Saba

Sensationeel Saba in de tropische Caraïben

Toen mijn vriend en ik besloten om onze kerstdagen op St. Maarten door te brengen, kwam al snel het plan naar voren om dan ook wat te gaan eilandhoppen naar de eilandjes in de buurt. We dachten aan St. Barths, Anguilla, St. Eustatius, maar wilden sowieso naar Saba.

De veelzijdigheid van Saba

Na wat onderzoek over transport (niet mogelijk tussen de eilanden, enkel vanuit St. Maarten) en prijzen (eh…vooral heel duur) werd dat plan al snel aangepast naar alleen Saba.

Say…wát?

Saba (of zoals de Sabanen het noemen: Say-bah) is een piepklein stipje in de Caribische zee, 50 km ten zuidwesten van St. Maarten. Het eiland is 13km2 groot en er wonen 1,800 mensen. Vanaf het moment dat ik me ben gaan verdiepen in deze bijzondere Nederlandse gemeente heb ik me afgevraagd hoe iemand ooit op het idee is gekomen om op Saba te gaan wonen. Het is namelijk nogal een onhandig eiland. Eigenlijk is het meer een rots, met alle gevolgen van dien. Sinds 1816 hoort Saba bij Nederland. Pas in 1938 is begonnen met het aanleggen van een weg. Voor die tijd waren er alleen maar overal trappen, omdat Nederlandse ingenieurs zeker wisten dat het onmogelijk was om hier een weg te bouwen. In 1960 wordt het vliegveld geopend, op het enige vlakke punt van het eiland (Flat Point).

eiland

Twee bijzondere manieren om op Saba te komen

Voor vertrek vanuit Curaçao hadden we een plek gereserveerd op de boot van St. Maarten naar Saba, zodat we direct na aankomst op St. Maarten zouden doorreizen. We kregen echter een e-mail van de organisatie dat de zee te ruig was en dat de boot niet zou varen die dag. Gelukkig wordt er meerdere keren per dag gevlogen naar Saba, dus was er nog plek voor de volgende ochtend. Het schijnt dat dit regelmatig gebeurd, dus als je er zeker van wil zijn dat je kunt vertrekken kun je beter direct een vliegticket boeken.

Sowieso is het een aanrader om te vliegen naar Saba. Niet alleen omdat de zee altijd vrij heftig is, maar vooral omdat Saba de kortste landingsbaan ter wereld heeft (400 meter) en dat zorgt voor de meest spectaculaire landing ooit. Omdat het hele eiland dus uit steile rotswand bestaat, waar het vliegtuig heel dichtbij moet komen, heb je vrij lang het idee dat je te pletter gaat slaan tegen die rotsen. Maar dan opeens verschijnt dat kleine stukje vlakke grond. De piloot moet eigenlijk al beginnen met remmen voordat hij überhaupt de grond heeft geraakt, anders val je met vliegtuig en al aan de andere kant weer van de landingsbaan af. Gegarandeerd zweethandjes!

Op de terugweg naar St. Maarten zijn we wel met de boot gegaan. Je vaart bijna volledig om Saba heen en het is heel bijzonder om de rots zo te zien vanaf de zee. Tot zover het positieve nieuws over deze boottrip. Ik vond het namelijk vreselijk. De zee was nog niet echt gekalmeerd, wat betekende dat we 90 lange minuten vol op de golven hebben gebeukt. Maar goed, aan alles komt gelukkig een einde.

Caraïben

Activiteiten

Op Saba is niet veel te beleven. Toeristen komen er enkel om te hiken, te duiken en te relaxen. Duiken hebben wij niet gedaan, mede omdat de zee erg ruw was en een bootduik mij daarom niet zo prettig leek. Kantduiken is niet mogelijk. Er is bovendien maar één klein strand op Saba, waar het wilde water niet echt uitnodigt om te gaan zwemmen.

Hiken hebben we daarentegen wel gedaan. Er zijn verschillende tochten te maken. Een must-do is de klim naar het hoogste punt van het Nederlandse Koninkrijk, Mount Scenery, 550 meter hoger dan de Vaalserberg. Het is best een pittige klim door een dicht bos, maar het uitzicht boven is adembenemend. Mits je het geluk hebt dat het helder is, het weer slaat om de haverklap volledig om, dus voor je het weet zit je weer in een wolk.

Naast deze klim hebben we ook nog één van de andere 16 tochten gewandeld, de Spring Bay Trail. Deze hebben we eigenlijk op goed geluk uitgekozen, maar het was werkelijk prachtig. De Spring Bay Trail loopt deels door het bos, dan door de bergen en daarna langs het water. Na elke hoek doemt er weer een prachtig vergezicht op. Er is op het eiland veel informatie te vinden over de hikes, zodat je de tocht kunt kiezen die jou het meest aanspreekt en het beste matcht met je wensen qua afstand. Met de meeste trails ben je een paar uur bezig, zodat je ofwel in de ochtend ofwel in de middag nog voldoende tijd hebt om te relaxen.

Saba

Vervoer en verblijf

Het is op Saba mogelijk om een auto te huren, maar eigenlijk is dit niet noodzakelijk. Vervoer vanaf het vliegveld kan gemakkelijk met een taxi, dat wordt ook vaak vanuit je accommodatie als optie aangeboden. Verder is het heel gangbaar (en veilig!) om te liften over het eiland. Sabanen (en toeristen) zijn eigenlijk een soort van “verplicht” om je als lifter mee te nemen. Dat levert hele interessante ontmoetingen op! En het is een ideale manier om het hele eiland te zien. Hoewel het eiland erg klein is, lukt het je waarschijnlijk niet om te voet overal te komen.

Wij verbleven in één van de schattige huisjes van El Momo, gelegen in Booby Hill, vlakbij Windwardside. Een schone, knusse en zeer centrale plek om te verblijven. Je loopt zo naar het schattige centrumpje, en naar de start van verschillende hikes. De sympathieke eigenaar Andries staat volledig tot je beschikking voor de beste tips over het eiland. Een aanrader!