Pacific

4x de gaafste roadtrips op de eilanden van Hawaii

Bij Hawaii denk je misschien vooral aan strand en surfen, maar de Hawaiiaanse eilanden hebben veel meer te bieden dan alleen een zonvakantie. Hawaii is een avontuurlijke reisbestemming met overweldigende natuur en de spectaculairste plekken kun je makkelijk zelf met de auto ontdekken. Elk eiland heeft prachtige routes en dit zijn de vier gaafste roadtrips die je er kunt maken.

Roadtrips voor de grootste eilanden van Hawaii

Hawaii bestaat uit zes eilanden, waarvan Oahu, Maui, Kauai en The Big Island het meeste bezocht worden. Elk eiland is uitstekend geschikt voor het maken van roadtrips.

1. The Road to Hana, Maui

Het Hawaiiaanse eiland Maui staat bol van de natuurwonderen, waaronder de ruige Haleakala-vulkaan en de bergachtige Iao Valley. Maar als het gaat om de beste roadtrip, dan wint The Road to Hana. Deze beroemde kustroute start in het hippiedorpje Pa’ia, in het noorden van Maui. 83 kilometer, 620 bochten en 54 éénbaans-bruggetjes later arriveer je in het dorp Hana in het oosten. Maar het is niet de bestemming die telt, het is wat je onderweg tegenkomt. Spectaculaire uitzichten op een knalgroene kust. Watervallen die van grote hoogte naar beneden storten. Zwarte stranden, omzoomd door palmbomen. Lavagrotten. Er is zoveel te zien dat je keuzes moet maken, want in een dag kun je niet alles zien.

Overnachten in Hana
The Road to Hana kun je in één dag rijden, maar je moet wel weer helemaal terug naar Pa’ia. Met je huurauto mag je meestal niet ver voorbij Hana rijden, omdat de weg daar te slecht is. Al die bochten terugrijden kost veel tijd en het is daarom een aanrader om te overnachten in de buurt van Hana. Zo kun je de volgende dag de tijd nemen om de plekken te bezoeken waar je de eerste dag geen tijd voor had.

Maui

2. Hawaii Volcanoes National Park, the Big Island

The Big Island van Hawaii groeit nog steeds en dat maakt dit eiland uniek. Regelmatig barsten de actieve vulkanen Mauna Loa en Kilauea uit, die lava in onvoorstelbare hoeveelheden in zee storten. De lavastromen zorgen ervoor dat het landoppervlak nog steeds toeneemt. In Hawaii Volcanoes National Park in het zuidoosten van het eiland kun je zien hoe actief de Kilauea-vulkaan is. Je kunt dwars door het nationale park rijden, langs kraters en lavavelden, helemaal naar de kust.

Vulkanische activiteit
Als je de Crater Rim Drive van 17 kilometer rijdt, rond de Kilauea Caldera, kom je verschillende indrukwekkende voorbeelden van vulkanische activiteit tegen. De Halemamau Crater, Kilaue Iki Crater Overlook en de Thurston Lava Tube zijn zeker stops waard. Onderweg kun je ook verschillende mooie hikes maken, waaronder de gave wandeling dwars door de Kilaue Iki Crater.

krater

3. The North Shore, Oahu

Ontsnap zo snel mogelijk aan de drukte van Honolulu, stap in je auto en rijd naar het noorden. Hier wacht de North Shore en dit is het Hawaii uit films en series. Hier vind je hoge golven met fanatieke surfers, kleurrijke foodtrucks, witte stranden met luierende schildpadden en ruige kusten. De North Shore is cool en je kunt hier overal stoppen waar je wilt. Een pauze bij Giovanni’s Shrimp Truck hoort op je planning te staan, want hier eet je de lekkerste verse garnalen ter wereld. Heb je genoeg tijd, dan is het leuk om langs de oostkust van Oahu terug te rijden naar Honolulu. Het stuk tussen Hawaii Kai en Kailua (Route 72) is het mooiste deel, met hoge kliffen, witte stranden, mooie snorkelspots en een rit langs de ruige bergen in het binnenland van Oahu.

Hawaii

4. Van Waimea Canyon naar de Na Pali Coast

Alle eilanden van Hawaii barsten van de indrukwekkende natuur, maar er kan er maar één de winnaar zijn. En dat is zonder twijfel Kauai. Het maakt eigenlijk niet uit waar je hier naartoe rijdt, het is overal even prachtig. Maar als je maar één route kunt rijden, kies dan voor Waimea Canyon State Park. Vanaf de kust rijd je direct de bergen in, over hoge passen en bochtige wegen, tot je bij Waimea Canyon aankomt.

Kleurrijke Grand Canyon
Waimea is de Grand Canyon van Hawaii, maar dan een bijzonder kleurrijke versie. De kloof is indrukwekkend groot, met hoge watervallen en omringd door groene bossen. Je kunt het hele park doorrijden en onderweg een groot aantal uitzichtpunten en wandeltrails aandoen. De laatste stop is Pu’u O Kila Lookout, waar je met een beetje geluk een mooi uitzicht hebt op de schitterende, ruige Na Pali Coast. Het hoogtepunt van je roadtrips over de eilanden van Hawaii.

Canyon

Praktische informatie over rijden op Hawaii

  • Ga je naar Hawaii, dan kom je er bijna niet onderuit om een auto te huren. De eilanden zijn daar helemaal op ingericht: de wegen zijn goed, alles staat prima aangegeven en je kunt overal parkeren en tanken.

  • Een auto huren op Hawaii is erg makkelijk. Alle grote aanbieders hebben een kantoortje op het vliegveld en er rijden gratis shuttlebusjes tussen de terminal en de verhuurkantoren. Het is aan te raden om van tevoren je auto alvast te boeken. Voor ons was Budget de goedkoopste optie, maar het kan lonen om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

  • Op de eilanden rijden veel cabrio’s en Jeeps rond. Vind je het leuk om een paar dagen zo’n upgrade te huren, vraag dan naar de aanbiedingen bij je verhuurbedrijf. Soms kun je voor een paar dollar per dag meer al een mooie cabrio krijgen. Toch erg leuk om zo rond te cruisen langs de kusten van Hawaii.

drive

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor de Verenigde Staten!

© alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van de auteur. Gebruik is zonder toestemming niet toegestaan!