DIY Street Food Tour in Saigon

Vietnam, het land met z’n oogverblindende natuur, rijke geschiedenis en z’n immer vriendelijke inwoners. Ja, Vietnam heeft vanaf het prille begin meteen al onze harten gestolen. En niet op de laatste plaats door het geweldige eten wat ze daar serveren! Het mooie is dat je in Vietnam nooit ver hoeft te zoeken voor een smakelijke maaltijd of een heerlijke snack, want overal waar je kijkt staan er wel straatstalletjes met verschillende lekkernijen.

8x Vietnamees street food in Saigon

Maar wat zijn toch al die onbekende gerechten die ze daar tevoorschijn toveren? En waar moeten we heen? Meestal is er namelijk geen menukaart waar je van kan kiezen. Het zijn vaak slechts 1 of 2 gerechten die ze serveren en het is dan ook een kwestie van gewoon aanwijzen en uitproberen. Tegenwoordig zijn er gelukkig vele ‘tours’ te boeken die je wegwijs maken in de wereld van de street food. Maar zelf op ontdekkingstocht gaan is eigenlijk véél leuker en niet te vergeten een stuk goedkoper ook!

Voor wie niet het nèt even te avontuurlijk is om zelf op onderzoek te gaan en zomaar ‘blind’ te kiezen, hebben wij een paar gerechten op een rijtje gezet. Vergeet de Pho en de Vietnamese loempia’s, er is nog zoveel meer te proeven en te ontdekken! Bij deze presenteren wij jullie dan ook met veel plezier de grote “Do It Yourself Street Food Tour”!

Één kleine waarschuwing: na het proeven van al dat heerlijke (en spotgoedkope!) street food, zal je nooit meer in een restaurant willen eten….

De locatie:

Saigon street food tour

Street food kan je werkelijk overal vinden, niet alleen in de grote stad, maar uiteraard door het hele land. Elke regio heeft ook weer zijn eigen specialiteiten. Wij hebben voor jullie de beste street food uitgezocht in Ho Chi Minhstad (District 1) op wandelafstand van de bekende backpackersstraat Bui Vien. Slechts enkele straten verwijderd van de populaire toeristenspots vind je hier al het echte, authentieke Vietnamese straatleven! Kijk op het bovenstaand kaartje voor de bijbehorende nummertjes en waar je alles kan vinden.

1. Bun Thit Nuong

Alle heerlijkheid in één kommetje! Met stip op nr.1 als ons favoriete gerechtje. Een soort salade met dunne rijstnoodles (de “bun”) en o.a. gegrild vlees (de “thit”), kaantjes, verse kruiden, pindaatjes en als kers op de taart een kraak verse gefrituurde springroll. Met recht dé specialiteit van Zuid Vietnam. De beste vind je hier bij dit straatstalletje, op de stoep naast een sushi restaurant. Eet hem rond lunchtijd, kom je wat later op de middag dan zijn ze namelijk gegarandeerd al uitverkocht. (± 80 cent)

2. Bun Cha

In het noorden van Vietnam kennen ze hun eigen variant op bovenstaand gerechtje, de Bun Cha. Gegrilde mini hamburgertjes en geroosterd spek spelen de hoofdrol in deze versie, in samenspel met natuurlijk weer de bun, dit keer in een aromatische bouillon geserveerd. Ook in het zuidelijke Saigon vind je een paar tentjes waar ze deze heerlijke specialiteit uit Hanoi serveren. Lepel in de ene hand, stokjes in de andere en slurpen maar! (± €1,25)

3. Banh Xeo en Banh Khot

Pannenkoekjes gemaakt van rijstmeel, gevuld met varkensvlees/garnaal, taugé en lente ui. Banh Khot is het kleine zusje van de Banh Xeo, hetzelfde principe maar dan op poffertjes formaat. Je krijgt er een flink mandje met sla en verse kruiden bij. Neem een blaadje sla, vul hem met de kruiden en de Banh, even oprollen en heerlijk weghappen! Enne.., vergeet ook vooral niet om ze eerst nog even in die geweldige saus te dippen. Lekker als lichte lunch, voor nog geen 70 cent.

Saigon street food

Het heerlijke street food van Saigon

4. Banh mi

De Fransen hebben ook heus wel een aantal goeie dingen naar Vietnam gebracht en één daarvan is de baguette. De Vietnamezen hebben deze echter flink weten te verbeteren. Waarom zou je kiezen tussen een stokbroodje met gegrild vlees óf eentje met paté óf met vis? Hier doen ze het gewoon allemaal op één broodje! En daarbij nog heerlijk kruidige saus, zoetzure groenten en oja, ook weer die geurige verse kruiden. Klinkt gek? Probeer het maar eens. Het is een smaakexplosie in je mond. De lekkerste serveren ze hier bij dit kleine stalletje, zo rond het einde van de middag tot na etenstijd. (± 50 cent)

5. Bo La Lot (Thit Bo Nuong La Lot)

Nog voordat je hier de straat in loopt zie je de grote rookpluimen al in de verte. Waar rook is is vuur, maar in dit geval is er bo la lot. Een soort kleine worstjes van gekruid gehakt die in groene bladeren zijn gerold. Deze worden boven hete kooltjes gegaard, waardoor ze van binnen heerlijk sappig blijven, maar aan de buitenkant een onweerstaanbare rooksmaakje krijgen. Een grote schaal wordt er uiteindelijk voor je neus gezet met de worstjes, rijstpapier, zoetzure groente, kruiden en een dipsausje. Je raadt het al; vul het rijstpapier met al het lekkers, even oprollen en smullen geblazen! Vanaf het einde van de middag te verkrijgen voor nog geen halve euro.

6. Banh Trang Nuong

Hoe creatief de Vietnamezen zijn met rijstpapier, bewijst de lekker krokante bahn trang nuong. Voor deze snack wordt het papier op de hete barbecue lichtjes gegrild met daar nog verschillende smaakvolle toppings bovenop. Denk aan bv. kwarteleitjes, stukjes worst, lente-ui, garnaaltjes en pittige saus. Daarna opgevouwen of opgerold kan deze snack zó uit het vuistje worden weg geknabbeld. (± 25 cent)

Saigon Bahn trang nuong

Bahn trang nuong, zó uit het vuistje

7. Nuoc Mia

Al dat lekkers moet natuurlijk ook ergens mee worden weggespoeld. Wij doen dat met Nuoc Mia, vers sap van de suikerpalm. Niet zo zoet als dat het klinkt. De stengels worden á la minute voor je geperst, doormiddel van ze door een grote mangel te halen. Flink wat crushed ijs erbij en je hebt een heerlijk verfrissende en dorstlessend drankje te pakken. Nuoc mia stalletjes vind je op iedere hoek, maar deze was onze favoriet vanwege het vrolijke dametje die hier werkt. Elkaars taal spraken we niet, maar wat hadden we altijd een lol! (± 15 cent)

8. Vietnamese slakken en zeevruchten

Ga d’r maar even lekker voor zitten, want hier wil je echt wel de tijd voor nemen! Je ziet ze door de hele stad, de straatstalletjes met verschillende schelpjes, slakken, krabbenscharen en garnalen, keurig op ijs voor je uitgestald. Neem plaats tussen de locals op kleine plastic stoeltjes en bestel keer op keer weer andere zeevruchten door simpelweg gewoon te wijzen naar dat wat je lekker lijkt. De schelpjes worden gestoomd met geurig citroengras, gegrild op hete kolen, of met pikante saus geroerbakt. Wat je ook kiest en hoe het ook wordt bereid, het is altijd even smakelijk en verrassend. Drink er net als de locals bier met grote blokken ijs bij en geniet van het bruisende straatleven om je heen. Proosten doe je bij elke slok weer opnieuw en vergeet ook vooral niet om daar lekker luid “Mot hai ba yooooo!” bij te brullen. Wuif tussendoor naar de straatventers die op de fiets voorbij komen en probeer ook eens wat van hun snacks uit (zoals rijstkoekjes of gedroogde inktvis). Dit is zonder twijfel de gezelligste vorm van street food, waar je gerust een hele avond voor kan uittrekken. Dat is tenminste nog eens een origineel en smakelijk avondje uit! (prijzen variëren van €1,25 voor een bordje met schelpjes tot €3,- voor een portie krabbenscharen)

Dan nog tot slot: Er zijn mensen die street food overslaan omdat ze bang zijn dat ze er ziek van worden. En toegeven, het ziet er voor ons soms misschien een beetje vreemd uit, al dat eten wat zomaar op straat wordt bereid. Eet daarom dan ook enkel waar de locals zelf eten en sla dat kraampje met noodles in die toeristische backpackersbuurt maar beter over. De stalletjes waar de locals zélf komen eten hebben namelijk net als een ‘gewoon’ restaurant óók een reputatie bij z’n vaste gasten hoog te houden en zij zullen dus echt wel op hygiëne en de versheid van hun gerechten letten. Kijk waar het druk is, oftewel waar ze een hoge omzetsnelheid hebben, daar blijven de producten nooit te lang in de warmte liggen. En voor de prijs hoef je het ook al niet te laten, dus gewoon lekker proberen en genieten maar!