Hoi An, Vietnam’s kleurrijke handelsstad

Na een heerlijk ontbijt in onze homestay nemen we de fiets en gaan op weg naar het centrum van Hoi An. In de milde ochtendzon sturen we onze fietsen tussen de vele kooplui en riksja’s door en rijden we geleidelijk de drukte van Hoi An’s prachtige centrum tegemoet.

De kleurenpracht van Hoi An

Het aan de kust in het centrale deel van Vietnam gelegen Hoi An bloeide in de zestiende en zeventiende eeuw op als belangrijke handelsplaats. Hoi An is sinds haar opbloei als internationale handelsstad een smeltkroes van culturen, welke een grote invloed op de diverse bouwstijlen van het tegenwoordig zo beroemde centrum heeft gehad.

Vietnam

Fleurig geheel

Al gauw tijdens het betreden van het oude centrum valt de enorme diversiteit in bouwstijlen op. De prachtige licht verweerde okergele gebouwen lijken door het centrum de achtergrond van het bonte canvas te bepalen. De gelige basiskleur wordt herhaaldelijk onderbroken door de meest bonte verzameling van pigmenten. Of het nu een bont geschilderde gevel, een tempel met een grote diversiteit aan kleuren, of een winkeltje met een talrijke verzameling van felgekleurde lampionnen is. Hoi An is vanuit elk perspectief een fleurig geheel.

Oogstrelend

De zijtak van de Sông Thu Bon rivier slingert als een een grote slang door het oude centrum en doorklieft de plaats in twee tot drie iets of wat anders aanvoelende delen. De Japanse Brug is voor veel bezoekers hét hoogtepunt om op de gevoelige plaat vast te leggen en is daarmee waarschijnlijk het meest gefotografeerde monument van de stad. In het centrum liggen enkele typische Vietnamese boten te dobberen op het rustige water en worden ze omgeven door kleine bootjes, die door hun drukdoende eigenaren aan de vele toeristen als watertaxi’s worden aangeboden. Het centrum van Hoi An is een lust voor het oog.

Schouwspel

Belangrijkste van Hoi An is misschien nog wel de sfeer. Hoewel het er behoorlijk toeristisch is, is het een aangename plek om enkele dagen de boel de boel te laten. Heerlijk op een terrasje de dag aan je voorbij laten gaan en het dagelijkse leven van de bewoners gadeslaan. De gewiekste fruitverkoopsters observeren, die voor een foto met de niets vermoedende toerist als vergoeding hun fruit voor het tienvoudige van de dagwaarde verkopen. Het is een amusant schouwspel, welke onder het genot van een hapje en een drankje je dag compleet maken. En dan de kers op de taart: Hoi An is een waar culinair hoogtepunt en heeft ons elke dag weer verrast met de meest uiteenlopende lekkernijen. Een waar feest voor ieders smaakpapillen!

Achtergrond

Zelden enkele dagen zo genoten van het niets doen als in het mooie Hoi An. Genieten van al het goede wat je maar kan wensen. En dat met de mooist mogelijke achtergrond die je maar kan wensen. O ja, Hoi An heeft ook nog een strand, maar dat kan het wat ons betreft niet van het prachtige, gezellige oude centrum halen. Check de extra foto’s van deze prachtige plaats!

Markt

tempel

boot

riksja

Vietnam

huis

Vietnam

lampion

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Vietnam!