De mystieke rotsen van Halong Bay

Vanuit Hanoi vertrekken we vroeg in de ochtend, om twee dagen in één van de meest vermaarde gebieden van Vietnam door te brengen. De busrit zal in totaal zo’n kleine 4 uur duren en al snel na het vertrek lijkt de hectiek van het drukke Hanoi achter ons te verdwijnen. Op de helft van de rit houden we een kleine pauze en na de voortzetting laat ons bezoek aan het mystieke Halong Bay niet lang meer op zich wachten.

Halong Bay is magisch!

Bijna aangekomen bij het startpunt van de tweedaagse tour, vangen we vanuit het busje hier en daar al een glimp op van het moois wat ons te wachten staat. Halong Bay staat voor mij vooraf het hoogst op mijn wenslijst wat Vietnam betreft, maar het druilerige weer zou wel eens een beetje roet in het eten kunnen gooien. Bij aankomst bij de pier zien we verschillende boten voor de kust liggen. Boten die we herkennen van de vele beelden die we vooraf van deze, op de werelderfgoedlijst opgenomen baai, hebben gezien op internet en tv. We worden naar het bezoekerscentrum geloodst en na controle van onze voucher naar onze boot, de Huong Hai Junk, gebracht.

Halong Bay 01

Halong Bay 02

Halong Bay 03

Halong Bay 04

Aan boord ontbreekt het aan niets en zijn we blij verrast met de ruime en luxe hut. De groep reizigers is klein en al snel kunnen we aanschuiven voor een heerlijke lunch, waarvan we genieten met een prachtig uitzicht op de opdoemende kalksteen rotsen van Halong Bay. Die twee dagen zal vaak in het teken staan van heerlijk eten, want de verzorging op het schip is echt boven verwachting.

Halong Bay 05

Halong Bay 06

Halong Bay 07

Halong Bay 08

De omgeving is, ondanks het grijze weer, prachtig. Hier en daar zie je vissersboten tussen de rotsen varen, maar de meeste boten zijn met hetzelfde doel onderweg als wij. Tussen de nevel rijzen de hoge rotsen voor je op als reuzen, maar na het passeren lijkt de mist verdwenen en kun je van een groot deel van de omgeving genieten. Er is wel iets bij voor te stellen, dat de vroegere bewoners het de naam Vịnh Hạ Long gaven, wat in het Vietnamees “Baai van de dalende Chinese draak” betekent. De vreemde vormen die oprijzen uit de diepe zee, maken het gebied uniek en spreekt al eeuwen tot de verbeelding van de bewoners. Veel eilanden hebben namen als Voi (olifant), Ga Choi (vechtende haan) en Mai Nha (dak), die ze te danken hebben aan hun vorm. Ook de schitterende grotten op enkele eilanden zijn een pracht om te zien. De meest imposante grot is toch wel de Hang Dau Go (Houten Stokken Grot), met drie immense kamers met enorme stalactieten en stalagmieten. De boot stopt die twee dagen bij diverse eilanden, waar je bij sommige vanaf de top een magnifiek uitzicht over de baai hebt, of gewoon lekker onder genot van een verfrissend drankje wat tijd aan het strand kunt doorbrengen.

Halong Bay 09

Halong Bay 10

Halong Bay 11

Halong Bay 12

Wij hadden nog nooit overnacht op een boot en waren zeer benieuwd naar deze twee dagen. Achteraf kan ik beamen dat dit echt de mooiste manier is om Halong Bay te bezoeken en te ervaren. De boot was ruim en schoon. Het personeel was uiterst vriendelijk en het eten was voortreffelijk. Voordeel was tijdens onze trip ook dat er niet teveel andere gasten op de boot waren en dat het een fijne diverse mix van verschillende nationaliteiten was. Let er op dat je een vertrouwde tour boekt, want er waren schepen bij die er niet zo goed onderhouden uitzagen als de onze. Wij boekten onze tweedaagse tour bij Vietnam Online van Riksja Travel, die we iedereen van harte kunnen aanraden. Halong Bay had voor ons echt iets magisch!