Spanje

Het historische Xàtiva van Valencia

Het op het eerste gezicht slaperig ogende Xàtiva blijkt tijdens een bezoek al snel een aangenaam stadje te zijn. Het mooie historische centrum lijkt in vele laagjes tegen de bergwand te zijn gebouwd en de talloze fotogenieke geklinkerde straatjes slingeren vanuit het centrum naar het beroemde hoger gelegen kasteel.

Bezienswaardigheden van Xàtiva

Xàtiva ligt op nog geen uur ten zuiden van de Spaanse stad Valencia en is het best met de trein te bereiken. Vanuit het station loop je meteen het historische centrum van Xàtiva in en wordt het door de steiging direct duidelijk dat het ook een leuk uitstapje voor de wat meer sportieve reizigers kan gaan worden. Op infoborden met de plattegrond zijn diverse wandelroute’s naar het kasteel gekenmerkt en ook de op- en afstappunten van het toeristentreintje.

Valencia

Historisch centrum

In het oude centrum is het gezellig druk, maar in een tempo dat typerend is voor een Spaans provinciestadje. Diverse souvenirwinkeltjes liggen verstrooid door het oude centrum en op het centrale plein vind je het kantoor voor toeristische informatie. Op het plein kun je ook instappen in het toeristische treintje, wat je via de talloze slingerweggetjes naar het kasteel op de bergtop brengt. De nauwe steegjes geven je soms het gevoel in een labyrint rond te dwalen, maar meestal verschijnt na enkele bochten weer een open straat. De oude gebouwen zijn stuk voor stuk in uitmuntende staat en de in 1596 gebouwde Colegiata (La Seo) Kerk is helemaal een lust voor het oog. Xàtiva is echt een plaatje!

Valencia

Xàtiva

Kasteel op de berg

Het Kasteel van Xàtiva torent hoog boven de stad uit en is al ver voor aankomst duidelijk zichtbaar. Dat het kasteel in vroegere tijden als bescherming van de inwoners tegen aanvallers van de stad diende is een historisch gegeven. Dat de schaduw van het kasteel het lager gelegen stadje ook voor de hete zomerzon beschermt is daarentegen uniek te noemen. Maar handig is het zeker, want Xàtiva is in de zomer vaak de heetste stad van Spanje. De weg naar boven is pittig, maar het magistrale uitzicht is de ultieme beloning voor gedane inspanningen. Binnen de muren van het kasteel zijn legio mogelijkheden om van het uitzicht te genieten en overal is een verfrissende bries voelbaar. In één van de hoofdgebouwen is een restaurant gevestigd, waar je vanaf het mooie terras tijdens een luch van het prachtige uitzicht kunt genieten.

burgt

kasteel

Xàtiva is een uitstekende bestemming om vanuit Valencia als dagtrip te bezoeken. De treinverbinding tussen beide steden is perfect, Xàtiva is een zeer aangenaam en fotogeniek stadje en het uitzicht vanaf het prachtige kasteel is adembenemend!

Spanje