Hoe haal je het meeste uit je safari in Tanzania?

Voor een succesvolle safari in Tanzania hoef je eigenlijk niet veel te doen. Zodra je één van de beroemde wildparken inrijdt, spot je meteen volop wildlife. Van kuddes olifanten tot jagende leeuwen, in Tanzania kom je het allemaal tegen.

Tips: geniet volop van je Safari in Tanzania

Maar wil je echt het optimale uit je safari halen? Dan zijn dit de vijf tips van Karin, de lokale reisspecialist van Better Places in Tanzania.

1. Sla de Ngorongoro-krater en de Serengeti niet over

Het zijn niet voor niets de beroemdste wildparken van Tanzania en de Ngorongoro-krater en de Serengeti mogen dan ook niet ontbreken in je reisplanning. Bijna nergens ter wereld leven er zoveel dieren als hier. Karin: “De parken zijn compleet verschillend en ze vullen elkaar mooi aan. De Serengeti is eindeloos groot en je kunt er dagen rondrijden. Vanwege de oppervlakte sta je met je safari-jeep vaak alleen bij de mooiste dieren, van jagende leeuwen tot slapende luipaarden. De Ngorongoro-krater is veel kleiner en je vindt hier ongelofelijk veel dieren op een kleine oppervlakte. De beleving is daar totaal anders, maar net zo mooi.”

Safari

2. Voor olifantenliefhebbers: Tarangire National Park

Tarangire National Park is niet zo groot, maar het geldt als één van de mooiste wildparken van Tanzania. Het park is beroemd om haar enorme kuddes olifanten en met een beetje geluk kom je hier kuddes van zo’n veertig olifanten tegen. De landschappen van Tarangire zijn bovendien erg afwisselend en er leven ook grote kuddes zebra’s en gnoes. “Er zijn ook mooie overnachtingsplekken in het park en dat maakt de safari compleet”, zegt Karin. “Tarangire is vaak het eerste wildpark dat reizigers bezoeken, op weg naar de beroemde Serengeti. Maar vaak hoor ik dat ze Tarangire bijna net zo bijzonder vonden.”

olifanten

3. Slaap in een tented camp

De uitgestrekte Serengeti heeft een groot aantal overnachtingsmogelijkheden, van luxe lodges tot basic campings. Wil je het park optimaal beleven, kies dan voor een overnachting in een tented camp. Hier slaap je in luxe safaritenten, met comfortabele bedden en een eigen badkamer. De meeste kampen hebben geen hek, waardoor je letterlijk midden in de natuur slaapt. Je hoort ’s nachts de geluiden van de dieren die langs de tent lopen, je geniet overdag van de heerlijke stilte en als je je tent openritst, heb je de kans dat je meteen dieren kunt spotten. Dit maakt je safari onvergetelijk.

Tanzania

4. Bouw rust in als je daar zin in hebt

Er wordt vaak gezegd dat je vroeg in de ochtend of laat in de middag op safari moet gaan, omdat de kans op het zien van dieren dan het grootste is. In Tanzania geldt dat niet. Er leven zoveel dieren dat je op elk moment van de dag dieren kunt tegenkomen. “Ik adviseer reizigers altijd om vooral te doen waar ze zin in hebben”, zegt Karin. “Willen ze een keer niet vroeg opstaan, dan hoeft dat helemaal niet. Zijn ze na een lange dag rijden moe, stop dan wat eerder met de safari. In Tanzania kun je heel flexibel zijn en even rust pakken als je daar zin in hebt. De kans dat je dieren ziet blijft de hele dag even groot.”

relax

5. Neem de tijd voor een wandeling of fietstocht

Op safari gaan is geweldig, maar het is ook vermoeiend. Je maakt lange dagen, rijdt over slechte wegen en je bent steeds aan het speuren. Dagen achter elkaar safari’s maken kan dan ook wat veel zijn. Het is daarom een aanrader om tijdens je reis lokale tourtjes te boeken. Zo kun je leuke mountainbiketochten maken op het platteland rond Mto wa Mbu of koffieplantages bezoeken rond Arusha. Zo maak je kennis met de locals, leer je het gewone leven in Tanzania kennen en kun je bovendien nieuwe energie opdoen voor je safari. “En na afloop van je rondreis is het een aanrader om naar Zanzibar te gaan”, zegt Karin. “Mooie witte stranden, het sfeervolle Stone Town en volop mogelijkheden voor leuke dagtrips: Zanzibar is de ideale plek om helemaal bij te komen.”

Afrika

Zo reis je door Tanzania

Wil je in korte tijd veel zien van Tanzania en ben je op zoek naar een bijzondere reis door het land? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele trip in overleg met Karin, de reisexpert die er al jaren woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader.

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!