5x doen in Valencia

Het Spaanse Valencia is zonder twijfel één van de mooiste steden van dit Zuid-Europese land en leent zich goed voor een korte city trip. Valencia is vanuit Weeze Airport een kleine twee uurtjes vliegen. Vanaf het vliegveld is het oude Valenciaanse stadscentrum binnen 20 minuten met de metro bereikbaar. De stad is gemakkelijk te voet te verkennen en Valencia heeft haar bezoekers een enorme diversiteit te bieden. Valencia was voor mij een grote verrassing. Daarom deel ik 5 hoogtepunten van deze prachtige stad.

Valencia x5

1- Stadspark met Ciudad de las Artes y las Ciencias

Het stadspark was oorspronkelijk een drooggelegde rivier en ligt als een lus om het oude centrum. Het park is groot en biedt buiten een prachtige omgeving tal van actieve en sportieve mogelijkheden. Als kers op de taart liggen aan het einde van het park de bekende bouwwerken van Ciudad de las Artes y las Ciencias, die als buitenaardse ruimteschepen liggen te wachten voor vertrek.

Valencia Ciudad de las Artes

2- Ontbijten in Mercado de Colon

Mercado de Colon ligt net buiten het oude centrum, maar is te voet makkelijk bereikbaar. Mercado de Colon stelt als markt niet zoveel voor, maar het half open gebouw is een mooie plek om ’s morgens in een lauw zonnetje te genieten van een typisch Valenciaans ontbijtje. De de verse fartons en heerlijke koffie, inclusief het uitzicht op de ontwakende stad, was een absoluut aangename start van de dag.

Valencia mercado colon

3- Tapas eten in het oude centrum

Het oude centrum van Valencia bestaat uit talloze nauwe straatjes en steegjes, die diverse pleintjes en binnenplaatsen met elkaar verbinden. In de prachtige oude gebouwen zijn buiten de vele souvenirwinkeltjes een groot aantal eettentjes te vinden. De meeste zaakjes serveren de heerlijkste tapas, waarvan je al bewonderend van het uitzicht op de prachtige oude gebouwen kunt genieten. Al dan niet met een heerlijke sangria.

Valencia terras

4- Shoppen in de overdekte Mercado central

Zoals de meeste Spaanse steden heeft Valencia ook een grote overdekte markt. Een bezoek aan de markt is een ware belevenis en is een absolute must tijdens een bezoek aan de stad. De markt heeft een grote versafdeling, maar ook huiswaar en souvenirs zijn er te koop. Rondom het gebouw vind je tal van marktkraampjes, die als een verlengstuk van de Mercado Central fungeren. Al hou je normaal niet van een markt, deze is een bezoek meer dan waard.

Valencia mercado central

5- Met de trein naar Xàtiva

Nummertje vijf is een beetje valsspelen, maar Xàtiva mag tijdens een meerdaags bezoek aan Valencia niet ontbreken. Op een 50 minuten rijden met de trein vanaf het centraal station in Valencia ligt het stadje Xàtiva. Het stadje is vooral bekend vanwege haar prachtige kasteel, dat bovenop de hoge steile rotsen is gebouwd. De klim naarboven is pittig, maar de tour is het absoluut waard. Al is het alleen al voor het waanzinnige uitzicht.

Valencia Xativa

Natuurlijk heeft Valencia meer te bieden dan deze vijf, maar mocht je de stad ooit bezoeken, dan mag je deze beslist niet overslaan!