De vrolijke bevolking van Sapa

De indrukwekkendste rijstvelden die ik ooit gezien heb; een prachtig en rustgevend berglandschap; overweldigende natuur; bergweggetjes die smeken om het maken van een gave motortocht; kleine authentieke dorpjes; stoere en slopende wandeltochten; traditionele inheemse stammen, back-to-basic homestays en vooral vrolijke, lieve vrouwtjes die diehard hun spulletjes op straat proberen te verkopen – Welcome to Sapa!!

Sapa’s vrolijke bevolking

Sapa is een klein plaatsje gelegen in de noordelijke bergen van Vietnam, waar ik afgelopen zomer een aantal dagen heb gespendeerd. Vanuit Hanoi is dit het makkelijkste te bereiken met de (sleeper)bus of trein – al is het voor de avonturier ook per motor te doen. Voor mij hoorde deze plek (letterlijk en figuurlijk) tot de hoogtepunten van mijn reis door Vietnam. De ongerepte natuur in combinatie met de vriendelijke mensen en hun mooie culturele gebruiken maakte het voor mij een bijzondere plaats om te verblijven.

Sapa auteur

Er leven verschillende stammen gemoedelijk naast elkaar in de kleine dorpjes rondom Sapa. De twee belangrijkste stammen zijn de Black H’Mong en de Red Dzao, die elk te herkennen zijn aan hun eigen traditionele klederdracht. De vrouwen van deze eerste stam dragen donkerblauwe pakjes met kleurrijke tasjes en beenwarmers en hebben allerlei kammen en spelden in hun haar, terwijl de Red Dzao te herkennen zijn aan hun kale hoofden bedekt met grote, rode doeken. Dagelijks lopen deze vrouwen gemiddeld 12 kilometer van hun huisje naar Sapa (en s‘avonds weer terug) om tasjes, kussensloopjes, armbanden of kleden te verkopen. Deze zomer raakte ik bevriend met één van deze vrouwen, genaamd Chowm, en werd ik uitgenodigd om twee dagen met haar en haar familie op te trekken. Ik logeerde bij haar in haar (zeer primitieve, maar prachtige) huisje. De omliggende rijstvelden waren adembenemend mooi en deze ervaring was absoluut goud waard.

Ik hoop middels onderstaande foto’s mijn geweldige ervaring van afgelopen zomer over te kunnen brengen. Kijk mee, droom weg, en geniet…..

Sapa moeder kind

Sapa vrouw hoed

Sapa kind

Sapa tweeluik

Sapa oma

Sapa meisje

Sapa vrouw straat

Sapa waterval

© alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van de auteur. Gebruik van de vertoonde foto’s is zonder toestemming van de auteur niet toegestaan!