Loch Ness

De prachtige ruïne van Urquhart Castle

In de Schotse hooglanden liggen tientallen prachtige ruïnes en kastelen, maar eentje die zeker niet op de must visit lijst mag ontbreken is Urquhart Castle. Dit 13e-eeuwse kasteel ligt pal langs Loch Ness en is een van de meest bezochte locaties in Schotland. Veel bezoekers komen om meer te leren van de geschiedenis van dit prachtige gebouw, maar stiekem staat Nessie spotten ook hoog op de to-do list.

De onbekende geschiedenis van Urquhart Castle

Urquhart Castle is bij enkele rijke Schotse en Engelse families in bezit geweest, maar slechts één periode in koninklijk bezit. Rond 1690 wordt het kasteel verlaten, en is erna nooit meer opgeknapt. De ruïne die nu voor een prachtig gezicht zorgt staat er dus al honderden jaren zo. Niemand weet eigenlijk waarom het kasteel niet meer in ere is hersteld. De staff die ik sprak vertelde me dat de vele clanoorlogen misschien voor onrust hebben gezorgd en dat dat het te gevaarlijk maakte het kasteel nog te willen, maar ook dit is slechts gissen… Hoe dan ook, de Schotten zijn enorm trots op dit stukje geschiedenis en doen dan ook meer dan hun best om je bezoek aan Urquhart Castle zo informatief en interessant mogelijk te maken.

Kasteel

Urquhart Castle als toegangsweg

Omdat Urquhart Castle aan het water ligt, was het een van de eerste kastelen in Schotland dat nieuwe, voor die tijd exotische producten kon uitproberen. Veel soorten vis uit de Noordzee werden voor de royals aangevoerd, maar ook is er bekend dat er vruchten uit verre oorden werden gegeten. Naast een overvloed aan nieuw voedsel was de ligging aan het water natuurlijk ook een strategische. Vanuit de Great Hall – of wat ervan over is -kon ik over het hele Loch uitkijken, en op die manier is het niet moeilijk je een voorstelling te maken van hoe het er toentertijd uit heeft moeten zien. Donkergroene heuvels die verdwijnen in wolkenvelden en natuurlijk het enorme Loch, waar je de vijand al van kilometers ver kon zien aankomen.

Nessie

Nessie spotten

Ook al weet niemand zeker of Nessie bestaat (of niet bestaat!), je zal iedereen die Urquhart Castle bezoekt toch even naar de oever van het Loch zien lopen om te kijken of ze het beest kunnen spotten. Omdat er geen bewijs is voor het bestaan van dit onderwatermonster mocht ik het tijdens mijn stage voor Historic Environment Scotland niet noemen in gidsen en trails, maar toch is het niet te ontkennen dat een groot deel van de toeristen mede voor deze mythe naar Loch Ness en Urquhart Castle komt. De Schotten zijn enorm bijgelovig, en Nessie bestaat volgens veel mensen die ik sprak toch wel. ’’Het meer is zo diep en zo lang, je kunt niet ontkennen dat daar dingen in leven die wij nog nooit gezien hebben’’, zei Ruardigh, een medewerker in het cafe van Urquhart Castle. Ook ik heb een paar minuten intensief naar het Loch gekeken, maar tevergeefs… Volgende keer beter, misschien sliep hij.

Loch Ness

Een verblijf in Inverness

Er zijn talloze B&B’s in dorpjes rondom Loch Ness (vrijwel allemaal Nessie-gerelateerd), maar alhoewel me dat een leuke ervaring lijkt voor een nacht of twee is een verblijf in Inverness raadzamer. Vanuit deze stad zijn er, naast Loch Ness, nog veel andere historische plekken die een bezoek zeer waard zijn. Onder andere Fort George, Culloden en Cawdor Castle zijn prachtig en super interessant om te bezoeken. Voor de Outlander fans onder ons: Dit is een dream come true! Vanuit Inverness zijn deze plekken met de auto vrijwel binnen 20 minuten te bereiken. Een aanrader om uit te gaan eten in Inverness is het restaurant The Mustard Seed. Dit restaurant serveert naar eigen zeggen een ’modern European menu with Highland influences’. Als je Haggis wil proberen ben je hier aan het goede adres!

Inverness

Of je nu voor Nessie komt, de Hooglanden of een Outlander fan bent, Noord-Schotland is zo rijk aan cultuur en geschiedenis dat er voor iedereen wat van waarde te vinden is!

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Schotland!