GB

Hoogtepunten voor een citytrip in Edinburgh

De Schotse hoofdstad Edinburgh is beroemd vanwege haar historie, gezellige sfeer en prachtige stadsbeeld. Middeleeuwse taferelen door kastelen, nauwe steegjes en imposante kerken hebben een grote aantrekkingskracht op reizigers van over de hele wereld. Edinburgh is de perfecte plek voor een citytrip. Waarom? Lees snel verder en kom in de sfeer van deze veelzijdige stad!

Edinburgh voor citytrippers

Veel reizigers beginnen een bezoek aan Schotland in hoofdstad Edinburgh. Ondanks dat het logistiek een aantrekkelijk startpunt is, zou het zonde zijn om na aankomst meteen het land in te trekken. Plan gerust een aantal dagen in, want deze stad heeft bezoekers een rijke veelzijdigheid te bieden. Deze lijst highlights mag je beslist niet missen:

Edinburgh Castle

Vanuit haast elk punt in de stad is het beroemde kasteel van Edinburgh zichtbaar. Dit immense bouwwerk is een van de grote trekpleisters van de stad en wordt dan ook massaal bezocht door horden toeristen. Toch mag het kasteel niet worden overgeslagen, want het biedt een geweldig kijkje in de geschiedenis van Schotland. Zowel de buitenkant van het kasteel als de vele voor publiek geopende vertrekken zijn in uitmuntende staat. Net als bij andere drukbezochte highlights raden we een bezoek aan het kasteel op een vroeg tijdstip aan.

stad

Holyrood palace & Park

Aan de oostzijde van het stadscentrum zijn de beroemde Palace of Holyroodhouse en Holyrood Abbey gelegen. In eerste instantie staat het bekend als officiële residentie van de Britse koningin en is het Palace of Holyroodhouse een van de typische landmarks van de stad. Omdat het paleis wat buiten het centrum ligt kun je het ook met de handige “hop on hop off bus” bezoeken. Het paleis en de Abbey zijn het gehele jaar geopend voor bezoekers, maar check voor een bezoek of de officiële bewoners niet aanwezig zijn. Daardoor kan het paleis gesloten zijn voor bezoekers.

Arthur’s Seat

Evenals de prachtige gebouwen van Holyrood heeft dit stadsdeel nog een toeristische highlight. Arthur’s Seat is na het grote kasteel misschien wel het bekendste punt van Edinburgh. Waarom het deze naam draagt is gedeeltelijk duidelijk, maar het heeft in ieder geval niets met de mythische Koning Arthur van doen. Deze gigantische rots is via duidelijke wandelpaden te beklimmen. Na de inspannende tocht naar de top worden bezoekers beloond met een magistraal uitzicht over de stad. Vergeet vooral niet ook in de andere richting te turen, want ook de zee is vanaf boven goed zichtbaar!

Arthur's Seat

Grassmarket

Nadat je een fikse wandeling door de heuvelachtige stad hebt gemaakt is de Grassmarket een welkome plek. Deze oude langwerpige markt is omringd door diverse restaurants en typische pubs. Wanneer je een goed beeld van de markt wilt krijgen, kun je het best een tijdje op een bankje in het midden van de markt gaan zitten. De prachtige panden om het plein geven een goed beeld van hoe het er al eeuwen uit moet zien en als bonus zie je het grote kasteel boven alles uitsteken. De pubs zijn een ideale manier om je onder de stedelingen te voegen, want elk etablissement is een mix van toeristen en inwoners van Edinburgh.

Royal Botanic Garden

Wanneer botanische tuinen op een lijst met highlights voorkomen, worden deze al snel overgeslagen. Toch is de Royal Botanic Garden van Edinburgh een bezoek meer dan waard. Behalve dat het een verzameling van inheemse en uitheemse planten en bomen is, is het ook een verrassend mooi park voor een wandeling. Als afwisseling kun je een herbarium met een gigantische collectie orchideeën en een enorm gebouw met diverse palmbomen bezoeken. Aan de westzijde van de botanische tuin vind je het bezoekerscentrum, waar je naast de gewenste informatie over de tuinen een versnapering kunt krijgen.

oranjerie

Dean Village & Gardens

Net als veel andere plekken van Edinburgh is deze plek een zeer fotogenieke. Dean Village lijkt uit een prentenboek te komen, maar ook de gardens mogen zich laten zien. De prachtige huizen van Dean Village verkeren veelal in schitterende staat en horen echt op een lijst met must visits van de Schotse hoofdstad. De tuinen zijn, zoals vaak in Schotland, in onberispelijke staat. Het gras lijkt met behulp van een meetlat gesneden en elke plant en boom lijkt na lange planning te zijn gepoot. Niets wordt hier aan het toeval overgelaten, vandaar dat je er haast geen slechte foto kunt maken.

Calton Hill

Ten oosten van de grote winkelstraat Princes Street ligt Calton Hill. Evenals Arthur’s Seat biedt Calton Hill een fenomenaal uitzicht op de stad. Vooral het oude deel van het centrum, het kasteel en Princes Street zijn vanaf de heuvel goed zichtbaar. Op de top bevinden zich enkele monumenten die aan glorieuze overwinningen uit vergane tijden herinneren. The National Monument, The Nelson Monument en het Dugald Stewart monument zijn de meest bekende van het stel. Loop vanaf de top in oostelijke richting, vanwaar je een prachtig uitzicht op Oost-Edinburgh en de zee hebt.

Schotland

Stockbridge

Wanneer je een bezoek aan de botanische tuinen hebt gebracht, kun je via stadsdeel Stockbridge terug richting centrum lopen. Tijdens een bezoek aan Stockbridge lijkt het meer op een plaats buiten de stad, want het dorpsgevoel is hier zeer sterk. Wellicht komt het door de kleine huisjes, de mooie perkjes en het langzame stroompje. Hier heerst complete rust en voel je niets van het bruisende stadscentrum dat 10 minuten verderop ligt. Omdat het tussen de botanische tuinen en Dean Village ligt, kom je er waarschijnlijk tijdens een wandeling vanzelf bij uit.

The Royal Mile

Omdat elke toeristische stad winkels met souvenirs heeft, ontkom je er ook in Edinburgh niet aan. De hoogste concentratie souvenirshops kun je op de Royal Mile vinden. De naam dankt de straat aan het kasteel en het Palace of Holyroodhouse, omdat het de twee met elkaar verbindt. Ondanks de naam is het qua souvenirs veel van hetzelfde, al zijn er winkels die pretenderen koninklijk te zijn. Het is zeker een plek die je niet mag en kunt overslaan. Het is er de hele dag gezellig druk, met tal van restaurants die de moeite zijn en de vele nachtelijke stadstours die starten op deze historische plek.

Edinburgh

The Mound

Wanneer je The Mound door Google haalt, dan zal je wellicht geen highlight zien. Het is ook niet de straat of constructie, maar het uitzicht die het een aanrader maakt. Natuurlijk zijn de Royal Scottish Academy en de National Gallery of Scotland er gelegen, maar ook zonder bezoek aan deze is het de moeite waard. Voordat je het enkel als doorgang of verbindingsweg gebruikt, loop eens tussen de twee gebouwen door en geniet van het prachtige uitzicht. Van hieruit heb je onder andere een magistraal uitzicht op de oude stad, Calton Hill en een deel van Holyrood Park.

Edinburgh Farmers’ Market

Voordat je de stad op zaterdag gaat verkennen, is een bezoek aan de Edinburgh Farmers’ Market een must. Koop bij een van de vele stalletjes een lekker warm drankje en kies een heerlijk hapje bij een van de food trucks op de markt. Deze markt is gelegen aan de voet van het kasteel en is enkel op zaterdagen. Het is het perfecte begin van de dag. Geniet van je ontbijtje op een van de bankjes en laat de taferelen die bij de markt horen aan je voorbij gaan. Vergeet natuurlijk niet om af en toe een blik op het prachtige kasteel te werpen. Ontbijten met zo’n uitzicht heeft toch iets bijzonders.

Travel

Greyfriars Bobby

Vanwege het beroemde beeld van de Skye terriër Bobby is dit een van de meest toeristische punten van de stad. Bobby werd beroemd vanwege zijn grote loyaliteit aan zijn baas, wat zelfs na diens dood niet afnam. De hond volgde de kist tot aan de Greyfriars begraafplaats en weigerde de 14 jaar die daarop volgden het graf te verlaten. Greyfriars Bobby is daardoor voor de bewoners van de stad het symbool van onverbiddelijke loyaliteit geworden. Een jaar na zijn dood hebben de inwoners van de stad dit standbeeld voor Bobby voor de Greyfriars kerk laten plaatsen.

Old Calton Burial Ground

Hoewel een bezoek aan een begraafplaats normaal gesproken een persoonlijke bezigheid is, is een kijkje op een van de vele oude kerkhoven van Edinburgh een echte aanrader. Omdat het meer een kijkje in de geschiedenis betreft, is het voor veel toeristen de normaalste zaak van de wereld. De prachtige oude graven zijn vaak van historische waarde en geven een goed beeld van hoe men in vroegere tijden de doden begroef. Ondanks de locatie is de sfeer alles behalve macaber en lijkt het perfect in de directe omgeving op te gaan. Bij een bezoek aan deze historische stad hoort het er nu eenmaal een beetje bij.

kerkhof

St Giles’ Cathedral

Al bij het verlaten van het grote kasteel kun je er niet omheen. St Giles’ Cathedral is een van de grote blikvangers van de stad. Met de bouw van de aan High Street gelegen kathedraal werd in 1243 gestart. Het imposante bouwwerk is een geliefd object voor fotografen en siert daarom veel covers van reisgidsen en prijkt op veel reissites. Het gebouw is indrukwekkend, maar ook wonderschoon. Zoals bij veel kerken en kathedralen is St Giles’ Cathedral bezaaid met monumenten van oorlogsslachtoffers en grote helden uit het verleden. Vergeet de kathedraal niet ook van binnen te bewonderen!

Haggis Fritter

Wanneer je aan de Schotse keuken denkt, dan zal het woord haggis al snel in je opkomen. Dit gerecht, oorspronkelijk gekookt in een schapenmaag, bestaat uit een combinatie van schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon, en is eerder berucht dan beroemd. Niettemin klinkt het erger dan het in werkelijk is. Tegenwoordig is er een vriendelijke manier om dit stukje Schotse keuken te leren kennen. Wanneer je Haggis inpakt in een laagje paneermeel en het frituurt, krijg je iets op je bord wat je zal verbazen. De pittige smaak is het in ieder geval niet verloren.

food

Princes street

Gelegen aan de noordzijde van de gelijknamige stadstuinen, vind je de grootste winkelstraat van Edinburgh. Buiten dat het een winkelstraat is, is het ook de straat met bezienswaardigheden als het Scott Monument, het luxueuze Balmoral hotel en St. John’s Episcopal Church. Deze bruisende straat biedt ook een fantastisch uitzicht op het grote kasteel en het prachtige park. De straat is druk, maar is een absolute must voor bezoekers van de stad. Mocht je de drukt moe zijn, gaan dan het park in of loop een stukje oostwaarts richting naar Calton Hill.

Dat de Schotse hoofdstad niet binnen een dag te bezichtigen is mag duidelijk zijn. Edinburgh is verrassend leuk en zeer veelzijdig. Ondanks de vele toeristen die de stad aandoen voelt het op enkele plekken na nooit echt druk. Citytrippen in deze stad is echt geweldig!

Wil je een meerdaagse citytrip maken, dan check de leukste hotels in Edinburgh.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Schotland!