De roeisters van Tam Coc

Als het heiige weer is verdwenen, vangen we vanuit de bus een eerste glimp van de spectaculaire rotsen van Tam Coc op. Onze bestemming is een klein dorpje met enkele tientallen huisjes en restaurants, een garagebox die dienst doet als café, een fietsenstalling ter grootte van een kippenhok en een zee van gekleurde bootjes, wachtend op de vele toeristen die gaan komen. Vandaag brengen de roeisters van Tam Coc ons langs de misschien wel meeste magische rotsen in het noorden van Vietnam.

De droomwereld van Tam Coc

Tam Coc wordt vanwege haar karstrotspartijen ook wel “Halong Bay op het land” genoemd, maar de sfeer is van een compleet andere orde. In een klein bootje worden de bezoekers door de veelal vrouwelijke roeiers langs de machtige rotsen gevoerd. Saillant detail is dat de roeisters niet met hun armen, maar met de benen roeien, wat het tot een bijzonder ogend schouwspel maakt. Meteen na de start ga je al varend richting de prachtige rotsen, die ogenschijnlijk rustig op hun bezoekers liggen te wachten. Na het passeren van de laatste huisjes gaan we onder een bruggetje door. Wat er dan voor onze ogen opdoemt is adembenemend en haast niet in woorden uit te drukken. Mijn mond valt er spontaan van open. Wat een pracht ligt daar op ons te wachten. We worden er beiden letterlijk stil van en beginnen om een onverklaarbare reden te fluisteren. Het is in het echt nóg mooier dan we al dachten.

Adembenemend uitzicht

We passeren diverse rotsen en varen door enkele grotten. De serene ambiance slaat op ons over en zwijgend laten we ons door onze vrolijke roeister langs de sprookjesachtige omgeving voeren. We zien hier en daar lokale vissers tot hun middel in het water staan, rustig de netten aan het controleren of de buit aan het binnenhalen. Op één van de bergtoppen ontdekken we een pagoda, van waaruit men een adembenemend uitzicht moet hebben. Op een helling spotten we een berggeit, die ons luid blatend welkom heet. Regelmatig varen we andere bezoekers tegemoet, maar nooit wordt het er druk. Altijd overheerst die rust, behalve op het eindpunt. Op het eindpunt wachten enkele vrolijke luidruchtige dames ons met hun drijvende supermarktjes op en proberen met allerlei trucjes hun producten aan de man te brengen. Na enkele minuten is het tijd om de de verkoopsters gedag te zeggen. Via dezelfde route als we gekomen zijn varen we terug en mogen we nog een keer van het spectaculaire uitzicht genieten.

Tam Coc haven

De vele bootjes liggen klaar voor de gasten

Tam Coc start

Het begin van de prachtige route

Tam Coc roeister

Onze vrolijke roeister

Tam Coc rivier

De serene rust is overal voelbaar

Tam Coc oever

De prachtige oevers

Tam Coc verkoopsters

De gehaaide verkoopsters van Tam Coc

Halong Bay op land

Laten we de vergelijking met Halong Bay maar niet maken, want Tam Coc is van een compleet andere orde. Tam Coc heeft wel dezelfde uitwerking op haar bezoekers als Halong Bay. Superlatieven schieten ook hier te kort en je wordt werkelijk stil van de pure schoonheid van het gebied! Wij bezochten Tam Coc in combinatie met Hoa Lu, wat makkelijk als dagtour vanuit Hanoi te boeken is. Mocht je het noorden van Vietnam bezoeken, dan mag dit juweel niet overgeslagen worden.

Tam Coc scan

Natuurlijk kochten we ook een toeristisch aandenken!

Kijk hier voor meer reisinformatie en inspiratie over Vietnam.