Thailand, het land van de verbeelding

Een rondreis maken door Thailand is een van de meest inspirerende belevenissen die je kunt meemaken. Dat komt natuurlijk door de rijke cultuur en de overweldigende natuur die je er tegenkomt, maar dat is niet het enige. Het bijzondere aan het rijk van de Thai is dat er zoveel verhalen leven. Het maakt niet uit welke windrichting je volgt: overal wachten je oude legendes of moderne mythes. Thailand is het land van de verbeelding!

Het Thailand van Sawadee

Begin je rondreis door Thailand bijvoorbeeld in het noorden: daar vind je de hoogste berg van Thailand, Doi Inthanon. De berg is 2565 meter hoog en vernoemd naar een van de laatste koningen van het koninkrijk Lanna, dat daadwerkelijk vele eeuwen heeft bestaan. Maar de berg heeft niet altijd de naam van deze koning gedragen: voorheen (en eigenlijk nog steeds) noemde de bevolking hem Doi Ang Ka. Volgens oude verhalen bevond zich ergens op de berg ooit een groot meer, waar grote groepen kraaien zich verzamelden om te drinken. Bewoners uit de omgeving gaven de berg daarom zijn bijzondere naam, die vertaald kan worden als ‘wastobbe van de kraai’. Het meer lijkt nu verdwenen en misschien heeft het wel nooit bestaan. Toch zullen veel mensen die dit verhaal kennen tijdens hun bezoek aan de berg stiekem speuren naar kraaien.

Chiang Mai

In het oosten van Thailand kijkt Phra Phuttha Rattana Mongkhon Mahamuni – een van de allerhoogste Boeddha’s ter wereld – uit over een schraal en desolaat gebied, het Khorat Plateau. Er komen niet veel toeristen, al bezit dit onherbergzame landschap zeker een unieke, koppige charme. Het schijnt dat hier ruim een eeuw geleden eens een groep Birmese handelaren (Kula’s) is gestrand. Zij dwaalden over het onbekende terrein en raakten hopeloos verdwaald. Ontredderd en mistroostig geworden door de oneindigheid van de vlakte barstten ze in tranen uit. Sindsdien heeft het gebied een treurige, maar ook boeiende bijnaam: de Huilende Vlakte.

Thailand

Op doorreis naar het westen van Thailand vind je, ongeveer 40 meter uit de kust, een van de beroemdste eilanden ter wereld: Ko Tapu. Het eiland is 20 meter hoog en heeft een diameter van 4 meter. Het ziet eruit als een gigantisch, langwerpig rotsblok met een scherpe punt die van grote hoogte recht naar beneden is gestort en zich heeft vastgepind in de zeebodem. Het verhaal gaat dat een altijd succesvolle visser plots eens een slechte dag had en een spijker opviste. Hij gooide het ding terug in zee, maar steeds opnieuw haalde hij het weer boven water. Woedend sloeg de visser de spijker met zijn zwaard doormidden. Een helft schoot daarbij de lucht in en boorde zich daarna in de zee: zo ontstond Ko Tapu, een naam die je zou kunnen vertalen als ‘spijkereiland’.

Bangkok

Maar Ko Tapu is niet beroemd vanwege het verhaal van de spijker. Het eiland is een moderne mythe geworden omdat het als het geheimzinnige hol van de vijand is gebruikt in de James Bond-film The Man with the Golden Gun uit 1974. Op het strand voor het eiland vond de beruchte schietscène plaats tussen Roger Moore en Christopher Lee. Het eiland staat daarom tegenwoordig bekend als James Bond-eiland en wordt door duizenden toeristen bezocht. En tja, spijkers of pistolen: dit eiland heeft hoe dan ook een fantasievol karakter.

Dit zijn slecht een paar verhalen: we zijn nog niet eens in het zuiden van Thailand geweest en er zijn natuurlijk nog ontelbare tempels, bergen en rivieren, gedenktekens en andere bijzondere plekken waarachter de mooiste verhalen schuilen. Eigenlijk is een rondreis door Thailand letterlijk een ontdekkingsreis!

Thailand

Dit is een gesponsord bericht van Sawadee Reizen. Ga voor meer informatie over rondreizen in Thailand naar de website van Sawadee.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden