citytrip

Roadtrip Taiwan: van hippe steden tot ruige stranden

Taiwan is nog een vrij onbekende reisbestemming, maar dat gaat vast snel veranderen. Taiwan heeft het namelijk allemaal: ruige bergen, meren, mooie stranden, hippe steden en oude tempels. Het land is prima met bus en trein te bereizen, maar een roadtrip Taiwan is nóg leuker. Zo ontdek je al het moois van Taiwan lekker op je eigen tempo.

Roadtrip Taiwan: hier moet je op letten

Zelf rijden in Azië kan intimiderend lijken. Het verkeer is vaak druk en chaotisch, er racen tientallen brommers om je heen en niemand lijkt uit te kijken. In Taiwan blijft die chaos gelukkig beperkt. Je rijdt gewoon rechts, buiten de steden is het rustig, automobilisten houden zich redelijk aan de verkeersregels en het aantal gevaarlijke acties onderweg is minimaal. Natuurlijk is het wel opletten, vooral in drukke steden als Tainan en Taipei. Rijden aan de rustige oostkust is dan ook een stuk makkelijker dan in het westen, waar de steden zich aaneen rijgen.

Taipei

Mooie autoroutes Taiwan

Het grote voordeel van een auto huren in Taiwan, is dat je op plekken komt die met het openbaar vervoer minder makkelijk te bereiken zijn. Er zijn verschillende mooie autoroutes die je kunt rijden, zoals:

azie

1. De route door Taroko Gorge National Park

Deze ruige, smalle kloof is één van de hoogtepunten van je reis door Taiwan en die mag je dan ook niet overslaan. Om de kloof te bekijken heb je eigen vervoer nodig, of dat nu een auto of een scooter is. Zo kun je foto’s maken waar je wilt en op verschillende plekken in de kloof wandelingen maken. Bij de startpunten van de wandelroutes zijn parkeerplaatsen aangelegd, waar je je auto veilig kunt parkeren.

park

2. De oostkust van Taiwan

De oostkust van Taiwan is een paradijs voor fietsers, maar ook met de auto is het hier genieten. Je vindt hier lange zwarte stranden die aan Hawaii doen denken, de hippe surfdorpjes Donghe en Dulan en prachtige groene bergen. Het hele stuk tussen Hualien en Kenting is de moeite van het ontdekken waard. Rijd af en toe ook het binnenland in, bijvoorbeeld naar het dorpje Yuli. Zo leer je het groene platteland van Taiwan kennen, vol rijstvelden, ongerepte natuur en traditionele dorpen.

roadtrip taiwan

3. Het gebied ten noordoosten van Taipei

Vanuit Taipei kun je een mooie roadtrip maken door Noordoost-Taiwan. Verken de havenstad Keelung, het bijzondere Yehliu Geopark, de dorpjes Shifen, Pingxi, Jiufen en de omringende bergen.

roadtrip

Extra tips voor zelf rijden in Taiwan

  • Om een auto te kunnen huren heb je een internationaal rijbewijs nodig. Zonder dat papiertje krijg je de auto niet mee. Een internationaal rijbewijs kun je bij de ANBW kopen.

  • Wil je je reis in Taipei starten, dan is het aan te raden om je auto aan de rand van de stad op te pikken. Wij kozen daarom voor autohuur bij Avis: we haalden de auto in het oosten op en leverde hem weer in bij het vliegveld in het westen. Zo konden we rijden in Taipei helemaal vermijden.

  • Parkeren in steden kan soms lastig zijn. Kies daarom hotels met eigen parkeergelegenheid of vraag van tevoren aan je hotel waar je je auto het beste kunt parkeren. In de stad Tainan zijn er bijvoorbeeld bijna geen hotels met parkeerplaats, maar het centrum heeft wel grote ondergrondse parkeergarages. Je hotel kan je naar de dichtstbijzijnde verwijzen.

  • Taiwan heeft verschillende tolwegen, maar daar hoef je je niet druk over te maken. Je kenteken wordt automatisch gescand en je betaalt alle tol bij het inleveren van je huurauto. Ons kostte dat voor ons rondje Taiwan zo’n twaalf euro, dus erg duur is het niet.

  • Taiwanezen kijken alleen naar wat er voor hen gebeurt, de rest is de verantwoordelijkheid van de andere weggebruikers. Dat betekent extra opletten, bijvoorbeeld als een auto achteruit rijdt. Jij moet aan de kant, die auto niet.

kust

zee

Start je roadtrip door Taiwan in de hoofdstad en check de beste hotel aanbiedingen van Taipei!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Taiwan!

Check hier meer informatie over roadtrippen.