Vietnam

Ho Chi Minh’s tunnelcomplex van Cu Chi

De oudere reizigers onder ons hebben wellicht nog de gruwelijke beelden van de Vietnamoorlog op hun netvlies gebrand staan. Herinneringen aan de brute strijd in de Vietnamese jungle, tunnelcomplexen als Cu Chi en de inzet van horrorachtige middelen als Agent Orange en Napalm door de Amerikanen. Herinneringen aan de zoveelste zinloze oorlog, een oorlog die alleen maar verliezers kende.

Uncle Ho’s Cu Chi tunnels

De grootste valkuil die de Vietcong voor haar tegenstanders had gegraven, waren met zekerheid de gigantische ondergrondse tunnelcomplexen. Complexen die dienden als bescherming, maar zeker ook veelvuldig werden ingezet in de strijd tegen de Franse vijand. Toen de Amerikanen tussenbeide kwamen, om een eind aan het conflict te maken, werden de tunnels nog eens massaal uitgebreid. Ho Chi Minh wilde zijn rebellen hiermee een veilig onderkomen bieden, maar bezorgde bovendien het Amerikaanse leger een niet te overziene nachtmerrie.

Vietnam

Travelblog

Het complex

Op zo’n kleine twee uur rijden ten noorden van Ho Chi Minh, kun je het beroemde tunnelcomplex van Cu Chi bezoeken. Het complex is groots opgezet en is onder begeleiding van een goede gids een zeer educatieve ervaring. Het complex herbergt niet enkel wat tunnels. Op het complex zijn ook talloze werktuigen, wapens en verdedigingstoestellen tentoongesteld. Ook tref je op diverse plekken met poppen uitgebeelde taferelen uit het dagelijks leven van de Vietcong aan. Als bezoeker heb je ook de mogelijkheid om een stuk door de tunnels te kruipen. Ze zijn qua grootte aangepast op westerse toeristen en door de totale duisternis is er ook niet echt iets te zien. Het gaat meer om de ervaring zullen we maar zeggen.

war

val

De Cu Chi tour

Of een bezoek aan de tunnels van Cu Chi de moeite waard is? Voor ons was het dat zeker. Wij hadden het geluk een zeer goede gids te hebben, die zelf tijdens de oorlog vanuit de tunnels met de tegenstanders heeft gevochten. Hierdoor was de informatie uit eerste hand en kon je je vragen direct aan een ooggetuige uit de oorlog stellen. Dit maakte de tour voor ons extra bijzonder. Enige verwonderlijke aan het complex was overigens voor ons de optie om met oude wapens te mogen schieten. Een optie die wat bizar was, vooral omdat hoofdzakelijk Amerikaanse toeristen uit onze groep van deze mogelijkheid gebruik maakten.

Co Chi

oorlog

Hele of halve dagtours zijn overal in Ho Chi Minh te boeken. Je hebt diverse tours en legio opties met toevoegingen en combinaties. Wij hebben een halve dagtour geboekt, waarin enkel een bezoek aan het tunnelcomplex was inbegrepen. Kosten in 2014 waren ongeveer 6 Euro per persoon.

Kijk hier voor meer Vietnam reisinspiratie!