Van Noord naar Zuid Vietnam

Even weg naar Azië? Wat denk je van Noord naar Zuid Vietnam? Het land van de spring rolls en de Non La punthoed. Het is aangenaam rondreizen door het land, een afwisseling tussen natuur, cultuur en strand én aardige mensen. En, vergeet vooral het lekkere eten niet. Met onderstaande route kun je al in 17 dagen veel van het land gezien hebben.

Van Noord naar Zuid

Begin je reis in de hoofdstad en tevens je uitvalbasis voor het noorden van het land. Het is het leukst om in het oude centrum van de stad te verblijven, midden in de hectiek en drukte van de dunne straatjes.

Vanuit Hanoi ga je Halong Bay gaan bezoeken. Verblijf minimaal een nacht op een traditionele jonk om de karstbergen, die hier uit het water oprijzen, goed te kunnen bestuderen. Het is hier druk, maar het is dan ook een speciale manier om het gebied te ontdekken.

Ook de trein naar Sapa vertrekt vanuit Hanoi. In Sapa ga je de rijstvelden van Vietnam zien, met een gids die hier in de omgeving woont. Je wandelt tussen de rijstvelden, al klimmend en dalen over de groene bergen. Onderweg zwaai je naar de lokale bevolking of koop je een traditioneel souvenir.

In het midden van het land vindt je Hoi An. Bekend om de tailors, de vele zaakjes waar je pakken, jurken, jassen en schoenen kunt laten maken. Hier ben je wel een paar dagen zoet, maar dan heb je wel een nieuwe garderobe. Je kunt hier ook gemakkelijk naar het strand of een scooter huren om de ruines van My Son te gaan bekijken. Voor meer cultuur kun je ook naar de koningsstad Hué.

Je vervolgt je reis naar het zuiden, je kunt dan een paar dagen strand inplannen bij Mui Ne, Palmeneiland of Nha Trang. Maar dit kan ook aan het einde van je reis, bijvoorbeeld op het eiland Phu Quoc.

Ho Chi Minh City is voor de meeste reizigers de laatste bestemming in Vietnam. Om door te reizen naar Cambodja over de Mekong Delta of om terug te vliegen naar Europa. Een bruisende stad waar je meeste bezienswaardigheden af kunt struinen. Dichtbij de stad liggen de Cu Chi tunnels, het stelstel waar de Vietnamezen tijdens de oorlog tegen de Amerikanen schuilden. Leer tijdens een tour door het gebied over de slimme trucs van zowel de Vietnamezen als de Amerikanen en kruip onder de grond door de tunnels.

Handige vooraf -weetjes

Wist je dat:

  • je het hele jaar door naar Vietnam kunt reizen, maar van december tot en met april de beste reistijd is?
  • de Vietnamees werkelijk waar alles en iedereen kan vervoeren op zijn of haar brommer?
  • de typische Vietnamese kegelvormige hoeden ‘non la’ worden genoemd?
  • Vietnamese vrouwen in de grotere steden zoveel mogelijk de armen en benen bedekken om niet bruin te worden?
  • de Vietnamese vrouwen in huis de baas zijn, hoewel de man aan het hoofd van het gezin staat?
  • een ijskoffie in Vietnam echt gewoon koud geworden koffie is met ijsblokjes erin?
  • de Vietnamees overal knoflook in doet?
  • de Vietnamees gek is op ijs?
  • de Vietnamees in Can Tho het heel normaal vind om slangenwijn te drinken omdat zij geloven dat dit je kracht geeft?

Bovenstaande tips zijn samensteld door de reisspecialisten van Riksja Vietnam, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd, kennen de plekken en adviseren je graag.