Een bezoek aan Ayutthaya

Momenteel reis ik door Azië, en een van de plekken die ik graag wilde bezoeken in Thailand was Ayutthaya. Ik las er in Lonely Planet veel leuke dingen over, ik las voornamelijk over oude ruïnes en toen was mijn aandacht al getrokken. Na een beetje zoekwerk op het internet besloot ik na Bangkok een of twee nachten in Ayutthaya door te brengen.

Ayutthaya, de oude hoofdstad van Thailand

Ayutthaya is vanaf Bangkok erg makkelijk te bereiken, per dag gaan er meerdere mini vans op en neer vanaf Victory Monument Bangkok. Voor zo´n rit betaal je ongeveer 2 euro en je zit zo´n 1,5 uur in een mini van met airconditioning. Goede deal vond ik zelf!

Ik wilde op de bonnefooi een hostel zoeken maar had me van te voren wel iets ingelezen in de opties die ik had, zodat ik een beetje wist welke kant ik op moest gaan als ik er eenmaal was. Hostels hebben ze in Ayutthaya niet, het zijn allemaal guesthouses of hotels. Die heb je in alle soorten en maten en voor alle prijzen, al vond ik ze wel wat prijziger dan bijvoorbeeld een hostel in Bangkok. Daarnaast reis ik alleen, dus ben in dat op zicht niet zo´n fan van guesthouses omdat je veel minder snel mensen ontmoet. Uiteindelijk de knoop doorgehakt en ben toch gegaan, en had een guesthouse in gedachte die een leuke ligging had en goede prijs hanteerde.

Ayutthaya postkaart 01

Eenmaal aangekomen in Ayutthaya werden we een beetje spontaan uit de mini van gegooid, we hadden een bus terminal verwacht maar het was bij een winkelcentrum. Tuk tuks stonden er genoeg, dus dat was geen probleem. Het guesthouse genaamd Ayutthaya Place leek me wel wat, en die lag gelukkig er dicht bij de plek waar we uitstapten dus ik kon er zo naartoe lopen.

’s Middags sprong ik in een tuk tuk van een erg vriendelijke jongen, die ik meteen even regelde voor twee uur. Dat kostte me 150 baht per uur, 3,75 euro ongeveer. Ayutthaya bestaat grofweg uit twee delen, de delen binnen de rivier en buiten de rivier. Voor die 300 baht bracht hij me naar zoveel mogelijk plekken binnen het water, en terwijl ik rustig rond keek bleef hij wachten. Dit kan ik iedereen aanraden, erg fijn zo’n prive taxi en je hoeft je niet druk te maken of je de weg vindt, of alles wel kunt zien, daar zorgt de tuk tuk chauffeur voor.

Ayutthaya postkaart 02

Het Koninkrijk Ayutthaya was een Thais koninkrijk dat bestond van 1351 tot 1767. Koning Ramathibodi I gaf leiding aan Ayutthaya als hoofdstad van zijn koninkrijk in 1351. Later nam hij het koninkrijk Sukhothai over en het ging goed met Ayutthaya. Tempels werden gerenoveerd en bij gebouwd. Op haar hoogtepunt had Ayutthaya ruim een miljoen inwoners: de stad werd qua grootte en welvaart vergeleken met Parijs. In 1767 ging het mis, het koninkrijk kwam in oorlog met de Birmezen en die verwoesten alle tempels. Buddha hoofden werden afgehakt, Buddha’s werden afgebrand en de tempels verwoest. Hierdoor kwam er een einde aan het koninkrijk en vandaag de dag is dit nog goed te zien. Er is nooit geld geweest om het te herbouwen, dus de ruïnes zijn er nog steeds. Wat ik erg indrukwekkend vind is dat je goed ziet hoe erg het verwoest is, Buddha’s staan nog steeds zonder hoofd, of hebben een steen als hoofd, muren zijn kapot, palen zijn omver geslagen en er zitten overal brandplekken. Van de dag dat ik binnen de rivier was vond ik Wat Phra Si Sanphet het meest indrukwekkend, een grote ruïne met drie torens.

Voor dag twee had ik de keuze tussen dezelfde tuktuk voor 200 baht (5 euro) per uur, of een boottocht van 600 baht, voor twee uur. Ik leerde zomaar in het guesthouse een Nederlandse meid kennen, dus we besloten samen te gaan met de tuktuk. De ruïnes buiten de rivier zijn ook prachtig, met als grootste uitschieter Wat Phra Si Sanphet. Prachtige ruïne, ik kon hier wel uren rondlopen. Er zitten aan een kant twee grootte Buddha’s met een nieuw hoofd, dat vond ik persoonlijk wat jammer. Je zag erg goed dat het niet het originele hoofd was, maar dat is ook echt het enige minpuntje van die tempel!

Ayutthaya postkaart 03

In de middag hebben we toch nog de boottocht gedaan, voor een betere prijs, 190 baht. Dit is exclusief de entree die bij tempels betaald moet worden. Gedurende twee uur bezoek je 3 tempels. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vond dat dit niet de 3 leukste waren, dus ik zou zeker een tuk tuk regelen en die boot lekker laten zitten 😉

Al met al ben ik erg blij dat ik naar Ayutthaya ben gegaan, wat een geweld mooie stad!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden