Roadtrip door het prachtige Turkije

Mandy en Mark hebben 23 dagen door het westen van Turkije gereisd om dit fascinerende land te ontdekken. Turkije blijkt een land van veel hoogtepunten en verrassingen te zijn. Vooral vanwege het zelfstandig reizen met een huurauto hebben ze het land goed leren kennen. Lees een een verslag vol hoogtepunten tijdens hun roadtrip door het prachtige Turkije.

Autorijden in Istanbul

Na negen dagen Macedonië vlogen we naar Istanbul, waar we onze rondreis door Turkije begonnen. We hadden een auto gehuurd en ondanks de vele waarschuwingen, reden we zelf naar het toeristisch centrum van de stad: Sultanahmet. Rijden door Istanbul betekent heel goed opletten. Het is druk, mensen lopen door het verkeer om over te steken of om je van alles te verkopen en vooral taxi’s wisselen constant van rijbaan om maar een seconden sneller te zijn. Ze gooien de taxi ertussen, ook als je denkt dat het niet past. Er wordt constant getoeterd, ondanks dat je gewoon hartstikke vast staat en niemand kan rijden. Je knipperlicht aan doen? Overbodige onzin.

Turkije postkaart 02

De diversiteit van Turkije in beeld

Volop hoogtepunten

Istanbul was prachtig en we hebben er vier dagen rondgerend. Er is zoveel te zien en te doen! We hebben een museumpas gekocht en zijn in elk museum geweest dat je met de pas kon bezoeken. Uiteraard hebben we een boottocht over de Bosporus gemaakt en we hebben bizarre kunst gezien in het Istanbul Modern museum. We hebben ons als een sultan laten verwennen in de hamam waar je op kleine houten slippers over de gladde vloer moet schuifelen. Mijn lompe maat 41 hadden ze uiteraard niet in het dames gedeelte. Ook hebben we vers Turks fruit gekocht (en geproefd mmmmmmm). We hebben ook een doos van meer dan een kilo meegenomen naar Nederland om weg te geven op onze website Longwayhome.nl

We hebben een prachtige reis door Turkije gemaakt. Vanaf Istanbul zijn we via de kust naar beneden gegaan tot aan Alanya en vanaf daar zijn we via het binnenland en door Cappadocië weer terug naar Istanbul gereden. Onderweg hebben we heel veel gezien. We zijn naar tientallen opgravingen, moskeeën, musea, steden en dorpen geweest. We zijn gaan raften en hebben een paar uur door een Canyon geklommen. We hebben prachtige hoogtepunten gehad, maar hebben helaas ook een aantal mindere dingen meegemaakt.

Turkije postkaart 01

Hoogtepunten tijdens de roadtrip

Onze huurauto was verdwenen

Onze auto is weggesleept in Antalya en we maakten kennis met de corruptie. De ene maand mag je auto ergens wel staan, de andere maand wordt hij weggesleept en dan hangt het er aar net van de agent in kwestie van af wanneer je de auto terugkrijgt, wat voor voorwaarden eraan zijn verbonden en vooral: wat je ervoor moet betalen.

En als je dan na een lange dag sightseeing erachter komt dat de auto niet meer op de plek staat waar je hem hebt achter gelaten en terugkrijgen erg lastig is ondanks dat je A. de sleutel hebt, B. het kenteken weet, C. foto’s hebt van weken oud waar je met de auto op staat, D. al je bezittingen in de auto hebt liggen die je er wel gewoon uit mag halen en E. de verhuurder van de auto aan de politieagent precies beschrijft hoe we eruit zien en zegt dat we de auto toch echt mee mogen nemen, baal je enorm. Na veel gedoe, veel geslijm en te hebben betaald mochten we uiteindelijk de auto meenemen.

Om 04:00 uur je bed uit

Het absolute hoogtepunt van de hele reis hadden we bewaard tot het laatste: een ballonvaart over Cappadocië. De eerste ochtend ging helaas niet door omdat het te hard waaide. We zijn een dag extra gebleven, hebben naar elke ballonvaartmaatschappij in Cappadocië gebeld en gemaild of ze nog een plekje vrij hadden en na 15 afwijzingen, omdat de bedrijven vol zaten, was er een bedrijf dat gelukkig nog een plekje vrij had voor de volgende dag.

We werden om 04.50 uur opgehaald en naar de plaats om op te stijgen gereden. Daar kregen we een kopje thee en een paar koekjes, terwijl de ballon ondertussen werd vol geblazen met warme lucht. Het was pikkedonker en het enige licht kwam van de vlammen in de ballonnen. Uiteindelijk vertrok de eerste ballon en overal hoorde je oeehh en aaaahhh. De opstijgende ballon werd verlicht en je zag de prachtige gekleurde ballon in een donker landschap. Niet veel later was ook onze ballon klaar voor vertrek.

Turkije postkaart cappadocie

Tijdens de ballonvaart over Cappadocië

Zweven tussen de rotsen en grotwoningen

Het moment dat je merkt dat je los bent van de grond is heel bijzonder. De piloot vliegt de ballon over het landschap van Cappadocië, door de prachtige valleien en vliegt tussen de rotsen door. Heel knap. Uiteindelijk ga je steeds hoger en boven de bergen komen de eerste zonnestralen. Je ziet de zonsopgang vanuit de ballon en de rotsen onder je die eerst zwart waren, kleuren nu prachtig rood, roze, geel en wit in de zon. Het is zo adembenemend mooi dat ik het hier niet kan beschrijven zonder een hoog Kleine huis op de prairie – gehalte. Het is geweldig. Al die prachtige ballonnen in talloze kleuren in de lucht, de zon, het grillige landschap met de gekleurde rotsen, de grotwoningen onder je… Wauw!

De ballonvaart duurt ongeveer een uur waarna je gaat landen. Je krijgt een champagnedoop en mag op de foto met de piloot. We hebben een filmpje gemaakt van de ballonvaart.

Veel ervaringen rijker

We hebben een maand lang een prachtige reis gemaakt door Macedonië en Turkije. Het zijn twee zeer verschillende landen die beiden veel te bieden hebben. We hebben ontzettend veel gezien en gedaan.

Turkije is erg divers. Je vindt er de prachtige metropool Istanbul aan de ene kant, maar ook eeuwenoude, conservatieve dorpjes. Je hebt er wolkenkrabbers, maar ook steden uit de Romeinse tijd zoals Efeze. In Turkije was ook het hoogtepunt van de reis: de ballonvaart.

We zijn weer heel wat ervaringen rijker!

De gastbloggers:

Wij zijn Mandy van Elp en Mark Kwebeman. Samen reizen we over de hele wereld. We speelden al een lange tijd (lees: 2 jaar) met de gedachte om over onze reizen te schrijven. Eindelijk is het dan zover! Lees alle reisverhalen en reistips, maar vooral veel prachtige reisfoto’s en reisvideo’s van Mandy en Mark op hun reissite Longwayhome.nl