lake

De magie van Hanoi’s oude centrum

Donkere steegjes met dampende eetstalletjes en geurige gaarkeukens. Een gigantische verkeerschaos die onophoudelijk lijkt te zijn en een tot de verbeelding sprekende bedrijvigheid die alleen de Vietnamezen lijken te beheersen. Het in het noorden van Vietnam gelegen Hanoi prikkelt non-stop je zintuigen en laat je van de ene in de andere verbazing vallen.

Het labyrint van Hanoi

Hanoi is weliswaar de hoofdstad van Vietnam, maar het doet minder modern aan dan het in het zuiden gelegen Ho Chi Minh City. Het centrum lijkt op veel plaatsen zo uit een oud Kuifje- of prentenboek te komen. De smalle straatjes en steegjes van het oude centrum zijn gevuld met riksja’s en verkoopstalletjes. In de drukte lijkt het soms een labyrint, maar de grote kruispunten worden al snel een punt van herkenning. Talloze guesthouses, barretjes en koffietentjes liggen verborgen achter de zee van bromfietsen en riksja’s, en de beste Vietnamese gerechten zijn gewoon op straat te verkrijgen.

Aan de rand van de krioelende massa bevindt zich een oase van rust. Het meer van Hoan Kiem, met in het midden de toren van de schildpadden en aan de noordzijde de rode brug naar de Ngoc Son tempel, lijkt een compleet ander wereld. Alsof je met één stap uit de drukte van het oude centrum stapt. Een wandeling om het 700 meter lange meer geeft je weer rust, rust die na de hectiek van het oude centrum soms zeer welkom kan zijn.

De chaotisch lijkende wereld is fantastisch en we kunnen er geen genoeg van krijgen. Deze ervaring geeft het gevoel waar reizigers zo naar verlangen. Het gevoel in een compleet andere wereld te zijn. Hanoi is een stad waar je van vertrekt om er ooit weer naar terug te gaan!

vietnam

bicycle

old quarter

food

souvenirs

street

hawker

lake

old quarter

traffic