Cappadocie

Reizen met de trein vanuit Turkije via Transsylvanië naar Hongarije

Reizen met de trein. Het leek me een mooie manier om in dit geval wat van het Oosten van Europa te zien. Het plan: vliegen naar Cappadocië in Turkije en dan met de trein naar Budapest reizen. Uitvoering: plan geslaagd!

Reizen met de trein van Turkije naar Hongarije

Het werd een gevarieerde reis van ballonnen, Balat, Boekarest, beren, Budapest en een badhuis.

Ballonen in Cappadocië

De (lucht)ballonen zijn te vinden in Cappadocië, in het midden van Turkije. Göreme is een goede uitvalsbasis voor de streek. Vanaf het vliegveld in Kayseri is het een uur rijden naar dit kleine toeristische stadje. De rit met een shuttlebus is prima te regelen bij het hotel. De streek Cappadocië is bekend om haar ballonvaarten over een indrukwekkend landschap. Je moet er wel wat voor over hebben, voor zo’n ballonvlucht.

Cappadocie

Vroeg opstaan

Om 03.15 uur gaat de wekker. Aangekomen bij het take off point van de ballonnen is men al druk bezig de ballonnen gereed te maken. Verdeeld over vijf vakken gaat er 20 man in de mand. Dit klinkt als veel, maar er is voldoende bewegingsruimte. Langzaam wint de luchtballon hoogte, ontwaakt Cappadocië en verschijnt ook het eerste streepje zonlicht. De zonsopkomst is magisch, zeker met tientallen andere luchtballonnen. Ook als de zon op is, maar het licht nog zacht is, is het een werkelijk schitterend gezicht. Na iets meer dan een uur is de ballonvaart voorbij. De piloot landt de mand keurig op de trailer. Champagne wordt er niet geschonken en in plaats daarvan is er kersensap.

Turkije reizen

Het indrukwekkende landschap leent zich ook heel goed voor wandelingen, te starten vanuit Göreme. De Pigeon Valley, Love Valley, Rose en Red Valley zijn elk heel verschillend van elkaar, met ook verschillende vergezichten, maar allemaal even prachtig. In elk van deze valleien zijn ook rotswoningen te vinden en zelfs een enkele rotskerk. In Cappadocië zijn overigens hele ondergrondse steden te bezichtigen.

bergketen

Istanbul

Balat is een wijk in Istanbul, waar vanuit Cappadocië een busrit van 13 uur voor nodig is. Dit had anders gekund, met de bus naar Ankara en dan de sneltrein, als de treintickets voor die trein niet al uitverkocht waren geweest. Toch eerder boeken dus, wat 10 dagen voor de geplande rit mogelijk is.

Diverse wijken

De wijk Sultan Ahmet, waar ook de blauwe moskee en de Hagia Sophia liggen, is de meest toeristische wijk. Maar ook best prijzig en weinig authentiek. Het is dan ook beter, en leuk, om op verkenning te gaan in de andere wijken van de stad. In het knusse wijkje Kuzguncuk en in de bruisende wijk Kadiköy is al iets meer het echte Istanbul te zien. Beide zijn aan de Aziatische kant gelegen, wat met een veerboot heel goed te bereiken is. In de wijken Fener en Balat is nog meer van het echte Istanbulse leven te zien. De was hangt buiten en lokale winkeliers verkopen hun waar. Wat ook opvalt is dat veel mensen hier wel traditioneel / conservatief gekleed gaan, waar je dat in de toeristische wijken minder ziet. In Balat is het uiteindelijk te doen om een rij heel gekleurde (heel ‘Instagrammable’) huizen, aan de Kiremit Street. Door vanuit Sultan Ahmet, via de Grand Bazaar, er naar toe te lopen, laat je het toeristische gedeelte langzaamaan achter je en krijg je een goede indruk van het echte Istanbul.

wijken

Süleymaniye moskee

Mocht je een mooi uitzicht op de stad willen en niet naar één van de vele rooftopbars of naar de drukke Galata-toren willen, dan is de Süleymaniye moskee een goed alternatief. De moskee zelf is al mooi om te zien, en staat van binnen niet in de steigers, zoals de Blauwe Moskee. De moskee is op een heuveltje gelegen, waardoor je mooi over Istanbul kunt kijken.

rooftop

Reizen met de trein naar Boekarest

De nachttrein naar Boekarest vertrekt vanaf een station ver buiten de stad. Een regionaal treintje, de Marmaray, brengt me er naartoe. Op het station ontbreken borden om me naar het perron te verwijzen. Er blijkt een wachtruimte te zijn, waar meerdere toeristen zitten die eveneens een beetje verdwaasd om zich heen hebben gekeken toen ze op het station aankwamen. Als de trein er is, word ik naar de juiste coupe verwezen. In het begin heb ik wat moeite met slapen, vanwege enige misselijkheid door de schommelende trein. Uiteindelijk trekt dit wel weer weg. Als de dag is aangebroken trekken het Bulgaarse en Roemeense platteland aan me voorbij, waarbij de eindeloze zonnebloemvelden erg mooi om te zien zijn. Op aanraden van Mark van seat61.com (heel goede site met veel informatie over treinreizen) heb ik van tevoren ontbijt en snacks gekocht in Istanbul, omdat in de trein niets te krijgen is. Overigens blijkt er op enkele stations wel koffie en wat te eten verkrijgbaar te zijn.

zonnebloemen

Revolutie

De keuze om (slechts) anderhalve dag in de stad te blijven, blijkt een goede. Na een free walking tour kom ik tot de conclusie dat Boekarest geen mooie stad is. Veel lelijke graffiti, een ratjetoe aan bouwstijlen door elkaar en de algehele staat van de stad laat te wensen over. De verhalen die de gids van de walking tour over het verleden vertelt zijn wel indrukwekkend. Zo zijn verschillende gebouwen, om ze van de sloop te redden (vanwege Ceaușescu’s plannen), in hun geheel verplaatst over tijdelijke treinrails. Iets waar de bedenker, Eugeniu Iordăchescu, na de revolutie in 1989 veel erkenning voor heeft gekregen. Onderstaand kerkje is ook in z’n geheel verplaatst, om later volledig ingeklemd te worden door flatgebouwen.

straat Boekarest

Beren bij Brașov

Brașov is een mooie stad in Transsylvanië. Door de bossen rondom de stad is het mooi wandelen en ik doe er ook een berenexcursie. In Roemenië leven veel bruine beren en vanuit Brasov worden ‘bear watch tours’ georganiseerd. Deze gaan naar observatiehutten, vanwaar de beren bekeken kunnen worden. Hoewel het wilde beren zijn, worden ze wel af en toe bijgevoerd. Dit is met name een lokmiddel om ze weg te houden van de stad. Betekent tegelijkertijd wel dat je min of meer de garantie hebt beren te zien.

Wildlife

Sibiu en Sighișoara

Na Brașov gaat de treinreis verder naar twee andere oude ‘Zevenburger’ steden: Sibiu en Sighișoara. In Sibiu valt het op dat de gebouwen van de oude binnenstad er piekfijn uit zien. Vele daken in de stad hebben ook typische dakkapelletjes, die bekend staan als ‘de ogen van Sibiu’. Je hebt constant het idee aangekeken te worden. Sighișoara is een klein stadje met het vermoedelijke geboortehuis van Vlad Dracul (Dracula) en een mooie citadel met vele gekleurde huizen. Deze zijn overigens ook in Brașov en Sibiu te vinden.

Reizen met de trein naar Budapest

De treinreis eindigt met de nachttrein van Sibiu naar Budapest. Aan de hand van wederom een free walking tour krijg ik een goede indruk van deze mooie stad. De tour eindigt bij het vissersbastion aan de Buda-kant van de Donau, vanwaar je een mooi uitzicht op Pest hebt. Tijdens de tour vertelde de gids over een monument, te weten ‘Schoenen op de Donaukade’. Het gaat om 60 paar schoenen, als gedenkteken voor de 20.000 Joden die hier eind 1944, begin 1945 geëxecuteerd werden door de zogenaamde Arrow Cross Party. Ze moesten eerst hun schoenen uittrekken, waarna ze werden doodgeschoten en in de rivier vielen. Een erg indrukwekkend monument. Wel jammer dat allerlei mensen/toeristen menen tussen de schoenen te moeten staan.

Arrow Cross Party

Badhuizen

Een andere vorm van historie is in de basiliek van de stad te vinden. Bij hoge uitzondering, maar wel met veel eer, is de Hongaar Ferenc Puskás, één van de beste voetballers ooit, hier begraven. Helaas blijkt de tombe niet te bezichtigen te zijn. Vanaf de top van de basiliek heb ik wel een mooi uitzicht over de stad. Een bezoek aan Budapest is verder niet compleet zonder een bezoek aan één van de vele badhuizen. Er zijn grote en kleine badhuizen, al dan niet in de open lucht. Ik kies voor een klein overdekt badhuis, Kiraly. Binnen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Er zijn vier baden, variërend van koud tot zo’n 40 graden, waarin het heerlijk toeven is. Heerlijk opgefrist loop ik vervolgens naar de Joodse buurt van de stad. Hier zijn vele kroegen en restaurants te vinden. Ik proost op een heel mooie en gevarieerde (trein)reis!

treinreis turkije

Over het reizen met de trein in Turkije en Oost-Europa

Tot slot wil ik een en ander meegeven over reizen met de trein:

  • De site seat61.com: Hier staat soms tot in detail staat beschreven hoe, wat en waar tickets gekocht kunnen worden en waar je verder rekening mee moet houden.

  • Uitgeprint treinschema: Niet alleen handig om direct te zien wanneer de volgende trein gaat, maar zeker ook om een niet Engels sprekende persoon van het ticketloket duidelijk te maken welk treinticket hij/zij moest boeken.

  • Ter plekke tickets kopen: Prima te doen op het Sirkeci station (Istanbul), voor de rit naar Boekarest, en op het station van Boekarest voor de ritten in Roemenië en naar Budapest. Om toch eventuele stress te voorkomen, vanwege bijvoorbeeld een taalbarrière, kan het handig zijn ze wel één of twee dagen van tevoren te kopen.

  • Houd rekening met paspoortcontroles: Met name die van de Turkse douane nam heel veel tijd in beslag. Iedereen moest de trein uit om een uur voor een dicht loket te moeten wachten. Toen ging daar een lampje aan en werd een computer opgestart. De beambte ging vervolgens in z’n eentje en in alle rust 200 paspoorten van een uitreisstempel voorzien. De Bulgaarse, Roemeense en Hongaarse controles gingen soepeler. Een douanier kwam de trein in, nam het paspoort in, wat na een uur door de conducteur terug gegeven werd.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Turkije.