hotel

Kruideneiland Zanzibar

Tanzania, misschien wel hét Afrikaanse safariland bij uitstek. De beroemde natuurparken Serengeti en Ngorongoro liggen er en je kunt de Big Five afstrepen tijdens je reis. Wie wil dat nou niet? Al dat wildspotten maakt natuurlijk wel moe. Daarom wijzen we je graag op de ideale plek om je Tanzania-reis af te sluiten: het eiland Zanzibar.

Zanzibar, tropisch toetje in Tanzania

Zanzibar: wat quick facts
Zanzibar ligt ongeveer vijftig kilometer uit de kust. Je vliegt er vanaf Kilimanjaro of Arusha Airport – twee ideale uitvalsplekken voor het maken van safari’s – in een uurtje naar toe. Je kunt vanuit de hoofdstad Dar es Salaam ook de snelle ferry nemen, die twee uur over de oversteek doet. Het eiland is groter dan je misschien zou denken: zo’n 80 bij 35 kilometer, oftewel ongeveer even groot als de provincie Utrecht. De hoofdstad van Zanzibar is Stone Town, een stad met typische Swahili-architectuur. De noordkust van Zanzibar is ontwikkeld met resorts, terwijl de oostkust nog veel ongerepter is met slechts hier en daar wat strandhotels.

hotel

Stone Town

Honderden jaren geleden was Stone Town het bruisende handelscentrum tussen Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Er hangt nu nog steeds een mystiek Arabisch sfeertje en de bewoners zijn vriendelijk en gastvrij. Tot op de dag van vandaag proef, ruik en zie je de invloeden van weleer. Leuk is het om hier achter de bewerkte deuren naar hartenlust souvenirs te shoppen. Van schilderijen met klassieke en moderne Afrikaanse printen, tot linnen doeken, tassen en mooi houtsnijwerk. Krijg je onderweg zin in koffie? Vraag dan de weg naar Zanzibar Coffee House waar ze ook lekkere brownies hebben. Grote kans trouwens dat je een beetje verdwaalt in de vele kleine steegjes, maar de vriendelijke inwoners wijzen je graag de weg.

resort

Spicetour door de binnenlanden

Zanzibar staat ook wel bekend als het Spice Island, omdat er van oudsher veel specerijen en kruiden worden verbouwd en verhandeld. Nog steeds is de lucht in Zanzibar vaak zwaar met allerlei kruidige geuren. Wij vonden het dan ook leuk om hier een ‘spice tour’ te doen, waarbij een gids ons meenam naar een plantage waar we konden zien hoe kokosnoten, kaneel, vanille, kruidnagels en nootmuskaat worden verbouwd. Ook leerden we meer over de geneeskrachtige en ceremoniële waarde van allerlei specerijen. Dan denk je toch ineens anders over dat potje kaneel dat je thuis in de supermarkt koopt.

tanzania

Tijd voor ontspanning

Natuurlijk kom je niet alleen naar Zanzibar om meer te leren over de Swahilicultuur – hoewel wij die combi van cultuur en strand nou juist wel leuk vonden. Er moet natuurlijk ook gewoon lekker gerelaxt worden! Aan de kust wandel je hier regelrecht een bountyreclame binnen: hagelwitte stranden, wuivende palmen en een azuurblauwe zee. Om er te komen rijd je langs bananenpalmen en kleine dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan: kinderen ballen of hoepelen in de tuin en de ouderen doen een dutje op de veranda. Eenmaal aangekomen aan de oostkust kun je genieten van een handjevol kleinschalige beachresorts, naast kleine vissersdorpen en rustige tropische stranden. Hier kun je eindeloos luieren in je hangmat, een bibliotheek uitlezen en af en toe poedelen in het zwembad of de zee. De perfecte plek om een paar dagen even helemaal niks te doen, voordat het vliegtuig terug naar huis roept….

zanzibar

Bovenstaande reistips zijn afkomstig van de reisspecialisten van Riksja Tanzania, onderdeel van Riksja Travel. Zin gekregen om zelf Zanzibar te ontdekken? Bij Tanzania online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!