Halong Bay

Vijf tips voor duurzaam reizen in Vietnam

Reizen wordt steeds toegankelijker en dat is geweldig. Maar toerisme heeft ook nadelige gevolgen, zoals risico’s voor natuur- en cultuurbehoud. Daarom is het belangrijk om tijdens je reis waar mogelijk voor duurzame opties te kiezen. Dat is makkelijker dan je denkt, en zo zorg je dat je bezoek een positieve invloed heeft op je reisbestemming. Ga je naar Vietnam? Reisexpert Son van Better Places geeft je vijf praktische tips voor een duurzame rondreis Vietnam.

Duurzaam reizen in Vietnam

1. Slaap in een ecolodge tussen de rijstvelden

Kies je voor een ecolodge, dan kies je voor slapen in een hotel dat duurzaam werkt. Bovendien hebben deze lodges vaak een prachtige locatie midden in de natuur. Ten zuidwesten van Hanoi ligt bijvoorbeeld de Mai Chau Ecolodge. Deze lodge ligt midden in een groene vallei met rijstvelden en vanaf je veranda heb je een prachtig uitzicht over de weelderige natuur. Het hotel is gebouwd met natuurlijke materialen en gaat daardoor naadloos op in het landschap. De Mai Chau Ecolodge heeft een mooi zwembad, de hutten zijn luxe en je kunt er genieten van een fijne buitendouche.

Duurzaam reizen

2. Ga fietsen in de Mekong-delta

Het is één van de meest milieuvriendelijke vervoersmiddelen en het is nog leuk ook: reizen met de fiets. Vietnam is ideaal om per fiets te verkennen, zeker in het vlakke zuiden. In de Mekong Delta kun je prachtige meerdaagse fietstochten maken en daarbij krijg je een mooi kijkje in het dagelijks leven van de Vietnamezen. Je fietst langs rivieren, over bruggen, door kleine dorpjes en passeert kleurrijke tempels. Je ziet hoe de Vietnamezen hun land bewerken en bezoekt drijvende markten. ’s Avonds slaap je bij mensen thuis, die je als bekroning op een mooie fietsdag heerlijke Vietnamese gerechten voorzetten.

Vietnam

3. Leer Vietnamees koken van een lokale kok

De geweldige keuken is alleen al een reden om onmiddellijk af te reizen naar Vietnam. Ter plekke kun je bovendien leuke kookworkshops doen, waarbij je leert om zelf de lekkerste Vietnamese gerechten op tafel te toveren. Niet ver van Hoi An ligt het kleine dorpje Tra Que, waar je onder leiding van een lokale kok aan de slag gaat. Je plukt verse ingrediënten van het land, bezoekt de markt en leert vier beroemde Vietnamese gerechten te koken. Het mooie is dat deze workshop helemaal in handen is van lokale ondernemers. Zo zorg je dat de lokale gemeenschap direct profiteert van het toerisme. Ook dat is duurzaam reizen!

foodie

4. Afval reduceren met Green Halong Bay

Een overschot aan afval is één van de grote risico’s van toerisme. De lokale reisexpert in Vietnam waar reisorganisatie Better Places mee samenwerkt, heeft een goed beleid op het gebied van afval en natuurbescherming. Samen met Indochina Junk, aanbieder van bijzondere boottochten door Halong Bay, is hij betrokken bij het Green Halong Bay-project. De initiatiefnemers zorgen er samen met de lokale bevolking voor dat de hoeveelheid afval in Halong Bay beperkt blijft en op een verantwoorde manier wordt verwerkt. Ook wordt er mangrovebos aangeplant voor het behoud van de natuur.

reizen

5. Bezoek een traditionele theeplantage

Als het gaat om natuurschoon, dan is het bergachtige noorden van Vietnam niet te overtreffen. Je ziet hier spectaculaire kalkstenen rotsformaties, maakt kennis met bergvolkeren en bezoekt kleurrijke markten. Bovendien kun je in de omgeving van Moc Chau een theeplantage bezoeken. Je overnacht bij een lokale familie thuis en je gastgezin leert je alles over het produceren van thee. Zo leer je een onbekende kant van het land én het leven van een Vietnamese familie van dichtbij kennen. Voor jou een onvergetelijke ervaring en voor de locals een mooie extra bron van inkomsten.

Bao Loc

Zo reis je duurzaam door Vietnam

Wil je in korte tijd veel zien van Vietnam en ben je op zoek naar een bijzondere reis met veel aandacht voor duurzaamheid? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bovendien brengt Better Places de CO2-uitstoot van je hele reis in kaart en compenseert die met een Gold Standard kooktoestellenproject in Ghana. Zo kun jij met een gerust gevoel op reis.