Kruger Park

8 dingen die je moet weten over Kruger Park

Voor het eerst naar Zuid-Afrika? Dan ontkom je bijna niet aan het Kruger Park. Deze ‘Nasionale Wildtuin’ is half zo groot als Nederland en het meest gevarieerde wildpark van Zuid-Afrika. Hoe plan je je bezoek? Moet je zelf rijden? En hoe zie je zo relaxt mogelijk die BIG 5?

Reisinspiratie voor het Kruger Park

Dit zijn de belangrijkste tips van Tanja, de lokale reisexpert van Local Hero Travel.

safari

1. Hoe kom ik in Kruger Park?

Overnacht bij de luchthaven van Johannesburg, neem de shuttle naar je hotel en haal de volgende ochtend je huurauto op. Het is ca. 400 km of ca. 5 uur rijden over een goed geasfalteerde snelweg door een open, heuvelig landschap. Let op je snelheid, er wordt streng gecontroleerd en vermijd de vrijdagmiddagspits. Er zijn weinig leuke lunch stops, dus neem wat mee voor onderweg en reserveer tenslotte al voor aankomst in Nelspruit of Hazyview een restaurantje voor het diner.

Sneller is vliegen naar Hoedspruit, Skukuza of Phalaborwa. Reken op ca. € 150,- enkeltje. De meest vluchten gaan ’s ochtends, aansluitend op het internationale netwerk. Handig als je het Kruger Park georganiseerd doet, dan heb je zelf geen vervoer nodig. In Hoedspruit of Phalaborwa kun je een auto huren maar breng je die niet terug dan zijn de zgn. dropoff kosten hoog. Topklasse lodges hebben een eigen airstrip maar dat valt waarschijnlijk buiten je budget.

2. Welke ingangen zijn er?

Ga de volgende dag vroeg (06.00 uur, ’s winters een uur eerder) het park in. Handig want zo maak je optimaal gebruik van je dag en doe je gelijk een gamedrive. Het Kruger Park is ca. 60 km breed en van noord naar zuid ca. 380 km. Deze 2 miljoen hectare wildpark beslaat 3 zones, oplopend in populariteit en in drukte: zuid, midden en noord. Er zijn 9 in/uitgangen, de meest gebruikte zijn: Numbi (bij Hazyview), Orpen, Kruger, Phalaborwa. Veelal boek je een of meer nachten in een van de zuidelijke camps en verlaat je het park via Malelane of Crocodile Bridge richting Swaziland.

Afrika

3. Waar slaap ik, waar eet ik?

In het Kruger Park zijn ca. 25 camps. De grotere hebben 200-500 huisjes / rondavels, in verschillende maten. Het klinkt massaal maar dat valt mee, je merkt er niet heel veel van. Vraag om ‘perimeter’ (buitenkant) dan zit je aan de rand en dichter bij het wild. Weinig verlichting, een zak-of hoofdlamp is een must. Maaltijden zijn altijd exclusief. Zuidafrikanen nemen zelf kookgerei mee dus dat is er niet. Wel een braai. Neem bord, bestek en mok mee en je kunt ook barbecueën. Voorraden in de kampwinkel, het (nog bevroren) vlees al eerder kopen of gewoon ontdooien in de wasbak…

4. Hoe deel ik mijn dag in?

De camps zijn omgeven door hekken, de toegang wordt bewaakt en tijd en nummerbord worden geregistreerd. De hekken gaan open bij zonsopgang, dicht bij zonsondergang, en dat is strikt. De grootste fout: proberen teveel te rijden. Niet doen, de afstanden vallen tegen want je rijdt gemiddeld niet harder dan 40 km/uur (max snelheid is 50, strenge controle) Rustig aan en vaak stoppen geeft een betere game ervaring. Benut die vroege morgen en de late middag.

Kruger Park

Je mag niet van de weg af of de auto uit (óók niet even, dat is levensgevaarlijk) maar er zijn stopplaatsen voor een natje/droogje en de sanitaire stop. Alcohol is er tegenwoordig verboden. Zorg voor genoeg drinken en snacks onderweg en check een afstandstabel. De wegen zijn smal, veelal wel geasfalteerd. Wild zien is, zonder de scherpe ogen van een ranger, een kwestie van geluk en langzaam rijden. Ook in de drukkere delen van het park zie je de meest spectaculaire ‘’kills’, zoals ik zelf heb ervaren op nog geen 5 km. van de hoofdingang. Juist de uitgestrektheid en die toevalsfactor maken je Kruger safari bijzonder.

5. Wanneer gaan en wat kost het?

Kruger is populair. Als het even kan, ga dan buiten de Zuid-Afrikaanse vakanties. Voor het wild: in de droge winter (onze zomer) zie je het wild sneller, in de zomer (onze winter) is het groener en mooier weer. Overnachtingen, maar ook de dagentree, zijn o.a. te boeken op de website van SANPARKS. Dat kan al tot 11 maanden vooruit. Lokale reisorganisaties beschikken over afgeblokte plaatsen en weten sneller alternatieven te vinden. Reken op gemiddeld ca. € 50,- p.p.p.d. Als buitenlander betaal je daarnaast ca. € 20,- p.p.p.d. entree, kinderen t/m 17 jaar half geld. Bezoek je ook parken in Swaziland, Hluhluwe-Umfolozi en Addo voor meer dan 6 dagen totaal dan kan een Wildcard, ca. € 225,- per stel per jaar lonen.

travel

6. Wat ligt er om Kruger heen?

Aan de Zuid Afrikaanse kant liggen tientallen ‘privé’ parken, waarbij, als ze direct aan Kruger grenzen, het wild vrij in- en uit kan lopen. Voorbeelden: Sabie, Mala Mala, Manyeleti, Timbavati en Klaserie. Ook aan Mozambikaanse kant zijn de hekken weg: samen met Limpopo National Park vormt Kruger het Transfrontier Park. De laatste jaren is het makkelijker ook dit deel te bezoeken, als is daar soms wel een 4WD vereist. Een aanrader: combineer voor een optimale wildervaring zelf rijden door Kruger (min. 1 nacht) met een georganiseerd verblijf in een privé park (minimum 2 nachten). Je ziet de verschillen dan zelf en waardeert daardoor beiden manieren meer.

7. Is een privé park beter?

Privéparken zijn kleiner maar uitgestrekt genoeg om geen dierentuin gevoel te geven. Het is rustig privéterrein zonder horden toeristen. Er is meer wild per km2 en omdat je met je ranger bovenop een hoog op de wielen staand safari voertuig zit, zie je meer. Je hoeft niet op de paden te blijven en de rangers delen de laatste wildlocaties, die ze noteren in een ‘sighting logboek’. Realiteit (die je als reiziger liever niet wilt weten): wildparken betalen fors voor (het aanvullen van) hun wildpopulatie en een heli om ze in de gaten te houden is duur. Met een chip in de huid zijn de zeldzame exemplaren soms op de laptop te volgen.

zebra

Verblijf in een privépark kost vanaf ca. € 200,- p.p.p.d. all-in, in de luxere kan dat oplopen tot ca. € 500,- p.p.p.d. of zelfs het dubbele daarvan. Er moet tevoren worden geboekt. Zomaar langskomen bij deze grote terreinen kan niet. Alle maaltijden zijn inclusief, net als koffie/thee etc, een zgn. ‘sundowner’ en 2 gamedrives per dag. Bij 2 nachten maak je maximaal 4 gamedrives, mits je aankomt voor 15.00 uur en vertrekt na het ontbijt. Korter moet je niet doen, langer kan, maar is meestal niet nodig.

8. Kan Kruger Park ook georganiseerd?

Jazeker. Naast de grotere camps zijn er bushveld camps en zgn. hides, en worden er één of meerdaagse wandelsafari’s met gewapende gids georganiseerd. Erg populair, dus maanden tevoren boeken is een must. Makkelijk: je verblijf in en rond het Kruger Park en in de rest van Zuid-Afrika plannen met Tanja, de lokale reisexpert in Zuid Afrika. Kijk op localherotravel.nl.

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Zuid-Afrika!

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!