de Oostkaap: Jeffreys Bay. Hier kun je samen met andere surfchicks en -dudes de legendarische golven leren bedwingen tijdens een surfles. Na instructies ren je met je board onder je arm over het witte zand zó de zee in. Je hoeft hier niet lang te wachten op de perfecte golf. Peddel, sta op en hopelijk blijf je staan om die wave te pakken. Let op: surfen werkt verslavend… Ik had na een ochtend de smaak zo te pakken dat voor de rest van de dag een plank heb gehuurd om mijn kunsten te perfectioneren. Na een dagje ploeteren kom je bij op het strand of ga je lekker hangen in het Wax Café. Vooral de latte’s vonden wij hier erg lekker.

Zuid-Afrika surfen

Actief Zuid-Afrika is lekker golfsurfen

3. Abseilen van de Tafelberg

Kaapstad, wie heeft de stad niet op zijn bucketlist staan? Gelegen tussen ruige bergen, stranden en wijngaarden. Én er is ontzettend veel te doen. De ultieme adrenalinekick: abseilen langs de steile rotswand van de Tafelberg. Waar iedereen de kabelbaan koos, hees ik mezelf in de touwen. Dé manier om Kaapstad te zien en te beleven! De eerste stap over de rand vond ik echt heel spannend, maar daarna was het genieten. Zie jij jezelf al in de touwen hangen? Laat je handen los voor een fotomoment en zoef langzaam naar beneden… met de stad aan je voeten!

Zuid-Afrika abseilen

Actief Zuid-Afrika is abseilen van de Tafelberg

4. Fietsen door de townships van Soweto

Soweto is de grootste en waarschijnlijk meest bekende township van Zuid-Afrika, op ongeveer een uur rijden Johannesburg. Hier kun je je tijdens een fietstocht verdiepen in de geschiedenis van de apartheid en kennismaken met de bewoners in een township. Best een beetje spannend misschien, maar een lokale gids laat je graag met de fiets bijzondere plekjes in de wijk zien. Zo ontdek je meer over de community, het leven van de overleden inspiratiebron Nelson Mandela en breng je ook een bezoek aan het Apartheids Museum. Tip: proef het zelfgebrouwen bier uit Soweto plus een lokale lekkernij; wang van een koe geserveerd met maïs… Ehhh, alleen voor de echte avonturiers!

Zuid-Afrika fietsen Soweto

Actief Zuid-Afrika is op de fiets in Soweto

Bovenstaande tips werden verzameld tijdens mijn reizen door dit fantastische land. Alle tips zijn uit eigen ervaring! Kijk hier voor meer handige tips en reisinspiratie!

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Zuid-Afrika!

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!