Hoa Lu, Vietnam’s oude keizerlijke hoofdstad

Op zo’n 95 kilometer ten zuiden van Hanoi ligt de prachtige oude Vietnamese hoofdstad Hoa Lu. De oorspronkelijke citadel mag dan wel niet meer bestaan, maar de resterende tiende-eeuwse gebouwen en de prachtige omgeving van Hoa Lu zijn een bezoek meer dan waard.

In de tiende en elfde eeuw was Hoa Lu de hoofdstad van het toenmalige keizerrijk Vietnam. Hoa Lu werd gesticht onder het bewind van de eerste Vietnamese keizer Dinh Tiên Hoàng, die het mede door de strategische ligging als zijn hoofdstad verkoos.

Hoa Lu Pagoda

De pagode op het grote plein

Aan de rand van de plaats Ninh Binh vind je aan de westzijde de ingang naar de oude keizerlijke hoofdstad. Na het oversteken van de brug en het passeren van de prachtige ingangspoort kun je al een glimp van al het moois opvangen.

 

[column size=one_half position=first ]Hoa Lu altaar[/column]

[column size=one_half position=last ]Hoa Lu waterbuffel[/column]

De twee belangrijkste bouwwerken zijn de tempel van Dinh Tiên Hoàng en de tempel van Lê Dại Hành. Beide gebouwen liggen in een ommuurd gedeelte, voorzien van prachtig onderhouden tuinen en waterpartijen. De tempels liggen er prachtig bij en verkeren in een uitstekende staat. Ook het interieur van de tempels is prachtig en zijn in een bijna compleet originele staat te bewonderen.

[column size=one_half position=first ]Hoa Lu leeuw[/column]

[column size=one_half position=last ]Hoa Lu poortje[/column]

Beide tempelcomplexen komen uit op een groot plein, waar in het midden een kleine pagode pronkt. Vanaf het plein heb je een prachtig uitzicht op de fotogenieke oude toegangspoorten, met op de achtergrond het adembenemende karstgebergte waar deze streek zo bekend om is.

Hoa Lu Tempel

De tempel van Dinh Tiên Hoàng

Hoa Lu is eenvoudig vanuit Hanoi te bezoeken, waar het werkelijk overal als dagtour te boeken is. De meeste dagtours naar Hoa Lu worden in combinatie met het nabij gelegen, verbluffend mooie Tam Coc aangeboden. Die combinatie maakte het voor ons zeer de moeite waard!

Hoa Lu poort

Doorgang naar de tempel