Thaise must do’s voor firsttimers

Thailand is een populair land om voor de eerste keer ver op reis te gaan. En terecht, want je vindt hier gave steden, boeddhistische tempels en parelwitte stranden voor een leuke prijs. Het was voor mij ook m’n eerste verre reisbestemming: op m’n 21ste heb ik een maand door het land gebackpackt en ondertussen ben ik al vijf keer teruggeweest. Natuurlijk zijn er in Thailand de bekende highlights die je vindt in elke reisgids. Maar wat zijn nou de ervaringen die je écht niet mag missen als je voor de eerste keer naar Thailand gaat?

4 Thaise must do’s

1- Een rit met de nachttrein

Thailand is een groot land en om met een wat kleiner budget rond te kunnen reizen, moet bijna iedereen er wel een keer aan geloven: een rit met de nachttrein. Maar behalve dat het een economische keuze is, vind ik het ook elke keer weer hartstikke leuk. Het idee dat ik ’s avonds ergens instap en ’s ochtends op een compleet nieuwe plek wakker word, het landschap dat voorbijglijdt, de gezelligheid van al die backpackers en Thai samen in een trein, de opklap- en uitschuifmogelijkheden van mijn tafel,stoel en bed… Je kunt zelfs een avondmaaltijd bestellen bij een treinmannetje, die ook nog eens ’s avonds je bed voor je klaarmaakt. En dan val je vervolgens in slaap met de deining van de trein. Een must voor elke Thailandreis!

2- Pad Thai bij een straatkraampje

De reisgidsen waarschuwen je ervoor: pas op met streetfood. Vooral rauwe producten en geschild fruit vormen een risico. Maar in Thailand vind je ook een héleboel straatkraampjes waar je juist prima kunt eten. De regel die ik zelf altijd hanteer: wordt het eten vers voor je neus klaargemaakt, wordt het flink goed doorbakken en is het er druk, dan is het eten goed. Ik at op straat in Thailand de beste loempia’s en Pad Thai-noedels die ik ooit heb gehad! En de rekening? Nog geen 2 euro met z’n tweetjes… Dat is nog eens smart snacken.

Pad Thai

3- Overnachten bij een bergstam

In het rijtje culturele ervaringen die je moet hebben meegemaakt: een nacht slapen in een bergdorp in het noorden van Thailand. In een houten huis op palen, op niks meer dan een dun bamboematje met een klamboe eromheen. En ondertussen hoor je de varkens en kippen onder het huis door scharrelen. Comfortabel? Mwah… Onvergetelijk? Zeker, en dan in de positieve zin van het woord. Wakker worden en in de rivier plonzen, waar je buurman net z’n olifanten heeft gewassen. Kleine kindjes die in hun blootje achter de kippen aan rennen en uitzichten over groene rijstterrassen en mistige bergen. Daar heb ik wel een dagje stijve spieren van mijn slaapplek voor over.

Village

4- Een bucket op het strand

En tja, wat is een reis naar Thailand nou zonder een goed feestje? De Thaise eilanden zijn beroemd om hun strandparty’s en ook buiten de Full Moon party op Koh Phangan vind je er een heleboel leuke strandbars met muziek, cocktails en shiny happy people. Bestel een zogenoemde bucket, een emmer gevuld met een cocktail en meerdere rietjes om te delen met je nieuwe vrienden. Dance the night away en geniet van de zonsopkomst op het strand. Proost, op Thailand!

bucket

Bovenstaande Thaise 4 zijn persoonlijke tips van Edith Huntink van Travel Smart. Edith heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.