3x het lokale leven in Vietnam

Dwalend door de smalle straatjes in de Old Quarter van Hanoi kijk je je ogen uit. Zak in een plastic stoeltje bij een eetstalletje en bestel een kom Bun Rieu Cua: een verse vermicellisoep met tomaat en krab, waar je je vingers bij aflikt. Een lokaal vrouwtje wandelt met haar fiets aan de hand voorbij. Haar fiets is een etalage, waarop haar verkoopwaar is uitgestald. Porseleinen servies is met spanbanden vastgeknoopt en bij iedere hobbel rinkelen de kopjes.

Lokale leven in Vietnam

In het zuidelijke Ho Chi Minh City torenen de wolkenkrabbers boven de stad uit. Honderden scooters scheuren op de kruisingen voorbij en oversteken is keer op keer een uitdaging. De grote steden in Vietnam zijn modern, locals hebben de nieuwste smartphones en zijn op de hoogte van de allerlaatste trends. Toch zijn er ook nog plekjes waar je het échte Vietnam kunt ontdekken. We hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Hanoi

Vietnamese Lokale ervaringen

Thuis tussen de karstbergen
Maak je een rondreis door Vietnam, dan bezoek je ongetwijfeld de beroemde kalksteenrotsen van Halong Bay. Vanaf de baai vertrekken dagelijks honderden cruiseschepen die een vaste route varen langs door de zee uitgesneden grotten en verborgen eilandjes. Maar wist je dat er juist op de route van Hanoi naar Halong Bay ook een wereld van steile karstbergen ligt? Weg van het massatoerisme kun je hier overnachten in een ongerept bergdorpje op palen. ’s Morgens vroeg wordt je gewekt door kraaiende hanen op de veranda. Stap in een traditionele sampan en vaar door nauwe waterwegen langs de rotsformaties. Het gebied wordt ook wel ‘Halong Bay op het droge’ genoemd. Onderweg zagen we hoe vissers staand in de rivier de dagvangst binnenhaalden en vogels kwetterend opstegen uit de rijstvelden. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan.

Vietnam

Hilltribes van Sapa
Stap in Hanoi aan boord van de nachttrein en reis tussen de locals naar het uiterste noorden van Vietnam. Dicht bij de grens van China leven bergstammen hier in eenvoudige boerendorpjes. Een van deze dorpjes is Sapa. Geliefd bij menig reiziger en je bent hier zeker niet alleen. Trek je wandelschoenen aan en laat de reizigersstroom achter je. Balancerend over een gammele bamboebrug zagen wij hoe de rijstvelden werden omgeploegd met ossenkarren. Wandel verder naar de folkloristische markt van Bac Ha. Traditionele bergstammen komen hier samen en vormen een kleurrijk geheel.

Vietnam

Proef het leven op de Mekong
Vanaf Ho Chi Minh City bereik je in ongeveer drie uur rijden de Mekongdelta. Het landschap is hier zo plat als een pannenkoek. Stap op de fiets en rijd langs viskwekerijen, rijstvelden en boomgaarden. Onderweg werden wij lachend begroet door Vietnamese vrouwtjes die aan het werk waren op het land. Middenin de delta kun je bij een gastvrije familie overnachten. Help de vrouw des huizes met het bereiden van de maaltijd en oefen een paar woordjes Vietnamees. Plezier gegarandeerd!

Mekong

Bovenstaande tips over het lokale leven zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Vietnam, onderdeel van Riksja Travel. Ze hebben zelf door het land gereisd en adviseren je graag uit eigen ervaring.