5x onontdekte spots in Valencia

Valencia is één van onze favoriete Spaanse steden. Natuurlijk brachten wij tijdens onze city trip een bezoek aan alle highlights van deze verrassend leuke stad, maar Valancia heeft natuurlijk meer te bieden. Om een andere kant van Valencia te belichten, dit maal een gastblog over de onontdekte spots van deze prachtige stad, geschreven door insider Joëlle.

1. Patacona
Valencia is een kustplaats en het heeft ook een heerlijk breed strand. Het bestaat uit drie delen, maar velen gaan alleen naar de stranden Las Arenas en Malvarossa. Dat is jammer, want eigenlijk is het derde strand Patacona ook heel erg leuk. Je vindt hier voornamelijk locals en dit deel wordt steeds populairder. Nu is het strand nog lekker rustig, met Spaanse gezinnetjes met eigen picknickpakketjes. Ook leuk is dat je hier met regelmaat surfklasjes kan spotten!

Valencia Patacona

2. Guayoyo
In de alternatieve wijk Ruzafa vind je ontzettend veel leuke barretjes en cafétjes. Vooral rondom de straten Calle Sueca en Calle Cádiz is veel leuks gevestigd. Op dit moment is het nog niet heel bekend onder de reizigers en dat maakt het erg aantrekkelijk om er als local of expat heen te gaan. Helaas blijft iets nooit helemaal onontdekt. Daarom is de Calle Dénia een interessante afwisseling in Ruzafa. Hier zit sinds 2015 Guayoyo. Deze toko probeert zijn producten voornamelijk bij lokale ondernemers te kopen, onder andere bij de versmarkt Mercado Ruzafa. Er is geen kaart. Alles wat er op dat moment te drinken en te knabbelen valt, staat op een groot krijtbord dat aan de muur hangt. Daarbij worden de hapjes en drankjes van seizoensgebonden product gemaakt. Een van mijn favorieten is het sapje Zumojito!

Valencia Guayoyo

3. El Palmar/Albufera
Nummer 3 is eigenlijk een beetje smokkelen, want dit dorpje is net buiten Valencia gelegen. Het behoort wel nog steeds tot de provincie Valencia en ligt echt vlakbij de stad. El Palmar is een van de favoriete bestemmingen van de locals op een zondagmiddag. Hier kan je namelijk heerlijke authentieke paella eten en hier wordt ook de bijbehorende rijst (bomba) verbouwd. Pak de bus of spring op de fiets naar El Palmar. Houd er wel rekening mee dat het dorp op ongeveer achttien kilometer is gelegen van Valencia. Hier kan je eerst van een traditionele Paella Valenciana (met kip, konijn en soms slakken) smullen of een Paella de Marisco (met zeevruchten zoals gamba’s en langoustines) en daarna uitbuiken tijdens een boottochtje. In El Palmar biedt de lokale bevolking verschillende pleziervaarten aan waarbij je over het Albufera meer vaart in het zonnetje!

Valencia Albufera

4. El Contraste
Deze spot is zeker niet onontdekt onder de Valencianen. Dagelijks zit het tentje El Contraste propvol. Vooral rond 09:30 ’s ochtends voor een ontbijtje en rond een uur of 6 ‘s avonds voor een zoete snack (de ‘merienda’). Bij El Contraste smul je namelijk van churros en buñuelos. Churros zijn zoete gefrituurde deegstengeltjes, vergelijkbaar met oliebollen. Buñuelos hebben dezelfde structuur, maar zijn in de vorm van een donut gefrituurd en bestaan vaak uit pompoen. Dip je churro in de chocoladesaus of besprenkel het met een lading kristalsuiker. Volgens de locals is dit dé plek voor de beste churros van Valencia.

Valencia El Contraste

5. Mercado de Tapineria5
Misschien niet helemaal onontdekt, maar zeker ietwat verstopt is de Mercado de Tapineria. In het centrum van Valencia is deze multifunctionele ‘mercado’ (markt) gelegen. Hier worden regelmatig marktjes, foodfestivals en activiteiten georganiseerd. Onder de locals een populaire spot, onder reizigers nog niet helemaal, vanwege de verstopte locatie. Het doet soms een beetje denken aan de FeelGood Market en de Swan Market in Nederland. Mercado de Tapineria is erg laagdrempelig en is voor iedereen leuk: gezinnen, ouderen, locals, reizigers… Elke twee weken verandert het thema. Dan is er bijvoorbeeld een vintage thema en de volgende week eet je er tapas. Aanrader!

Valencia Tapineria

Deze top 5 werd geschreven door gastblogger Joëlle Reket. Joëlle woont sinds 2014 in Valencia na eerdere stages in Valencia en studieuitwisselingen in Vic (Catalonië) en werkt voor Verrassendvalencia.nl, dat onderdeel is van Sprankelend Spanje