traffic

De georganiseerde chaos van Ho Chi Minh’s verkeer

Bij het invullen van de naam Ho Chi Minh op de fotopagina van een willekeurige zoekmachine valt het al op: Het verkeer, en dan met name de hoeveelheid brommers en scooters, is in deze metropool in het zuiden van Vietnam overweldigend. De straten van Ho Chi Minh lijken wel zeeën van toeterende tweewielers.

Georganiseerde verkeerschaos van Ho Chi Minh

Zodra je vanaf het vliegveld naar het centrum gaat is het meteen duidelijk. Elke inwoners van Ho Chi Minh lijkt zich op een tweewieler door het overdrukke verkeer te wurmen. Met gevaar voor eigen leven racen de inwoners naar hun bestemming, alles en iedereen trotserend. Of het grote bussen zijn, of razende taxi’s, niets lijkt hun te weerhouden om het einddoel te halen.

ho chi minh

Rijdende slaapkamer van Ho Chi Minh

De moto lijkt ook voor alles inzetbaar te zijn. Iets wat overigens voor bijna alle Zuidoost-Aziatische landen geldt. Alles, maar dan ook alles kun je transporteren op een gemotoriseerde tweewieler. Complete gezinnen inclusief kleine kinderen, boodschappen voor een heel dorp, levende en niet levende dieren, meubels van het formaat dat ik niet in mijn auto krijg, en zo heb ik nog een hele lijst met cargo-voorbeelden die ik tot mijn vaak grote verbazing aan me voorbij zag komen. Overigens hebben we geleerd dat een moto-scooter ook zeer goed dienst kan doen als slaapbank..

Saigon

Met gevaar voor eigen leven

Reizigers die Ho Chi Minh al eens bezochten hebben met zekerheid allemaal hetzelfde gevoel gehad bij die eerste keer. Die eerste keer dat je een straat in het centrum van Ho Chi Minh zou willen oversteken. Zo’n straat waar door de zee van brommers het asfalt en de achtergrond haast niet meer zichtbaar is. “Hoe ga ik dat in godsnaam doen?” lees je in de gezichten van vers gearriveerde reizigers. Dezelfde blik als die je zelf nog niet zo lang geleden met zekerheid op je smoel had. Die eerste stap, die kan iedereen zich vermoedelijk nog herinneren. Die eerste..

Vietnam

Saigon Walk

Maar na die eerste komt altijd die tweede stap. Die tweede stap is gelukkig net als alle daarop volgende stappen veel eenvoudiger. Zoals de rode zee zich bijvoorbeeld opende voor Moses, zo opent de gemotoriseerde zee van Ho Chi Minh zich voor de daadkrachtige toerist. Was jij al eens die daadkrachtige toerist die de Saigon Walk deed?

Wil jij graag de Vietnamese stad bezoeken, kijk dan een voor de beste hotels en guesthouses van Ho Chi Minh.

Check ook onze andere Vietnam reisinspiratie!