Thailand: island hop till you drop

Een van de eerste Thaise woorden die ik leerde tijdens het uitstippelen van mijn Thailandreis, was “Koh”. Een kort woordje, niet heel bijzonder, niet typisch Thais. Ik kan het prima uitspreken en er is geen accent nodig om het interessant te laten klinken. Maar achter dit woordje schuilt iets magisch: zon, zee, strand, cocktails, snorkelen, voetjes in het zand… Vakantie! “Koh” betekent namelijk “eiland” en geloof mij: Thailand heeft veel kohs. Alle eilandjes bezoeken is natuurlijk een droom, maar vraagt veel vakantiedagen en ook geld. Mocht je dit nou, net als ik, niet hebben? Be smart en kies welke koh bij jou past.

Island hop till you drop in Thailand

Regen of zon?

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij het plannen van je reis is het klimaat. Ook al denk je bij Thailand misschien direct aan prachtig weer, is dit niet altijd het geval. Thailand kent regenseizoenen waarin een strandverblijf letterlijk in het water valt. Gelukkig heeft Thailand twee kusten waar je naartoe kan: de zuidwestkust en de zuidoostkust. In welke maand je ook naar Thailand gaat, er is altijd wel een eilandje te vinden waar de zon schijnt. In het kort: ga je in onze zomermaanden, richt je dan op de zuidoostkust. Ga je buiten dit seizoen, dan is de zuidwestkust ook geschikt. Dit is uiteraard wat kort door de bocht, maar wel een goede richtlijn.

Thailand snorkelen

Heerlijk snorkelen in het heldere Thaise water

Zuidoostkust Thailand

De zuidoostkust is de kust waar Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao trots schitteren in zee. Koh Samui is het grootste eiland en ook het drukste. Hier vind je winkelstraten, stranden vol parasols en ligbedden en toffe uitgaansgelegenheden. Zoek je enige luxe en vind je het niet erg dat je niet de enige bent op het eiland? Dan is dit the place to be. Op Koh Phangan combineer je relaxdagen op het strand met een wandeling in het groene binnenland, een tocht naar watervallen of een quadtour. Hier combineer je witte stranden combineren met groene wouden. En als je nergens naartoe gaat zonder snorkel en duikbril, ga dan naar Koh Tao: een klein bountyeilandje en een kleurrijk paradijs onder water. Natuurlijk is een combinatie van de drie eilanden ook een optie: trek hier dan minstens een week voor uit, zodat je op elk eiland even de tijd hebt om neer te ploffen op je strandlaken.

Thailand loungen

Lekker relaxen op het Thaise strand

Zuidwestkust Thailand

De zuidwestkust is het Thailand uit de boekjes. Hier vind je ontelbaar veel eilanden, groot en klein, druk en rustig, bewoond en onbewoond. Dit is de kust waar hoge kalksteenrotsen uit het water torenen en longtailboten met kleurrijke sjaals aan de voorkant over de golven glijden. Snorkel bij de kust van Ao Nang en neem de boot naar het partyeiland Koh Phi Phi. ’s Avonds bruist het hier: bezoek een Irish Pub of bestel een bucket op het strand, een megacocktail met meerdere rietjes, want drinken doe je niet in je eentje. De volgende ochtend in alle rust bijkomen van je kater? Op het ongerepte Phi Phi Leh vind je geen huizen of hotels en ben je even alleen in een omgeving die veel weg heeft van een tropische filmset. Je roes uitslapen is nog nooit zo relaxed geweest.

Bovenstaande zijn persoonlijke tips van Edith Huntink van Travel Smart. Edith heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.