Natuur in Sri Lanka

Sri Lanka is een culturele bestemming, met rotstempels vol kleurige fresco’s, boeddhistische monniken in oranje gewaden en de typische Aziatische markten vol geur, kleur en chaos. Maar wat niet veel mensen weten, is dat Sri Lanka ook een enorme dosis natuur herbergt. We nemen je mee op reis langs onze favoriete natuurplekken in Sri Lanka.

Olifanten, theevelden en palmenstrand

#1 Wandelen tussen de theeheuvels in Nuwara Eliya
Als je richting het zuiden van Sri Lanka reist, doemen al snel de eerste theevelden op die als een glooiende, groene deken tegen de heuvels aanliggen. De Engelsen hadden al vroeg door dat Sri Lanka het ideale klimaat heeft om thee te verbouwen. Al jaren wordt hier dan ook de wereldberoemde Ceylonthee geproduceerd. Op de plantages zie je de pluksters ijverig aan het werk met grote balen thee op hun rug. Bezoek zeker een oude Engelse theefabriek hier die nog steeds in gebruik is. Je ziet hier het hele proces, van eerste pluk tot eindproduct. Uiteraard proef je ook even een kopje versgetrokken thee. Je kunt ook zelf een handje meehelpen met plukken, de dames leggen je graag uit hoe het moet.

Sri Lanka theevelden

#2 Veters vast op het bergpad rondom Ella
In de hooglanden van Sri Lanka ligt de plaats Ella. Het is hier koel genoeg om lange trektochten te kunnen maken en warm genoeg om relaxed te zitten op het terras van je hotel en te genieten van een weids uitzicht. Het leukst is om naar Ella te reizen per trein, waarbij je onderweg theeheuvels en indrukwekkende kloven passeert. Je kunt mooie wandelingen maken naar verschillende watervallen, over spoorbruggen en langs afgelegen dorpjes. Lunchpakketje in de rugzak mee en zelf op avontuur door het groene berglandschap. Terug in Ella hebben wij onszelf getrakteerd op een kruidenmassage. Even lekker de spieren losmaken, dat hadden we wel nodig na zo’n actieve dag!

Sri Lanka Ella

#3 Olifanten spotten in Yala National Park
Het Yala National Park is een van de bekendste nationale parken van Sri Lanka. Het ligt in het zuiden en staat bekend om haar grote verscheidenheid aan wilde dieren. Tijdens een jeepsafari spot je hier, natuurlijk met een portie geluk, apen die door de bomen slingeren, grazende buffels, krokodillen die op de loer liggen langs de oevers, terwijl olifanten op slechts enkele meters afstand van je jeep op je neer kijken. Als je heel veel geluk hebt spot je een luipaard (er zijn er maar een paar in het park …)! Ook de exotische natuur is hier prachtig, dichte groene begroeiing met bomen en bosjes. Af en toe hadden we het gevoel even op safari in Afrika te zijn. Om de beleving af te maken kun je bij Yala NP slapen in canvastenten op een campsite, waarbij je in slaap valt met dierengeluiden op de achtergrond. Out of Sri Lanka!

Sri Lanka Yala

#4 Onontdekt paradijs aan de oostkust: Trincomalee
Aan de oostkust van Sri Lanka vind je rondom de plaats Trincomalee brede zandstranden, volgens vele reizigers de mooiste van het eiland. Palmbomen en een helderblauwe zee maken het tropische plaatje hier helemaal af. Er is nog weinig toerisme in Trincomalee, waardoor je de stranden soms helemaal voor jezelf hebt. Op het strand vind je een boel locals die je graag met een bootje naar Pigeon Island brengen, op ongeveer 15 minuten varen. Onderhandel goed over de prijs, maar deze tocht is absoluut een aanrader. Pigeon Island wordt omringd door een poederwit strand en een babyblauwe zee met koraal waar felgekleurde vissen doorheen schieten. Vergeet vooral je snorkel niet; wij hebben hier zelf meerdere ongevaarlijke haaien van ongeveer 1 meter zien rondzwemmen.

Sri Lanka beach

Bovenstaande reistips zijn afkomstig van de reisspecialisten van Riksja Sri Lanka, onderdeel van Riksja Travel. Zin gekregen om zelf de natuur van het land te ontdekken? Bij Sri Lanka online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.