Park

6x favoriete nationale parken in West-Amerika

Van de imposante bergtoppen van de Rocky Mountains tot de witte zoutvlakten van Death Valley en al die tinten oranje in Utah. De natuur in West-Amerika is overweldigend! Ik werd jaren geleden verliefd op dit prachtige stukje aarde dat Amerika heet en sindsdien blijf ik terugkomen.

West-Amerika in 6 nationale Parken

Vooral de nationale parken in West-Amerika zijn dé reden voor veel reizigers om de oceaan oversteken. Ik geef hen volkomen gelijk. Dit is mijn top 6 nationale parken in West-Amerika.

1. Bryce Canyon National Park

Alsof je in een sprookjeslandschap rondloopt, zo mooi is Bryce! Niet alleen de diep oranje kleur maakt Bryce zo bijzonder; het zijn ook de ‘hoodoos’, pilaren gevormd door water en wind, die voor een surrealistische sfeer zorgen. Pas als je een afdaalt in de kloof, merk je hoe groots Bryce Canyon is! Vanaf Sunset Point loop je via de Navajo Loop Trail zo de diepte in. De route eindigt in de Queens Garden, waar de Queens Garden Trail begint en je tussen de hoodoos door loopt. Combineer je de Navajo Loop Trail met de Queens Garden Trail, trek daar dan zo’n twee tot drie uur voor uit.

natuur

2. Zion National Park

De rode rotsen vormen een schril contrast met de groene oase beneden in het dal. Ongerept Zion is een lust voor het oog en dé plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Waaghalzen kunnen zich uitleven met de uitdagende klim naar Angels Landing. Iets minder (in)spannend is de Riverside Walk met aan het eind The Narrows, waar je over de rivierbodem loopt. Let op: dit is alleen mogelijk als het droog is en het water niet te hoog staat. Pak in ieder geval je telefoon en/of camera waterdicht in. Voor de zekerheid.

rivier

3. Yosemite National Park

Granieten rotsformaties, spetterende watervallen en prachtige uitkijkpunten. Dit is majestueus Yosemite! Voor de indrukwekkendste uitzichten moet je bij Tunnel View en Glacier Point zijn. Ook een Must-do: rijden over de Tioga Road, waar je na elke bocht weer een nieuw adembenemend vergezicht wacht. Omdat deze spectaculaire route een van de hoogste van de VS is, gaat ie een groot deel van het jaar schuil onder een dik pak sneeuw. In de zomermaanden (tussen mei/juni en oktober/november) is de weg meestal begaanbaar.

Yosemite

4. Grand Canyon National Park

Hoe cliché ook, de Grand Canyon mag je simpelweg niet missen. Wil je de mensenmassa’s (proberen te) ontlopen dan kun je het beste nog voor zonsopkomst richting Grand Canyon vertrekken. Terwijl je door het donkere, vlakke landschap rijdt en geen hand voor ogen ziet, vraag je jezelf af of je wel op de juiste plek bent. Totdat… de eerste zonnestralen voorzichtig verschijnen en je die enorme kloof voor je ziet opdoemen. Wow! Ook mooi: de zonsondergang of een helikoptervlucht.

Kloof

5. Yellowstone National Park

Alles pruttelt, stoomt en borrelt in het vulkanische Yellowstone National Park. De zwaveldampen dringen je neus binnen en je verbaast je over de heetwaterbronnen in alle kleuren van de regenboog. Grote kans dat je hier plots oog in oog staat met een beer. Yellowstone is namelijk het leefgebied van beren, wolven, bizons en wapitiherten. Je ziet het meeste van Yellowstone door de 230 km (!) lange Loop Road te rijden. Neem daarom het liefst twee dagen de tijd om het uitgestrekte Yellowstone te ontdekken. Als het kan zelfs drie of zelfs vier.

Vulkaan

6. Death Valley National Park

What’s in a name? Niets spreekt zo tot de verbeelding als het park dat de lugubere naam Death Valley draagt. Hier stijgt het kwik in de zomermaanden met gemak tot boven de vijftig graden. Geen wonder dus dat je verplicht ben extra jerrycans water en benzine mee te nemen in je kofferbak: dit is een plek waar je echt niet zonder wilt komen te staan. Het park zelf is niet zo doods als de naam doet vermoeden, maar zal je daarentegen verrassen met haar canyons, grillige vormen en uitgestrekte zoutvlakten. Ga je met een camper? Dan is Death Valley in de zinderende zomermaanden helaas vaak verboden terrein. Check dit vooraf bij je verhuurder.

West-Amerika

Deze tips zijn samengesteld samen met Irene Hummel van Tioga Tours, dé reisspecialist voor rondreizen door Amerika en Canada met de camper of auto. Wil je deze nationale parken met eigen ogen zien? Kijk dan eens bij de rondreizen West-Amerika van deze Amereka- en Canada-specialist.

Kijk hier voor meer Amerika reisinspiratie, of meer Canada reisinspiratie! Wil je niet kamperen, dan check de beste aanbiedingen voor hotels in Amerika.