Berg

Afrika’s Mount Kilimanjaro beklimmen

Tanzania: dat is Kilimanjaro. Afrika’s hoogste berg, met zijn eeuwig besneeuwde top, heersend over de Afrikaanse savanne. Mount Kilimanjaro beklimmen is een uitdagende en niet te onderschatte onderneming, maar één waar dat reizigershart in elk van ons weer net iets sneller van gaat slaan, en dat op elke avonturier zijn bucketlist zou moeten staan.

Afrika’s hoogste berg veroveren

Kilimanjaro zijn eigenlijk drie aaneengesloten vulkanen, met de Uhuru Peak als hoogste punt. Er zijn zes routes naar de top, die gemiddeld een week in beslag nemen. Ikzelf koos voor de Machame route, een route die op zes of zeven dagen voltooid kan worden.

Kilimanjaro

Voorbereiding

De beklimming is fysiek een uitputtende tocht, maar er is verder geen speciale klimervaring vereist. Toch is dit zeker niet te onderschatten, een goede voorbereiding is dus essentieel. Eerst en vooral is het belangrijk de juiste touroperator te kiezen. Kilimanjaro kan enkel beklommen worden met een erkende gids en een goede organisatie kiezen is dus aan te raden. Ten tweede is een goede basisconditie vereist. De trek vergt fysiek veel inspanning, en velen halen de top niet door simpelweg een gebrek aan conditie. En als laatste, maar misschien wel het belangrijkste: een deftige uitrusting. De weersomstandigheden kunnen extreem zijn en een waterproof uitrusting is dan ook een must. Bovendien is een slaapzak voor extreme temperaturen onmisbaar, want met uitzondering van de Marangu route, overnacht je op alle andere routes in tenten. Kortom: kom voorbereid en onderschat het weer en de zwaarte van de trek zeker niet. Het is een schitterende ervaring en een adembenemende trek, het zou zonde zijn de top niet te halen door gebrek aan voorbereiding. Kilimanjaro is technisch zeker geen moeilijke klim eens je deze zaken op orde hebt, en dus zeker haalbaar voor elke amateurhiker.

berg

Kosten Kilimanjaro beklimmen

Doordat Kilimanjaro met een gids moet beklommen worden, is het aangewezen de klim te organiseren via een touroperator. Reisgidsen of ervaringen van andere reizigers kunnen helpen een keuze te maken tussen de vele aanbieders. Zij zorgen dan voor een team met gids en dragers en al het nodige materiaal zoals kookgerei, tenten etc. Een hele organisatie dus, met het nodige kostenplaatje, en waar dan ook nog de parkfee’s en campingfee’s bijkomen. De prijs is afhankelijk van de route die je kiest, hoog- of laagseizoen, of je op voorhand of ter plaatse boekt, het aantal personen in je groep etc… Ikzelf betaalde 1400$ voor zeven dagen Machameroute, de eerste week van het klimseizoen (dus niet in highseason). Niet goedkoop dus, en dan te weten dat het meeste naar de overheid gaat en slechts een minimum naar de gidsen en dragers. Een tip voor je team moet je verder dus ook nog in rekening brengen.

camp

Hoogteziekte

Hoe goed je ook bent voorbereid voor je vertrek, de echte valkuil om uiteindelijk de top niet te halen is hoogteziekte. Neem dus de tijd voor acclimatisatie en stijg niet te snel. Een extra dag aan je route toevoegen kan zeker geen kwaad. Ik heb zeven dagen over de Machameroute gedaan. Op geen enkel moment heb ik last gekregen van hoogteziekte terwijl ik een aantal mensen tijdens de topdag noodgedwongen heb zien opgeven. Plan je trip dus verstandig.

Mount

De Machameroute

De Machameroute is één van de zes mogelijke routes naar de top en ook één van de meest populaire. Je start op 1800m hoogte, waar je vervolgens vijf of zes dagen steil omhoog gaat, en waar je elke dag een andere vegetatie doorkruist. ’s Nachts overnacht je in een tent en wordt het elke nacht kouder en kouder hoe hoger je komt. Het laatste kamp, voordat je de laatste rechte lijn richting Uhuru Peak inzet, is Base Camp op 4200m. En dan is het plots ‘summitday’. Vanaf Base Camp is het nog een zes à zeven uur naar de top. De tocht start om middernacht in de pikdonkere, recht omhoog, recht op je doel af. De wind is ijzig koud boven maar the only way is up. Blijven doorgaan is de enige mogelijkheid, want stil staan is moordend. Nog vier uur afzien, nog drie uur, nog… in stilte afzien en aftellen tot de zon op komt. Wanneer je de besneeuwde vlaktes passeert weet je dat de top nadert. Ook de hoogte en de ijle lucht speelt parten, ademen wordt moeilijker en moeilijker. Na zes uur doorgaan kom je dan eindelijk boven. In de ijzige wind sta je op de top van Afrika’s hoogste berg, op 5895m, een onbeschrijflijk magisch moment.

bergtop

“The man on top of the mountain didn’t fall there”

Waarom al die zware inspanningen, extreme koude, korte nachten en minimum aan hygiëne doorstaan? Wel, omdat het achteraf dubbel en dik waard is.
Na een hele nacht hiken en de koude te trotseren, om dan eindelijk op het hoogste punt van Afrika te staan, is een onbeschrijflijk gevoel en één dat ik me nog heel m’n leven zal herinneren. Wanneer de eerste zonnestralen dan eindelijk aan de horizon verschijnen, en je terug gevoel krijgt in tenen, vingers en neus, besef je pas echt waar je je bevindt: boven de wolken, omgeven door eeuwige sneeuw en gigantische gletsjers, op de top van Kili – goddamn – manjaro, Afrika’s hoogste berg.

IJs

Beklimming

klim

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Tanzania!
Ga voor meer informatie over de klim naar de site van Climbing Kilimanjaro.

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!